Όσα ακούσαμε στην εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Άνθρωποι από το χώρο του βιβλίου και υποψήφιοι δήμαρχοι μιλούν για τη σημασία της λογοτεχνίας.

Parallaxi
όσα-ακούσαμε-στην-εκδήλωση-με-αφορμή-τ-436468
Parallaxi
Photo by Thought Catalog on Unsplash

Την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιόρτασε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν άνθρωποι από το χώρο του βιβλίου και τρεις εκ των υποψηφίων δημάρχων του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μοιράστηκαν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους για το βιβλίο.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης προλόγισε την εκδήλωση χαρακτηρίζοντας τη Θεσσαλονίκη μια πόλη του βιβλίου, λόγω και του ιδιαίτερα σημαντικού θεσμού του φεστιβάλ βιβλίου που έχει καθιερωθεί στην πόλη από τη δεκαετία του ’80.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Σπύρος Βούγιας, ο οποίος μιλώντας για τη σημασία του βιβλίου δήλωσε ότι το βιβλίο βοηθάει στο να ζήσεις άλλες ζωές, να διευρύνεις τα όριά σου και να καταλάβεις πως ο κόσμος είναι ενιαίος και ότι παντού τα προβλήματα είναι ίδια: η αγωνία για το θάνατο, οι ερωτικές σχέσεις, η αγωνία για να επιβιώσει κανείς στη δύσκολη πραγματικότητα. Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης επεσήμανε την ανάγκη διαφύλαξης και διατήρησης του  πολιτιστικού αποτυπώματος της Θεσσαλονίκης, χαρακτηριστικό το οποίο φέρει η πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της.

Η Ελένη Καρασσαβίδου, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και λογοτέχνης, κάνοντας αναφορές σε σπουδαίους συγγραφείς αναφέρθηκε στη λογοτεχνία ως μια μορφή τέχνης που εξακολουθεί να μας μαζεύει κριτικά μπροστά στον καθρέφτη μας και ενίοτε να μας παρηγορεί ακόμα και σε τέτοιους δυσεπίλυτους καιρούς.

Ο Ιωάννης Μήτρου, Διδάσκων Σχολής Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όσες φορές κι αν προσπαθήσουμε να θεωρήσουμε ότι το αντικείμενο απόλαυσης που λέγεται βιβλίο μπορεί να υποκατασταθεί από άλλες δυνατότητες πληροφόρησης, η απάντηση είναι μία: μόνο η μυρωδιά ενός βιβλίου, η όσμωσή του με το σώμα μας είναι αναντικατάστατη.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Ηλίας Κουτσούκος έκανε λόγο για τα βήματα θα έπρεπε να έχει κάνει η Θεσσαλονίκη με αφορμή το φεστιβάλ βιβλίου, τα οποία όμως δεν έγιναν ποτέ, ενώ ποιητής και λογοτέχνης Μανόλης Ξεξάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος των εκδόσεων της πόλης αλλά και οι ίδιοι οι συγγραφείς.

“Όλες οι κοινωνίες θα ήταν διαφορετικές αν υπήρχε παιδεία βιβλίου” δήλωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Βασίλης Κοντογουλίδης, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στο Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα στήριξης και ανάδειξης των νέων λογοτεχνικών φωνών σε μια εποχή που το διαδίκτυο δεν μπορεί να δαιμονοποιηθεί.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα