Life

Όταν ομοφοβικοί έζησαν τον μεγαλύτερο “εφιάλτη” τους

Παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας σήμερα και θυμηθήκαμε τι έγινε όταν ομοφοβικοί βίωσαν την φοβία τους.

Parallaxi
όταν-ομοφοβικοί-έζησαν-τον-μεγαλύτερ-112339
Parallaxi

πρότζεκτ ομοφοβικοί

Η 17η Μαίου έχει καθιερωθεί ανάμεσα σε μία πληθώρα συμβολισμών ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας και ως ομοφοβία (ή ομοφυλοφοβία ή ομοερωτοφοβία) ορίζεται η αποστροφή ή οι διακρίσεις με αφετηρία τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή γενικότερα, σε βάρος των LGBTQI+ ( ΛΟΑΤΚΙ+) ατόμων. Η ημερομηνία της 17ης Μαίου δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς πρόκειται για την ημέρα που τυπικά η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 1990. Ο ρατσισμός με ετικέτα “σεξουαλική”, κοστίζει σε καθημερινή βάση την φυσιολογική ζωή στην καθημερινότητα της ΛΟΑΤ κοινότητας με τα ομοφοβικά κρούσματα να μην μπορούν να χωρέσουν σε στατιστικές καθώς πολλά από τα θύματα δεν δηλώνουν τις επιθέσεις εξαιτίας του φόβου αλλά και της αίσθησης της ματαιότητας.

Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, έρευνα για λογαριασμό της European Union Agency for Fundamental Rights – FRA έδειξε μεταξύ άλλων πως: 263 στους 1000 ΛΟΑΤ ανθρώπους στην Ελλάδα βίωσαν περιστατικά σεξουαλι-κής/σωματικής επίθεσης ή απειλής και το 26% των ερωτηθέντων ΛΟΑΤ στην Ελλάδα θεωρούν ότι η τελευταία σεξουαλική/σωματική επίθεση ή απειλή που δέχτηκαν κατά τους τελευταίους 12 μήνες, οφείλεται πλήρως ή εν μέρει στο γεγονός ότι θεωρήθηκαν ότι είναι ΛΟΑΤ. Αξίζει να σημειωθεί πως η υποκίνηση βίας ή μίσους εναντίον των ΛΟΑΤ μέσω απειλητικών και προσβλητικών συμπεριφορών, ποινικοποιήθηκε το 2015 από το ελληνικό κοινοβούλιο και για τυχόν παράβαση του εν λόγο ποινικού κώδικα με βάση το αδίκημα, η ποινή θα φτάνει μέχρι 3 χρόνια φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο, ή και τις δύο ποινές μαζί.

πρότζεκτ ομοφοβικοί 2

Από πλευράς κοινωνίας, οφείλουμε να αναλογιστούμε το αν και κατά πόσο επεμβαίνουμε στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων ξεχνώντας με ευκολία σε ποιο σημείο “τελειώνει η ελευθερία μας”. Ένα κλισέ που μαθαίνουμε άπαντες από παιδιά. Με αφορμή αυτό, θυμηθήκαμε τι έγινε όταν η παραγωγή του Gay Women Channel δημιούργησε το μίνι πρότζεκτ κατά το οποίο ζητήθηκε από 15 ομοφοβικούς να αγκαλιάσουν για πρώτη φορά gay άτομα. Το “First Gay Hug” φιλοξένησε 15 ομοφοβικούς από τους οποίους ζητήθηκε να ζήσουν την εμπειρία μιας πρώτης επαφής με την φοβία τους, αγκαλιάζοντας έναν ομοφυλόφιλο και τα αποτελέσματα τρέλαναν το διαδίκτυο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σωματικές εκφράσεις των ομοφοβικών όπως και οι απαντήσεις τους σε απλά ερωτήματα των gay κατά τη διάρκεια του πρότζεκτ όπως και η άνεση σε συνδυασμό με την υπομονετική ευγένεια των ομοφυλόφιλων απέναντι στους ομοφοβικούς συμμετέχοντες. Στο ολιγόλεπτο video που έγινε viral, ανάμεσα στις ερωταπαντήσεις μεταξύ ομοφοβικών και ομοφυλόφιλων εντύπωση προκαλούν οι ερωτήσεις των πρώτων, σχετικά με το “πως γίνεται ένας άντρας να φιλάει έναν άλλο άντρα” ή, η απορία για το “πώς γίνεται μία πολύ όμορφη κοπέλα να είναι gay”.

Όπως φάνηκε και από τις σωματικές αντιδράσεις σε ορισμένες περιπτώσεις ομοφοβικών που συμμετείχαν, καμιά φορά όταν ζεις την “φοβία” σου καταλαβαίνεις πως τελικά δεν ήταν ο “χειρότερός σου εφιάλτης” και πολύ περισσότερο ότι δεν πρόκειται για αυτό που είχαν στο μυαλό τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα