Featured

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 23ο on line Festival Ντοκιμαντέρ που ξεκινά

Η μεγάλη γιορτή του Ντοκιμαντέρ ξεκινά!

Γιάννης Γκροσδάνης
όσα-πρέπει-να-γνωρίζεις-για-το-23ο-on-line-festival-ντο-730257
Γιάννης Γκροσδάνης

#TDF23 – Ταξίδι στη χώρα των ντοκιμαντέρ

Μια ανάσα πριν το τέλος της πανδημίας – που όλοι ευχόμαστε – τα πάντα δείχνουν να παραμένουν στάσιμα για την διεθνή κινηματογραφική κοινότητα ενώ τα lockdown του covid-19 συνεχίζουν να διαμορφώνουν μια σειρά από νέες πραγματικότητες για την κοινωνία σε όλους τους τομείς. Έτσι και σε ότι αφορά τον κινηματογράφο σημαντικά γεγονότα όπως τα Φεστιβάλ Καννών και Βερολίνου αλλά και η απονομή των Όσκαρ συμβαδίζουν με τα υπάρχοντα δεδομένα αντιμετώπισης της πανδημίας επιλέγοντας νέες ημερομηνίες για τις φετινές διοργανώσεις τους και προσδοκώντας ότι μέσα στο 2021 τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Είναι αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση που οδηγεί και το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το #tdf23 σε ένα προγραμματισμό με πειραματισμούς, καινοτομίες και μαραθώνιους χρονικών αποστάσεων.

Πώς θα διεξαχθεί το 23ο ΦΝΘ

Έτσι η 23η γιορτή του ντοκιμαντέρ θα διεξαχθεί φέτος με υβριδικό τρόπο: θα αρχίσει τον Μάρτιο (4-14/3) και θα κορυφωθεί το καλοκαίρι (24 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2021) και στους φυσικούς του χώρους, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, αλλά και online. Από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου 2021 θα προβληθούν online οι ταινίες του φετινού αφιερώματος, το οποίο θα μας ταξιδέψει σε αυτά που μας έλειψαν. Θα προβληθούν, επίσης online, μια σειρά από σημαντικές ταινίες της χρονιάς αλλά και η ειδική ενότητα για παιδιά και νέους.

Ωστόσο ο βασικός κορμός του 23ου Φ.Ν.Θ. θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021 σε θερινούς κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης και στις αίθουσες του Φεστιβάλ, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Τότε θα προβληθούν και τα τρία διαγωνιστικά τμήματα, αλλά και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, ταινίες του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες και online για χρήστες από όλη την Ελλάδα.

Αγορά

Αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Αγορά Ντοκιμαντέρ έχει καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης σκηνοθετών, παραγωγών και αγοραστών από όλο τον κόσμο, προωθώντας και στηρίζοντας την ταινία τεκμηρίωσης σε όλα τα στάδια παραγωγής της.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί με νέες πρωτοβουλίες και ενισχυμένες δράσεις από τις 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021 και προσκαλεί τους δημιουργούς να καταθέσουν τα σχέδια και τις ταινίες τους στα τμήματα Agora Doc Market, Docs in Progress, Thessaloniki Pitching Forum και Agora Lab. Μέσα από την συμμετοχή τους και την παρουσίαση των ντοκιμαντέρ τους (για την μεγάλη ή/και την μικρή οθόνη) παραγωγοί και κινηματογραφιστές θα συζητήσουν τα πρότζεκτ τους, θα δεχτούν σχόλια και συμβουλές και θα δουλέψουν το υλικό τους.

Παράλληλα με το βλέμμα στο μέλλον, η Αγορά Ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει και συστήνει στους επισκέπτες της νέα ταλέντα του κινηματογράφου από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου που κάνουν τα πρώτα βήματα στην καριέρα τους μέσα από τη δράση Meet the Future. Φέτος το πρόγραμμα εστιάζει σε ανερχόμενα ταλέντα από τη Σερβία.

Ραδιόφωνο ο παράδεισος

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πρώτα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο, μετά τα φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και του Όστιν, που εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο των podcast. Ανάμεσα στα χιλιάδες podcast, το Φεστιβάλ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει εκείνα που προκαλούν τα όρια της τέχνης, που μιλούν στον ρυθμό του σινεμά, με υλικά τη φωνή, τον λόγο και τη μουσική.

Τον Μάρτιο το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει μάλιστα μία σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων και ένα online masterclass, τα οποία θα απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα podcast και θα προσφέρουν εργαλεία και εξειδίκευση πάνω στις δομές και τα είδη τους.

Top Docs

Το φετινό ψηφιακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μια σειρά από εξαιρετικές ταινίες της παγκόσμιας παραγωγής που σίγουρα θα συζητηθούν. Ταινίες που διερευνούν και αναδεικνύουν θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική, την κοινωνία, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό- μεταναστευτικό, την ιστορία.

Αναδεικνύοντας ένα ανέκδοτο ηχητικό και φωτογραφικό υλικό το Βelushi παρουσιάζει το πορτραίτο ενός αγαπημένου αλλά παράλληλα αδικοχαμένου κωμικού μιας γενιάς ηθοποιών που άλλαξαν την αμερικάνικη κωμωδία με το ταλέντο τους.

Η ισλανδική τέκνο – πανκ ροκ μπάντα Hatari έγινε διεθνώς γνωστή χάρη στην παρουσία της στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που έγινε το 2019 στο Ισραήλ. Στο Song Called Hate καταγράφεται αυτή ακριβώς η εμφάνιση και η προετοιμασία του εκκεντρικού συγκροτήματος για την Eurovision.

Στο Radiograph of a Family η Ιρανή Φιρουζέ Κοσροβάνι με όχημα την ιστορία της οικογένειας της κάνει μια εξαιρετική ανθρωπολογική – κοινωνιολογική ακτινογραφία του Ιράν & αφηγείται την ιστορία μιας χώρας που κάποτε ονειρεύτηκε να γίνει ένα προοδευτικό κοσμικό κράτος.

Από τις πρεμιέρες του Σάντανς του 2020 και μια από τις ταινίες που απαρτίζουν την φετινή βραχεία λίστα των υποψήφιων διεθνών οσκαρικών ταινιών (εκπροσωπώντας την Χιλή) το Mole Agent καταγράφει την ιστορία μιας απίστευτης έρευνας σε ένα γηροκομείο, για το οποίο υπάρχουν καταγγελίες για κακοποίηση ηλικιωμένων.

Την ιστορία ενός Λιθουανού ναύτη που προσπάθησε να αυτομολήσει το 1970 από την πρώην Σοβιετική Ένωση στην Αμερική περιγράφει το Jump. Μια ιστορία που τράβηξε τότε την προσοχή του διεθνούς τύπου αναδεικνύοντας ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί και σήμερα, την προσφυγιά και την μετακίνηση ατόμων που αναζητούν πολιτικό άσυλο.

Στο Narcissus off Duty ο τραγουδοποιός Καετάνο Βελόσο, ένας από τους κύριους εκφραστές του μουσικού κινήματος tropicalia, που είχε και πολιτική χροιά έκφρασης, γυρίζει το χρόνο πίσω στα χρόνια της στρατιωτική δικτατορίας του 1968-1985 που είχε επιβληθεί στη Βραζιλία και στην φυλάκιση του ίδιου του καλλιτέχνη.

Εδώ είναι το Ταξίδι

Γιατί ταξιδεύουμε; Τι αναζητούμε στις περιπλανήσεις μας; Το #tdf23 βάζει προορισμό στην ψηφιακή εκδοχή του το ίδιο το ταξίδι και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την έννοιά του μέσα από ένα μεγάλο και συναρπαστικό αφιέρωμα με τίτλο Προορισμός: Ταξίδι. Σε μία εποχή που το ταξίδι έχει μετατραπεί από αναζήτηση σε υπαρξιακή επιβεβαίωση, το Φεστιβάλ, μέσα από 18 ντοκιμαντέρ και δύο ταινίες μυθοπλασίας, εξερευνά τη σύγχρονη εμπειρία του ταξιδιού και τη σχέση μας μαζί του. Το αφιέρωμα απαρτίζεται από ταινίες γνωστών δημιουργών που αγαπήθηκαν στο διάβα του χρόνου.

Στο Αναμνήσεις από ένα ταξίδι στη Λιθουανία, ένας μύθος του σινεμά, ο Γιόνας Μέκας, συνθέτει ένα κινηματογραφικό ημερολόγιο που επικεντρώνεται στην επιστροφή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Αντίστοιχης θεματικής αποτελεί και το Για τον Χρόνο και την Πόλη με τον Τέρενς Ντεϊβις να επιστρέφει στην γενέτειρα του, το Λίβερπουλ, σε ένα ταξίδι πέρα από τα βασικά σημεία αναφοράς της πόλης, τους Beatles και την δημοφιλή ποδοσφαιρική ομάδα Μέσα από ένα παραθαλάσσιο διαμέρισμα στο Τελ Αβίβ, η Σαντάλ Ακερμάν, μία από τις σημαντικότερες γυναίκες δημιουργούς, μιλά στο Εκεί Κάτω για την καθημερινότητά της, την οικογένειά της, την εβραϊκή της ταυτότητα, αναπολώντας, παράλληλα, την παιδική της ηλικία..

Ο Βέρνερ Χέρτσογκ ακολουθεί Τα βήματα του Μπρους Τσάτουιν, έναν χαρισματικό ταξιδιωτικό συγγραφέα. Με το σακίδιο του Τσάτουιν στην πλάτη του, ο Χέρτσογκ ταξιδεύει ανά τον κόσμο (από την Ελλάδα στην Παταγονία και την Γκάνα), ακολουθώντας τα βήματα ενός ανθρώπου που, όπως και ο ίδιος, λάτρεψε τη νομαδική ζωή. Οι Λένινγκραντ Κάουμποϊς πάνε Αμέρικα αποτελεί μια από τις πρώτες ταινίες του αγαπημένου δημιουργού Άκι Καουρισμάκι και είναι το ημερολόγιο της περιπλάνησής μιας εκκεντρικής μπάντας στις επαρχιακές πόλεις του έθνους του χάμπουργκερ. Αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από φωτογραφίες που τράβηξε ο Κρις Μαρκέρ στη διάρκεια των ταξιδιών του σε 26 χώρες, το Αν είχα τέσσερις καμήλες αποτελεί ταυτόχρονα ένα οδοιπορικό και έναν διαλογισμό πάνω στη φύση του ανθρώπου, στα μεγάλα γεγονότα που συνταράσσουν τον πλανήτη, στην ομορφιά και την ασχήμια της ζωής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα