Πες μου γιατί έχουν ανθρώπινα ονόματα τα καιρικά φαινόμενα!
Εν όψει νέων προειδοποιήσεων για δεύτερο κύμα κακοκαιρίας τις ερχόμενες μέρες, έχετε αναρωτηθεί ποτέ για την προέλευση των τόσο ιδιαίτερων ονομάτων που έχουν τα καιρικά φαινόμενα;
Βρισκόμαστε λίγες μόλις μέρες μετά την εμφάνιση της Αριάδνης και του Βίκτωρα, αλλά και εν όψει νέων προειδοποιήσεων από τους μετεωρολόγους και δεύτερο κύμα κακοκαιρίας που θα μας πλήξει τις ερχόμενες μέρες. Πέραν της Φυσικής που κρύβεται πίσω από κάθε τέτοιο φαινόμενο, έχετε αλήθεια αναρωτηθεί ποτέ για την προέλευση των τόσο ιδιαίτερων ονομάτων που έχουν…;
Το συνηθέστερο καιρικό φαινόμενο που “βαφτίζεται” με ανθρώπινα ονόματα είναι οι τυφώνες. Εγκυκλοπαιδικά, αξίζει να ξέρει κανείς, ότι στην Ελληνική Μυθολογία, ο Τυφών ήταν γιος της Γαίας και του Ταρτάρου. Είχε μορφή ανθρώπου αλλά και θηρίου, ενώ ήταν και σύντροφος της Έχιδνας. Όταν θέλησε να ανέβει στον Όλυμπο για να εκδικηθεί τους θεούς για τον αποδεκατισμό των γιγάντων, οι θεοί πήραν τη μορφή ζώων και κρύφτηκαν στην Αίγυπτο. Ο Τυφώνας από το θυμό του πετούσε από την κορυφή του Ολύμπου βράχους με μεγάλη δύναμη, βγάζοντας εκκωφαντικές κραυγές μέσα από τα 100 λαρύγγια που είχε. Έτσι, το όνομά του συνδέθηκε με το αντίστοιχα έντονο καιρικό φαινόμενο, κατά το οποίο υπάρχει κυκλωνική κυκλοφορία του ανέμου (κλειστή και περιστροφική δηλαδή), γύρω από ένα κέντρο χαμηλής βαρομετρικής πίεσης.
Όταν οι μετεωρολόγοι άρχισαν να μελετούν και να καταγράφουν πιο συστηματικά τα καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονταν, κρίθηκε σκόπιμο να βρεθεί ένας λειτουργικός τρόπος της ονοματοδοσίας τους. Στην Καραϊβική πριν 2 αιώνες, ο τυφώνας έπαιρνε το όνομα του Αγίου που γιόρταζε την ημέρα της εμφάνισής του, ενώ αργότερα, οι μετεωρολόγοι, προσδιόριζαν το φαινόμενο με τις γεωγραφικές συντεταγμένες στις οποίες είχε λάβει χώρα. Η επιλογή ενός εύκολου ονόματος σαφώς θα βοηθούσε καίρια στην καλύτερη και αμεσότερη μετάδοση πληροφοριών προς το ευρύ κοινό από τα ΜΜΕ.
Στη συνέχεια συνηθίστηκε η χρήση γυναικείων ονομάτων, για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία. Μετά από χρόνια, και λόγω πολλών αντιδράσεων από γυναικείες οργανώσεις, αποφασίστηκε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους διακρίσεις. Έτσι, κατέληξαν στη χρήση εναλλάξ τυχαίων γυναικείων και ανδρικών ονομάτων.
Τι περαιτέρω ενδιαφέρον εμφανίζει αυτή η ονοματοδοσία; Το όνομα δεν υιοθετείται μετά την εμφάνιση του τυφώνα. Έχουν ήδη δημιουργηθεί λίστες για 6 χρόνια, οι οποίες όταν παρέλθει το χρονικό διάστημα αυτό, χρησιμοποιούνται ξανά από την αρχή. Η λίστα που υπάρχει για το 2017 επομένως θα ξαναχρησιμοποιηθεί το 2023 κ.ο.κ. Τα ονόματα επίσης έχουν αρχικά γράμματα που ακολουθούν τη σειρά της αλφαβήτου, ενώ όταν κάποιος τυφώνας ή θύελλα αποδειχθεί αρκετά καταστροφικός (π.χ. θύελλα Katrina), το όνομα του φαινομένου αποσύρεται τελείως από τη λίστα ως ένδειξη σεβασμού προς την οδύνη που προκλήθηκε, και αντικαθίσταται από νέο.
Παρόλο που η “Αριάδνη” και ο “Βίκτωρ” φαίνεται να υπακούν τον γενικότερο τρόπο επιλογής ονομάτων που ακολουθεί και η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ με το Παγκόσμιο Σύστημα Κλιματολογικής Παρατήρησης, οι λίστες ονοματοδοσίας, έχουν προς το παρόν εδραιωθεί για τις περιοχές που λόγω γεωγραφικού σημείου είναι συχνότερη η εμφάνιση αντίστοιχων καιρικών φαινομένων. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο, αν ποτέ χρειαστεί να δημιουργηθεί τέτοια λίστα και για τη δική μας γεωγραφική περιοχή, η πηγή έμπνευσης που θα αξιοποιούνταν για την επιλογή αντίστοιχων ονομάτων…