Featured

Περνώντας εναλλακτικά μια αυγουστιάτικη μέρα στη Θεσσαλονίκη

Καλοί οι καφέδες μπροστά στην παραλία και τα κοκτέιλ στις βεράντες, αλλά πάμε παρέα αυτόν τον Αύγουστο να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
περνώντας-εναλλακτικά-μια-αυγουστιά-651191
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Καλοκαίρι στην πόλη. Εννοείται φυσικά ότι δεν είναι και ότι καλύτερο και σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι μας για τον έναν ή τον άλλο λόγο αναγκαστήκαμε να περάσουμε τις ζεστές μέρες του Αυγούστου εντός των τειχών.

Γιατί όμως να κάθεσαι να βλέπεις αναρτήσεις φίλων και γνωστών – αγνώστων στα social media από βουτιές τους στη Χαλκιδική ή σε κάποιο νησί ή να επιλέγεις να περάσεις τον χρόνο σου σε κάποιο καφέ της παραλίας της Θεσσαλονίκης, ενώ μπορείς να ανακαλύψεις μια άλλη πλευρά της πόλης;

Μια πλευρά που πάντα βρίσκεται εκεί, αλλά συνεχώς την προσπερνάμε και είναι ευκαιρία φέτος το καλοκαίρι, για όσους ξεμείναμε στην πόλη, να την γνωρίσουμε.

Παρακάτω λοιπόν αποφάσισα να σου φτιάξω μια λίστα με μέρη τα οποία αξίζει να επισκεφτείς τώρα που έχεις ελεύθερο χρόνο στην πόλη και να περάσεις το καλοκαίρι σου δημιουργικά.

Κάποια από αυτά μάλιστα μπορείς να τα βάλεις στην ατζέντα σου, έτσι ώστε να τα επισκεφτείς ακόμα μέσα και σε μία ημέρα.

Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το κτήριο που στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του στρατοπέδου του Πεδίου του Άρεως , όπου σήμερα εδράζει το Στρατηγείο του Γ’ Σώματος Στρατού. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (1838-1918) στις αρχές του 20ού αιώνα και αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τον Οθωμανικό Στρατό.

Όταν απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη το 1912 από τον Ελληνικό Στρατό, περιήλθε στην κυριότητά του και εγκαταστάθηκαν σε αυτό στρατιωτικές μονάδες. Ύστερα από μία περίοδο αχρησίας, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου αποφάσισε να στεγάσει εδώ το Πολεμικό Μουσείο της πόλης ως παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου των Αθηνών.

Οι εργασίες ανακαίνισης και ανακατασκευής του άρχισαν το 1993. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το Μουσείο Άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2000.

Στους χώρους του μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε ιστορικές στιγμές που σημάδεψαν τη χώρα και όχι μόνο, μέσα από τις επτά μόνιμες εκθέσεις που φιλοξενεί.

Πρόσβαση

Το Παράρτημα Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο Πεδίο του Άρεως, στο κέντρο της πόλης, σε πολύ μικρή απόσταση από το Βυζαντινό και Αρχαιολογικό Μουσείο. Η είσοδός του βρίσκεται επί της οδού Γρ. Λαμπράκη 4. Στο Μουσείο υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης μέχρι 15 θέσεις αυτοκινήτων για τους επισκέπτες.

Οι ακόλουθες γραμμές λεωφορείων ΟΑΣΘ έχουν διαδρομές που περνούν κοντά από το Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Θεσσαλονίκης:

✓ 2Κ: Τ. Σ. ΚΤΕΛ – Α. Σ. ΙΚΕΑ Στάση Σχολή Αξιωματικών προς Τ. Σ. ΚΤΕΛ, Στάση Πανεπιστήμιο Μακεδονία προς Α. Σ. ΙΚΕΑ ✓ 7: ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ​Στάση Πολεμικό Μουσείο προς ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ✓ 10: ΧΑΡΙΛΑΟΥ – Ν. Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ​ ​Στάση Αγία Φωτεινή προς Ν. Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ ✓ 12: ΚΤΕΛ – ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ ​Στάση Πολεμικό Μουσείο προς ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ ✓ 14: ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ – Ν. Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ​ Στάση Πανεπιστήμιο Μακεδονία προς ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ Στάση Σχολή Αξιωματικών προς Ν. Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ​ ✓ 15: ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Στάση Πανεπιστήμιο Μακεδονία προς ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ✓ 31: ΒΟΥΛΓΑΡΗ – Τ. Σ. ΚΤΕΛ ​Στάση Αγία Φωτεινή προς ΒΟΥΛΓΑΡΗ ✓ 58: ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΠΑΝΟΡΑΜΑ – Δ/ΣΗ ΧΟΡΤΙΑΤΗ Στάση Πανεπιστήμιο Μακεδονία προς ΠΑΝΟΡΑΜΑ – Δ/ΣΗ ΧΟΡΤΙΑΤΗ​

Ώρες Λειτουργίας: 09:00 – 19:00 

Facebook Page: Πολεμικό Μουσείο – Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το κεντρικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας. Με μοναδικές συλλογές αρχαίων αντικειμένων, με πλούσια δραστηριότητα και εξωστρέφεια είναι πάντα έτοιμο να καλωσορίσει τους επισκέπτες του.

Πρόσβαση

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (Μανώλη Ανδρόνικου 6) και στο επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής της, μια ανάσα από την παραλία και πολύ κοντά σε άλλα μουσεία και επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους. Είναι εύκολα προσβάσιμο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ώρες Λειτουργίας: 08:00 – 20:00

Τιμή εισιτηρίου: 8,00 € (μειωμένο: 4,00 €)

Περισσότερες πληροφορίες: www.amth.gr

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Η ιδέα για την ίδρυση ενός Μουσείου που θα παρουσιάζει την ιστορία της Μακεδονίας υπήρχε ήδη από την περίοδο του Μεσοπολέμου. Τον Απρίλιο του 1917, η Προσωρινή Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου θεσπίζει το διάταγμα 2134 για την ίδρυση ενός Μουσείου της Μακεδονίας. Αυτό το Μουσείο θα συγκέντρωνε όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που θα σηματοδοτούσαν τις διάφορες ιστορικές και καλλιτεχνικές περιόδους μέσα από τις οποίες πέρασε η Μακεδονία, από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος της Οθωμανικής περιόδου. Τη δεκαετία του 1940, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία Μουσείου από τη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, ενώ μετά τη δεκαετία του 1950 η πρωτοβουλία περνάει σε ομάδα ιδιωτών, απογόνων γνωστών Μακεδονομάχων. Το Δεκέμβριο του 1965, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Στέφανος Στεφανόπουλος υπογράφει διάταγμα για την ίδρυση Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, που θα στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Μετά, όμως, από τον μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη το 1978, το κτίριο κρίνεται ακατάλληλο και κατεδαφιστέο.

Πρόσβαση

Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Προξένου Κορομηλά 23), στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.

Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως.

Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή.

Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.

Επίσης, για τα Ι.Χ. στην περιοχή του Μουσείου και στο ιστορικό κέντρο λειτουργεί το σύστημα στάθμευσης ithesi

Ώρες Λειτουργίας: Εκθεσιακοί Χώροι Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00, Τετάρτη: 9:00-20:00, Σάββατο: 10:00-14:00.Η Γραμματεία και το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης λειτουργούν Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-14.00.

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 4 ευρώ, Μειωμένο 2 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες: imma.edu.gr 

Λευκός Πύργος

Ο Λευκός Πύργος στεγάζει τη νέα μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας. Η έκθεση παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της πόλης, που τη δια­κρίνει η μακραίωνη, αδιάσπαστη ιστορική παρουσία της.

Πρόσβαση

Ώρες Λειτουργίας: Θερινό ωράριο λειτουργίας ΜΒΠ και Λευκού Πύργου, καθημερινά και σαββατοκύριακα: 08:00-20:00 (έως 31 Οκτωβρίου), σύμφωνα με το ΦΕΚ (2 Απριλίου 2021 Αρ. Φύλλου 1306, απόφαση Αριθμ. 132808).

Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό: 8 ευρώ, Μειωμένο: 4 ευρώ

Εικόνα: Γιάννης Αξιώτης

*Aπό 3-7-21 διατίθεται το ενιαίο εισιτήριο που περιλαμβάνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μουσείο του Λευκού Πύργου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το μνημείο της Ροτόντας. Το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ και ισχύει για 3 ημέρες.

Περισσότερες πληροφορίες: www.mbp.gr/el

Παιδικό μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο πολυθεματικό Μουσείο και ταυτόχρονα ένας πολιτιστικός φορέας που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1997, από μία ομάδα εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, μουσειολόγων και ανθρώπων του πολιτισμού που πίστευαν στον εθελοντισμό, με αγάπη για τα παιδιά και θέληση προσφοράς στα κοινά. (Μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Ν.Π.Ι.Δ. Αρ. Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης 19.972/97).

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έxoντας σκοπό να προσφέρει μία εναλλακτική πρόταση στο χώρο της εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας, δημιούργησε ένα Μουσείο πολυχώρο που προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον και τα κίνητρα στα παιδιά να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά μουσειακά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια, με σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την καλλιέργεια των ικανοτήτων, την αύξηση των γνώσεων, την ευαισθητοποίηση στην διαφορετικότητα.

Κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας του Μουσείου είναι η πεποίθηση, ότι τα πραγματικά αντικείμενα, οι άμεσες εμπειρίες και η ψυχαγωγία ενισχύουν την διαδικασία της μάθησης. Λειτουργεί σαν εργαστήρι που ενεργοποιεί, υποστηρίζει, εμπνέει, δυναμώνει και διευρύνει τη γνώση και τη φαντασία.

Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 4 έως 12 ετών και ο τρόπος προσέγγισης του προσαρμόζεται κάθε φορά στην ηλικία του κοινού του. Στα παιδιά 4 έως 6 ετών απευθύνεται με βιωματικές εμπειρίες, ενώ στα παιδιά 7 έως 12 ετών με θέματα κλιμακούμενου επιπέδου δυσκολίας και έρευνας και τα προτρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους συλλογές αλλά και να τις παρουσιάσουν στο χώρο του Μουσείου.

Πρόσβαση

Γραμμές Ο.Α.Σ.Θ. : 14, 14Α, 30, 37. Στάση: ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57

Ώρες Λειτουργίας: Για την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου Δευτέρα με Παρασκευή: 08:00 -14:00 / Σάββατο: Κλειστά / Κυριακή: Κλειστά

Περισσότερες πληροφορίες: www.paidikomouseio.gr

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το έτος 2001, σε παλαιά εμπορική στοά που ανήκει στην Ισραηλιτική Κοινότητα και ανακαινίσθηκε από τον ΟΠΠ Θεσσαλονίκη 97. Σκοπός του είναι η συγκέντρωση των τεκμηρίων και κειμηλίων που δεν καταστράφηκαν στο Ολοκαύτωμα, η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων και η έρευνα για την υπερδισχιλιετή παρουσία των εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Στο σύντομο χρόνο λειτουργίας του έχει σχηματίσει συλλογές με επιτύμβιες πλάκες από το κατεστραμμένο Ισραηλιτικό Νεκροταφείο, οικοδομικά μέλη από συναγωγές που κατεδαφίστηκαν από τις γερμανικές αρχές κατοχής, θρησκευτικά αντικείμενα, παλαιά και σπάνια βιβλία στην εβραϊκή γλώσσα, οικογενειακά κειμήλια, κετουμπότ, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα σχετικά με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδιωτικές επιστολές, ενδυμασίες, υφάσματα, τραπεζομάντιλα, βιβλία καθώς και βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων (ως το 1940). Επίσης, το μουσείο διατηρεί τη μοναδική υφιστάμενη συλλογή προπολεμικών οικογενειακών και σχολικών φωτογραφιών, σχηματισμένη από δωρεές που συνεχίζονται και διαθέτει τη σημαντικότερη συλλογή επιχειρηματικών τεκμηρίων από τη Θεσσαλονίκη.

Εικόνα Kim Powell

Στον πρώτο όροφο εκτίθεται η ιστορία της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη από την ίδρυση της μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ στον ίδιο όροφο, παρουσιάζεται και η θρησκευτική, καθημερινή και οικονομική ζωή των Εβραίων της πόλης. Ένας ειδικός εκθεσιακός χώρος αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα, όπως επηρέασε την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο σύνολο της. Αξιόλογη είναι η μεγάλη ψηφιακή συλλογή τεκμηρίων σχετικά με την επιχειρηματικότητα των εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Πρόσβαση – Αγίου Μηνά 11

Ωράριο Λειτουργίας: 

Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-14:00

Τετάρτη: 09:00-14:00 και 17:00-20:00

Κυριακή: 10:00-14:00

Τελευταία είσοδος στο μουσείο είναι 30 λεπτά πριν από το κλείσιμο.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.jmth.gr/

Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ο σκοπός που οδήγησε στην ίδρυση του Μουσείου ήταν να αποτυπωθεί η αθλητική ιστορία της χώρας και να καλυφθεί έτσι το κενό που υπήρχε στον Ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, βασική πρόθεση ήταν η δημιουργία ενός χώρου ζωντανού, όπου η μουσειακή πληροφορία θα κινητοποιεί το κοινό σε συμμετοχή και θα προάγει τα υγιή χαρακτηριστικά του αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, στόχος του Ολυμπιακού Μουσείου είναι η διαφύλαξη της αθλητικής μας κληρονομιάς και η ανάδειξη της πολιτιστικής πλευράς του αθλητισμού, στόχοι οι οποίοι ικανοποιούνται στην πράξη μέσα από διαρκείς ή εναλλασσόμενες εκθέσεις, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η ενημέρωση και η επικοινωνία με το κοινό της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Μόνιμες Εκθέσεις: Ολυμπιακοί Αγώνες Στιγμές της Ιστορίας, Παραολυμπιακοί Αγώνες, Επιστήμη των αθλημάτων

Πρόσβαση

Από τον Μάρτιο του 2004, το Ολυμπιακό Μουσείο στεγάζεται σε νέο, ιδιόκτητο κτίριο, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου.

Ωράριο Λειτουργίας

Καθημερινά 11.00-19.00 Σάββατο 10.00-16.00 Κυριακή 10.00-14.00

Περισσότερες πληροφορίες: olympicmuseum-thessaloniki.org

Μουσείο Μπάσκετ ΧΑΝΘ

Το πρώτο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ στη χώρα βρίσκεται εκεί που το 1919 πρωτοχτύπησε μπάλα μπάσκετ, όταν η ΧΑΝΘ έφερε το άθλημα στη χώρα, το διέδωσε και το ανέδειξε. Ιδρύθηκε το 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg «Ελλάδα – Βουλγαρία, 2007-2013». Τον Οκτώβριο του 2019 επεκτάθηκε σε νέα πτέρυγα, στα πλαίσια υλοποίησης του έργου PROMO – YMC(H)A, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους των κρατών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG VA ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020.”

Το Μουσείο Μπάσκετ ΧΑΝΘ ιδρύθηκε, με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του ρόλου της ΧΑΝΘ στην εξέλιξη και διάδοση της αθλητικής παιδείας στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες την ιστορία και τις σημαντικότερες στιγμές του αθλήματος στην Ελλάδα.

Οι πρώτες εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου αποτελούνται από ιστορικά αθλητικά τεκμήρια του μπάσκετ που αναπτύχθηκε στην ΧΑΝΘ. Βασική επιδίωξη αποτελεί η συλλογή και ανάδειξη της ιστορίας του μπάσκετ, με σημείο αναφοράς το φορέα που εισήγαγε το άθλημα στην Ελλάδα, την ΧΑΝΘ. Σε αυτό το πλαίσιο, η συλλογή αποτελείται από προσωπικά αντικείμενα μεγάλων προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στη διάδοση και ανάπτυξη του αθλήματος, ενθυμήματα με το σήμα της ΧΑΝΘ, μετάλλια και διπλώματα που κατέκτησαν οι ομάδες της ΧΑΝΘ, εξοπλισμό του παλιού ανοιχτού γηπέδου, αθλητικές ενδυμασίες και επιπλέον τεκμηριωτικό υλικό που αναδεικνύει την ιστορία του αθλήματος.

Η νέα πτέρυγα του μουσείου είναι αφιερωμένη στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Ελλάδος, καθώς και στην ιστορία και τη δράση των σημαντικών φορέων του Ελληνικού Μπάσκετ. Μέσα από εκθέματα όπως οι φανέλες σημαντικών παικτών της Εθνικής Ομάδας ανά τα χρόνια, μετάλλια, εισιτήρια, μπάλες ιστορικών αγώνων υπογεγραμμένες από τους παίκτες και συλλεκτικά αναμνηστικά αντικείμενα, γίνεται ιστορική αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές της πορείας της Εθνικής Ομάδας. Επιπλέον, μέσα από την πλούσια συλλογή του μουσείου σε συλλεκτικά αντικείμενα διεθνών διοργανώσεων, ομάδων, συλλόγων, ομοσπονδιών, προπονητών, διαιτητών και παικτών, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το άθλημα του μπάσκετ ανά τον κόσμο.

Πρόσβαση

Νικ. Γερμανού 1

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 09:00-21:00 / Παρασκευή, Σάββατο 09:00-22.00

Περισσότερες πληροφορίες: https://ymca.gr/mouseio-basket/

Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Πρόσβαση – Φιλίππου Νίκογλου 1

Στάση λεωφορείων: Λαογραφικό Μουσείο

– Από ανατολικά: Νο 3,5,6,8,33,39,78

– Από δυτικά: Νο 5,6,8,33,78

Ωράριο Λειτουργίας

Κάθε μέρα εκτός Πέμπτης: 9:00-15:30 / Τετάρτη: 9:00-21:30

Γενική είσοδος: 2€ / Είσοδος σε περιοδική έκθεση: 1€ / Μειωμένο εισιτήριο: 1€

Περισσότερες πληροφορίες: www.lemmth.gr/

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης έχει ως αποστολή του τη μελέτη και την προαγωγή της τέχνης της φωτογραφίας και την αισθητική καλλιέργεια και την εξοικείωση/εκπαίδευση του ευρέος κοινού με αυτή, καθώς και με παλαιότερα και σύγχρονα ρεύματά της. Τα αρχεία και η συλλογή του περιλαμβάνουν 90.000 περίπου φωτογραφικά αντικείμενα της περιόδου 1890-2015, μεταξύ των οποίων, τα αρχεία Γιάννη Στυλιανού, Σωκράτη Ιορδανίδη και Δημήτρη Λέτσιου, ενώ είναι θεματοφύλακας στο ελληνικό τμήμα του αρχείου Fred Boissonnas. Ο εμπλουτισμός των συλλογών του, η δημιουργία οργανωμένου αρχείου, καθώς και η οργάνωση της Thessaloniki Photobiennale αποτελούν επίσης βασικοί στόχοι του.

Εικόνα: Στέφανος Τσακίρης

Πρόσβαση – Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α, λιμάνι Ναυάρχου Βότση 3

Λεωφορεία: 5, 6, 33 (στάση Τ.Σ. Πλατεία Ελευθερίας)

Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 11:00-19:00, Παρασκευή 11:00-20:00, Δευτέρα κλειστά – Τιμές εισιτηρίων: 2€ γενική είσοδος. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

Περισσότερες πληροφορίες: www.momus.gr/momus/photography

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Σκοπός του μουσείου είναι η συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της χώρας. Στο πλαίσιο του στόχου αυτού, το μουσείο μεριμνά για τη μελέτη και τεκμηρίωση υλικού που αφορά στην κινηματογραφική τέχνη καθώς και στην οργάνωση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με άλλους συναφείς φορείς.

Το Μουσείο Κινηματογράφου πειραματίζεται επάνω στους τρόπους με τους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να μυηθούν στη μαγεία του ελληνικού σινεμά, ξεκινώντας από τις πρώτες αμήχανες προσπάθειες των αρχών του 20ού αιώνα και φτάνοντας μέχρι τις ταινίες που παίζονται σήμερα στις αίθουσες. Με αυτό τον τρόπο, το Μουσείο προσκαλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί όχι σε μια συλλογή αντικειμένων που σχετίζονται με το σινεμά, αλλά σε μια «συλλογή στιγμών θέασης». Χαμηλώνει τα φώτα και ξετυλίγεται σαν το φιλμ μιας ταινίας, που συγκροτείται από μικρές στάσεις – σεκάνς της ιστορίας του ελληνικού σινεμά. Εικόνες και ήχοι από δεκάδες προβολές, αφίσες, φωτογραφίες και αντικείμενα δεν εκτίθενται με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια κινηματογραφική ψευδαίσθηση, στην οποία καταδύεται βήμα-βήμα ο επισκέπτης.

Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στεγάζεται στην Αποθήκη Α΄, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και έφτασε στη σημερινή μορφή του με την αρωγή του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης της Ε.Ε.

Πρόσβαση – Αποθήκη Α΄ Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ωράριο λειτουργίας

Μουσείο: Δευτέρα – Τρίτη 09.00 – 15.00 / Τετάρτη – Παρασκευή 09.00 -19.00

* Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστό στις 27 και 28 Ιουνίου 2021 και από τις 16 έως τις 20 Αυγούστου 2021.

* Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 θα κλείσει για το κοινό στις 15:00 / Τιμές εισιτηρίων Μουσείο 2€ και 1€ (μειωμένο)

Τρόπος λειτουργίας της βιβλιοθήκης του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης λόγω των μέτρων για τον περιορισμό του COVID-19 Η πρόσβαση του κοινού στη Βιβλιοθήκη του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας (2310378570) και ο χρόνος παραμονής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 λεπτά. Κατά την παραμονή σας στο χώρο, παρακαλείσθε να ακολουθείτε τις οδηγίες του προσωπικού και τις ειδικές σημάνσεις. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Περισσότερες πληροφορίεςwww.filmfestival.gr

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1972 με τη δωρεά της συλλογής έργων τέχνης και ολόκληρης της περιουσίας του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το κτήριο, παρέδωσε η Αλίκη Τέλλογλου στην πόλη της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 1999, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της Νέστορα. «Έργο ζωής και αγάπης», όπως τόνιζε η Αλίκη, το Τελλόγλειο έχει την παράξενη ιδιότητα να επηρεάζει όσους εργάζονται γι’ αυτό, εκπέμποντας την ενέργεια, τον δυναμισμό, τις αναπάντεχες εκπλήξεις ενός ζωντανού, διαρκώς εξελισσόμενου οργανισμού.

Κύριοι στόχοι του Ιδρύματος είναι η συστηματική γνωριμία του κοινού με την τέχνη, η συλλογή, καταγραφή και μελέτη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας καλλιτεχνών και μελετητών της τέχνης, καθώς και η ουσιαστική επαφή των παιδιών με τα έργα τέχνης μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η εκπαιδευτική πολιτική ορίζει μια πρωταρχική λειτουργία. Περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις σε συνεργασία με φορείς από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, εκδόσεις, συνέδρια, κύκλοι δράσεων που καλύπτουν ένα ευρύ πλαίσιο αποτελούν βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνεται ένα Μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό, διαδραστικό, που συνδυάζει έρευνα, εκπαίδευση, τέχνη, πολιτισμό και επιστήμη, με κύριους αποδέκτες τα παιδιά, τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους, τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Πρόσβαση – Αγίου Δημητρίου 159Α, απέναντι από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ

Μέσα συγκοινωνίας: Επί της Αγίου Δημητρίου, κοντά στην κύρια είσοδο του Τελλογλείου Ιδρύματος, κάνουν στάση οι γραμμές λεωφορείων του ΟΑΣΘ: 24 – Χίλια Δένδρα (αφετηρία στην Πλατεία Ελευθερίας), 17 – Τριανδρία και 37 – Κρυονέρι (τέρμα στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό). Στην Εγνατία οδό, στον άξονα του Τελλογλείου Ιδρύματος, κάνουν στάση οι γραμμές 10 – Χαριλάου, 14 – Άνω Τούμπα (αφετηρία στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό), 28 – Συκιές, 27 Σταυρούπολη.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους του σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα: Κλειστά / Τρίτη: 11.00 – 14.00 / Τετάρτη 19:00 – 22.00 / Πέμπτη 11:00 – 14:00 και 19:00 – 22:00 / Παρασκευή 19:00 – 22:00 / Σάββατο, Κυριακή 11:00 – 14:00

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ / Μειωμένο: 2,5 ευρώ / Ισχύει και πλήρης ατέλεια

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.teloglion.gr/

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (πρώην Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) έχει ως αρμοδιότητά του την προαγωγή της σύγχρονης τέχνης και τη μελέτη ρευμάτων της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από τη διάσωσή και ανάδειξη των εικαστικών ως επί το πλείστον επιτευγμάτων της. Διαχειρίζεται η συλλογή Ιόλα, τη συλλογή Ξύδη, τη συλλογή Απέργη και τις λοιπές συλλογές και έργα σύγχρονης τέχνης του Ιδρύματος «Μακεδονικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης», τις συλλογές σύγχρονης τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και τη συλλογή γλυπτών του Ιδρύματος «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά». Η εν λόγω Διεύθυνση αναλαμβάνει την οργάνωση της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ενώ μπορεί να προβεί και σε αναθέσεις νέων έργων από εικαστικούς.

Πρόσβαση – Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ – Helexpo)

Λεωφορεία: 10, 31 (στάση Αγία Φωτεινή-Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), 8 (στάση Α.Χ.Ε.Π.Α.)

Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά – Τιμές εισιτηρίων: 4€ γενική είσοδος. Ισχύουν μειωμένα εισιτήρια και ατέλειες.

Περισσότερες πληροφορίες: www.momus.gr/momus/contemporary

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα