Όσα πρέπει να κάνουν τα κάμπινγκ της Χαλκιδικής για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Η Πυροσβεστική εφιστά την προσοχή των απανταχού κατασκηνωτών, ιδιοκτητών των κατασκηνώσεων και camping, καθώς και δήμων και πολιτών και δίνει τις οδηγίες της.

Parallaxi
όσα-πρέπει-να-κάνουν-τα-κάμπινγκ-της-χα-480976
Parallaxi

Μπορεί το καλοκαίρι να έχει σχεδόν τελειώσει, πολλοί είναι όμως εκείνοι που καταφεύγουν στα κάμπινγκ της Χαλκιδικής ακόμα και τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, αποσκοπώντας στα τελευταία μπάνια της σεζόν ή απλά σε μια βουνίσια απόδραση.

Καθώς τις τελευταίες μέρες ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ΠΕ Χαλκιδικής έχει παρατηρηθεί υψηλός, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας Του Πολίτη, η Πυροσβεστική εφιστά την προσοχή των απανταχού κατασκηνωτών, ιδιοκτητών των κατασκηνώσεων και camping, καθώς και δήμων και πολιτών και δίνει τις οδηγίες της προκειμένου να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα για την αποτροπή της εκδηλώσεως και επέκτασης πυρκαγιών.

Όπως σημειώνει άλλωστε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα φαινόμενο με ιδιαίτερη δυναμική και η πορεία του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, ο όγκος και η κατάσταση της συσσωρευμένης καύσιμης ύλης, αλλά και πλήθος άλλων κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό και την εξέλιξη τους.

Αρχικά, εν όψει της λήξης της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου και πριν την έναρξη της επόμενης οι αρμόδιες Αρχές που χορηγούν άδειες λειτουργίας κατασκηνώσεων παρακαλούνται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους:

  • Να ελέγξουν εάν οι κατασκηνώσεις που λειτουργούν εντός της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής διαθέτουν το απαραίτητο επικαιροποιημένο σχέδιο εκκένωσης, όπου πρέπει να προβλέπεται ο τρόπος εκκένωσης, μετακίνησης και ο νέος ασφαλής χώρος εγκατάστασης (παραμονής) του προσωπικού και των κατασκηνωτών.
  • Ιδιαίτερη προσοχή και βάρος πρέπει να δοθεί στις κατασκηνώσεις που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.

Οι ιδιοκτήτες των κατασκηνώσεων και (camping) θα πρέπει να λάβουν τα παρακάτω προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα:

    • Να γίνεται συντήρηση των υπαρχόντων δρόμων προσπέλασης ώστε να μην εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων (π.χ. εξασφάλιση βατότητας, άρση εμποδίων, αποψίλωση χόρτων και κλάδεμα παρόδιας βλάστησης κ.α.)
    • Να γίνεται τακτική αποψίλωση των χώρων.
    • Περιμετρικά των υπαίθριων χώρων της όλης εγκατάστασης των κατασκηνώσεων (εντός των ορίων ιδιοκτησίας τους ) να υπάρχει ειδική κατασκευασμένη ζώνη ασφαλείας, πλάτους 8-10 μέτρων, κατόπιν σχετικής άδειας της Δασικής Υπηρεσίας, ή άλλων πρόσφορων μέτρων που επιτρέπει η οικεία Δασική αρχή.
    • Επικαιροποιημένο σχέδιο εκκένωσης όπου πρέπει να προβλέπεται ο τρόπος εκκένωσης, μετακίνησης και ο νέος ασφαλής χώρος εγκατάστασης των κατασκηνωτών και του προσωπικού.
    • Εξυπακούεται ότι πρέπει να τηρούνται και να συντηρούνται καλώς και όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία κατασταλτικά μέτρα (Μόνιμο πυροσβεστικό υδροδοτικό δίκτυο, Πυροσβεστικοί σταθμοί, φορητοί πυροσβεστήρες κ.λ.π.).

Επισημαίνεται ότι για το χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου μέχρι και 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς για λόγους εστίασης μόνον εντός οργανωμένων για το σκοπό αυτό χώρων, όπως κάμπινγκ και εφόσον λαμβάνονται σωρευτικά τα παρακάτω μέτρα:

  • α. Γίνεται πλήρης αφαίρεση της παρεδάφιας βλάστησης σε ακτίνα 2 τουλάχιστον μέτρων από την εστία.
  • β. Τηρείται η ελάχιστη απόσταση της εστίας από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση που είναι τουλάχιστον 10 μέτρα.
  • γ. Υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς, σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο.
  • δ. Σε περίπτωση απομάκρυνσης των ατόμων που άναψαν φωτιά, υποχρεούνται στην πλήρη κατάσβεσή της ή στο σκέπασμά της με ποσότητα χώματος.

Τέλος, επισημαίνεται στους ιδιοκτήτες κατασκηνώσεων και camping ότι θα πρέπει να προβούν στη λήψη όλων των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και να υλοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους αναφορικά με την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας.

Από τα κατά τόπους δασαρχεία ή τους Δήμους (εντός οικισμών) απαιτείται:

    • Να γίνεται συντήρηση των υπαρχόντων δρόμων προσπέλασης ώστε να μην εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων (π.χ. εξασφάλιση βατότητας, άρση εμποδίων, αποψίλωση χόρτων και κλάδεμα παρόδιας βλάστησης κ.α.)
    • Να γίνεται τακτική αποψίλωση των χώρων.
    • Περιμετρικά των υπαίθριων χώρων της όλης εγκατάστασης (εντός των ορίων ιδιοκτησίας σας) να υπάρχει ειδική κατασκευασμένη ζώνη ασφαλείας, πλάτους 8-10 μέτρων, κατόπιν σχετικής άδειας της Δασικής Υπηρεσίας, ή άλλων πρόσφορων μέτρων που επιτρέπει η οικεία Δασική αρχή.
    • Εξυπακούεται ότι πρέπει να τηρούνται και να συντηρούνται καλώς όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία κατασταλτικά μέτρα (Μόνιμο πυροσβεστικό υδροδοτικό δίκτυο, Πυροσβεστικοί σταθμοί, φορητοί πυροσβεστήρες κ.λ.π.).

Μεταξύ των δράσεων, που απαιτούνται για την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών, είναι και η οργανωμένη απομάκρυνσή τους από την περιοχή που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή. Κρίνεται αναγκαία η σύνταξη σχεδίου εκκένωσης όπου πρέπει να προβλέπεται ο τρόπος εκκένωσης, μετακίνησης και ο νέος ασφαλής χώρος εγκατάστασης των επισκεπτών και του προσωπικού.

Προς όλους τους πολίτες:

Η Δ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής υπενθυμίζει όλους τους πολίτες ότι σύμφωνα με τις υπ’ αριθ. 4η/2012 πυροσβεστική διάταξη και 2η/2019 πυροσβεστική διάταξη της Π.Ε. Χαλκιδικής (Απόφαση Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας -Θράκης) από 01 Μαΐου 2019 έως και 31 Οκτωβρίου 2019, απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις. 

Εφιστάται η προσοχή των πολιτών, ώστε να προβούν στην αποψίλωση και τον καθαρισμό των οικοπέδων τους από ξηρά χόρτα και απορρίμματα. Επίσης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο, καθώς με τη συνεργασία όλων, θα περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό η πρόκληση πυρκαγιών, που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, μειώνουν τον φυσικό πλούτο του τόπου μας και κοστίζουν στην εθνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις για τους εμπρηστές από πρόθεση ή αμέλεια, όπως αυτόφωρη διαδικασία, ποινή φυλάκισης, καθώς και διοικητικά πρόστιμα, διακοπή της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τέλος, αυστηρά πρόστιμα επιβάλλονται από τις αρμόδιες αρχές τόσο σε όσους δεν προβαίνουν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους, όσο και σε όσους ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο.

Τηλέφωνο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 199

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα