Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν «ευέλικτους εργασιακούς χώρους»
Πριν από τον κορονοϊό δεν χωρούσαμε, τώρα περισσεύουμε.
Πριν από τον κορονοϊό δεν χωρούσαμε, τώρα περισσεύουμε. Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται η εικόνα που επικρατεί σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους, καθώς το υβριδικό μοντέλο εργασίας τείνει να γίνει ο κανόνας, ιδίως για επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών.
Αν και το φαινόμενο των μισοάδειων γραφείων δεν είναι τόσο έντονο όσο αμέσως μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, η επιστροφή σε «προ-πανδημικά» επίπεδα πληρότητας πιθανόν να μην επιτευχθεί ποτέ. Σύμφωνα με έρευνα της πολυεθνικής μεσιτικής εταιρείας Savils, ο μέσος όρος πληρότητας των κτιρίων γραφείων στα επιχειρηματικά κέντρα των ευρωπαϊκών μητροπόλεων ήταν περίπου 70% πριν από τον Covid-19 και πλέον κυμαίνεται στο 57%, ενώ αναμένεται να σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα γύρω στο 60%. Η Savils υπολογίζει την πληρότητα με βάση τον μέσο αριθμό εργαζομένων κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης εβδομάδας ως προς τη μέγιστη χωρητικότητα ενός χώρου, από ένα δείγμα πλήρως μισθωμένων κτιρίων γραφείων σε 8 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στην Αθήνα, όπου οι τιμές των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών συνεχώς ανεβαίνουν, ενώ η διαθεσιμότητά τους μειώνεται, οι αποκαλούμενοι «ευέλικτοι χώροι εργασίας» προβάλλονται ως αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή λύση. Xθες η πολυεθνική εταιρεία IWG, η οποία ειδικεύεται στις «υβριδικές λύσεις εργασίας», με περίπου 4.000 τοποθεσίες σε πάνω από 120 χώρες, ανακοίνωσε το άνοιγμα δύο νέων κέντρων στην Ομόνοια και στην Κυψέλη, με την επωνυμία ΗQ. Η εταιρεία παρουσιάζεται ως ο μεγαλύτερος πάροχος ευέλικτων χώρων εργασίας στον κόσμο και δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα με την επωνυμία Regus, ενοικιάζοντας πλήρως εξοπλισμένα γραφεία με τον μήνα, τη μέρα, ακόμα και με την ώρα.
«Η προσθήκη των δύο νέων τοποθεσιών της IWG έρχεται έπειτα από την ανακοίνωση της εταιρείας για την επίτευξη τριμηνιαίων εσόδων-ρεκόρ και ταχείας ανάπτυξης του δικτύου της, με την προσθήκη 867 νέων τοποθεσιών κατά τη διάρκεια του 2023» αναφέρει η σχετική ενημέρωση. H ανάλυση της ΙWG προβλέπει ότι ώς το 2030 το 30% των εμπορικών ακινήτων θα είναι ευέλικτοι χώροι εργασίας, που απαιτούν λιγότερα τετραγωνικά και έχουν χαμηλότερα κόστη, εκτιμώντας ότι μέσω της υβριδικής εργασίας κάθε εταιρεία εξοικονομεί περίπου 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Η λύση των «ευέλικτων» γραφείων προϋπήρχε της πανδημίας, με τη μορφή των αποκαλούμενων «co-working spaces», όπου οι ενδιαφερόμενοι νοικιάζουν βραχυπρόθεσμα είτε ατομικές θέσεις-γραφεία σε ενιαίους χώρους είτε ξεχωριστές μίνι-αίθουσες συναντήσεων κ.λπ.
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται και άλλες εταιρείες που παρέχουν αντίστοιχους χώρους, διαφημίζοντας στα πλεονεκτήματά τους «κομβικές τοποθεσίες με άρτιες υποδομές, μηδενικά έξοδα εγκατάστασης και σταθερό ενιαίο κόστος» (business center e-kinisis). Ενώ παρόμοιες λύσεις είναι συχνά συμφέρουσες για τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες, υπάρχουν περιπτώσεις που το κόστος μετακυλίεται στον εργαζόμενο, αφού εκτός από σύνδεση ίντερνετ και μια καρέκλα-γραφείο για συγκεκριμένες ώρες, συχνά όλα τα άλλα (υπολογιστής, τηλέφωνα) επιβαρύνουν τον ίδιο και είναι στην προαίρεση του εργοδότη αν θα τα παρέχει ή όχι.