Πες μου γιατί χιονίζει!
Έχοντας σίγουρα δει πολλούς τίτλους να φιγουράρουν για το χιόνι και την εξήγησή του, πόσο σίγουροι είμαστε τελικά ότι γνωρίζουμε περί τινος πρόκειται;
Έχοντας μπει πλέον στον τελευταίο μήνα του χρόνου, πλησιάζουμε εποχιακά στην καρδιά του χειμώνα. Οι πρώτες χιονοπτώσεις έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, ενώ έγινε λόγος και για ακραία καιρικά φαινόμενα. Έχοντας σίγουρα δει πολλούς τίτλους να φιγουράρουν για το χιόνι και την εξήγησή του, πόσο σίγουροι είμαστε τελικά ότι γνωρίζουμε περί τινος πρόκειται;
Η βροχή, το χαλάζι, το χιόνι, αλλά και οι πιο σπάνιες ιδιαίτερες παραλλαγές τους, είναι όλα τους φαινόμενα κατά την οποία το νερό πέφτει στην επιφάνεια της γης, με διαφορετικές μορφές και υπό διαφορετικές συνθήκες. Κάθε τέτοια πτώση καλείται υετός. Μία από τις περιπτώσεις αυτές είναι και το χιόνι.
Αρκεί να έχουμε απλώς χαμηλές θερμοκρασίες (κοινώς κρύο καιρό) για να χιονίσει…; Σαφώς όχι. Το χιόνι αποτελείται από παγωμένους κρυστάλλους νερού. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργείται από συμπυκνωμένους υδρατμούς ανάμεσα στα σύννεφα, όταν αυτό ευνοηθεί από το μέγεθος και τη θερμοκρασία των νεφών. Οι παγωμένοι κρύσταλλοι ενώνονται στη συνέχεια μεταξύ τους, προσφέροντάς μας το θέαμα της χιονόπτωσης.
Η συχνότητα και ένταση των χιονοπτώσεων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το γεωγραφικό σημείο (π.χ. πόλοι), ενώ μεγάλη ποσότητα χιονιού μπορεί να οδηγήσει λόγω αυξημένης πίεσης, σε δημιουργία πάγου, και κατά συνέπεια παγετώνα.
Πότε μία χιονόπτωση βγαίνει εκτός ελέγχου και χαρακτηρίζεται ως χιονοθύελλα…; Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κριτήριο γι’ αυτό, καθώς οι “προδιαγραφές” αλλάζουν ανάλογα τον τόπο. Στη χιονοθύελλα, πέραν της έντονης χιονόπτωσης, λαμβάνουν χώρα και δυνατοί άνεμοι.
Επομένως, σε κάθε ήπειρο/χώρα, έχουν οριστεί διαφορετικές οριακές τιμές για την ταχύτητα των ανέμων, τη διάρκεια και την ένταση της χιονόπτωσης, οι οποίες όταν “εκπληρωθούν” θα γίνει νίξη για χιονοθύελλα.
Σε ορισμένα (σπάνια για τη χώρα μας) πιο ακραία περιστατικά, μία τέτοια χιονοθύελλα ίσως οδηγήσει σε μηδενικά επίπεδα ορατότητας, καλύπτοντας τον ορίζοντα με ένα απέραντο άσπρο. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως “λευκό σκοτείνιασμα” στα ελληνικά, whiteout η αγγλική ονομασία. Μια άλλη σπάνια αλλά εξίσου ιδιαίτερη εκδοχή είναι η εναλλαγή δυνατών ανέμων ακόμη και μετά τη χιονόπτωση, με αποτέλεσμα να προκαλείται θύελλα από το χιόνι που βρίσκεται ήδη στο έδαφος (χιονοθύελλα εδάφους). Ευτυχώς για εμάς, κάτι τόσο ακραίο συμβαίνει σε μέρη όπως η Ανταρκτική.
Παρόλο λοιπόν που οι καιροί δεν κρίνονται ιδιαίτερα συνετοί ώστε να ευελπιστεί κάποιος σε θέαμα λευκού τοπίου, τουλάχιστον γνωρίζουμε πλέον λίγο καλύτερα τι συμβαίνει κάθε φορά που άσπρες νιφάδες κάνουν την εμφάνισή τους….!