Παιδιά και social media: Πόσο ασφαλή είναι;

Τι λένε οι ειδικοί;

Parallaxi
παιδιά-και-social-media-πόσο-ασφαλή-είναι-686917
Parallaxi

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «στηρίζονται στα παιδιά που εκτίθενται με φωτογραφίες και βίντεο, στηρίζονται στα λάθος πρότυπα, ενώ από την άλλη η εύκολη δημοσιότητα δημιουργεί εθισμό», επισημαίνουν ο Γιώργος Kορμάς που εκπροσωπεί το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και ο ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Δημητριάδης. Συνηγορούν ότι δεν φταίνε πάντα οι γονείς, και προτείνουν «αλλαγή φιλοσοφίας».

Το γνωστό Tik Tok ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την οποία επισημάνθηκε από τον κ. Κορμά ότι απευθύνεται σε πάρα πολύ μικρά παιδιά. Τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να παρέχουν προστασία πιστοποιώντας τους χρήστες και το οφείλουν, επεσήμανε ο ειδικός μιλώντας για το Gdpr, εφαρμογή προστασίας προσωπικών δεδομένων με γονική συγκατάθεση μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

Νόμος και κυρώσεις μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο, σύμφωνα με τον Γιώργο Κορμά, ενώ το σημαντικότερο είναι να μπουν τα παιδιά «σε φιλοσοφία να σέβονται την εικόνα και το σώμα τους».

Δεν φταίνε αποκλειστικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φταίει ο τρόπος που τα χρησιμοποιούμε, επεσήμανε ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, σύμφωνα με τον οποίο είναι «αδύνατον να περιορίσουμε τα παιδιά και να τα αστυνομεύουμε».

Τα like, οι followers η εύκολη δημοσιότητα «δημιουργούν εθισμό εν μέσω πειραματισμών εφηβείας», τόνισε ο κ. Δημητριάδης υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά δεν είναι εκπαιδευμένα στη σωστή και ασφαλή χρήση, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί με μάθημα στα σχολεία.

«Τα παιδιά δεν έχουν ανεπτυγμένα νευρονικά δίκτυα για να έχουν κριτική σκέψη και να ελέγχουν τις παρορμήσεις, ενώ ζουν σε εποχή που οι εθισμοί εγκαθίστανται πολύ εύκολα», επισημάνθηκε τέλος.

Πηγή: ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα