Πετυχημένα παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων

Επιχειρήσεις άξιες προς μίμηση

Parallaxi
πετυχημένα-παραδείγματα-ελληνικών-ε-297527
Parallaxi

Περισσότερες από 100 αγροδιατροφικές επιχειρήσεις έχουν μέχρι στιγμής φέτος συμμετάσχει στις τέσσερις εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας “Όλη η Ελλάδα σε ένα Τραπέζι”, που διοργανώνει ανά τη χώρα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Εργαστήριο Ιδεών για την Έξυπνη και Δημιουργική Οικονομία “IdeasLab”, με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας, με στόχο να προβληθούν και να στηριχθούν επιχειρηματίες, οι οποίοι κόντρα στην οικονομική κρίση δημιουργούν, παράγουν και εξάγουν σε έναν νευραλγικό τομέα της οικονομίας, τον πρωτογενή. Μετά τις τρεις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν ήδη σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, σήμερα ήταν η σειρά δεκάδων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας να “καθίσουν” στο ιδιαίτερο αυτό τραπέζι, προκειμένου να μοιραστούν την εμπειρία τους από την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βοηθός γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Σκιαδιώτης, επισήμανε ότι στις περιοχές από όπου ήδη “πέρασε” η πρωτοβουλία, παρουσίασαν τη δραστηριότητά τους περίπου 25-30 επιχειρήσεις (ανά περιοχή). Με την προβολή αυτή, οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν αυξημένη αναγνωρισιμότητα, αλλά δυνητικά όχι μόνο αυτή: Υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον μια επιχείριση είναι σε πιο ώριμο στάδιο, να χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα και το πρόγραμμα NBG Business Seeds, σημείωσε ο κ. Σκιαδιώτης, ενώ ερωτηθείς πόσες επιχειρήσεις φτάνουν σε αυτό το στάδιο, σημείωσε ότι ποσοστό 30%-40% έχουν απευθύνει κάποιο business plan στην Τράπεζα.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σχέση με το γιατί επελέγη ο συγκεκριμένος τομέας της οικονομίας για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, ο κ. Σκιαδιώτης απάντησε πως “η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας πιστεύει ότι (ο αγροδιατροφικός) είναι από τους τομείς της χώρας, που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα”, ενώ πρόσθεσε ότι η Εθνική είναι “η μόνη που μπορεί να διοχετεύσει επαρκή ρευστότητα στο σύστημα”.

Ο διευθυντής Καταναλωτικής Πίστης της ΕΤΕ, Χριστόφορος Χατζόπουλος, επισήμανε, από την πλευρά του, ότι δεν είναι δυνατόν η Εθνική να λείπει από εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες αυτού του είδους, δεδομένου ότι τα τελευταία 177 χρόνια είναι παρούσα σε κάθε οικονομική, επιχειρηματική και κοινωνική δραστηριότητα της χώρας.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν περίπου 30 επιχειρήσεις, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι η πρώτη που ανέπτυξε αγροδιατροφική σύμπραξη, ενώ πρόσθεσε ότι η περιοχή παράγει το 25% του ΑΕΠ του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και είναι πρώτη σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα δημιουργίας υποδομών για την εξυπηρέτηση των αγροτών, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι πολύ πρόσφατα η Περιφέρεια διέθεσε 7 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των αγροτικών δρόμων στην περιοχή αρμοδιότητάς της.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Σπύρος Πέγκας, απαρίθμησε τους τομείς στους οποίους ο δήμος έχει τα τελευταία χρόνια αναπτύξει δράση για την τόνωση της γαστρονομικής και τουριστικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στο “καλάθι (τοπικών) προϊόντων” που έχει αναπτυχθεί, στον θεσμό των chef ambassadors και στην έκδοση μικρών βιβλίων συνταγών. “Σιγά-σιγά δημιουργείται αφήγημα για τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης” είπε χαρακτηριστικά.

Rhoeco: Πιες το τσάι σου και μετά φύτεψε το βότανο που πίνεις μέσα στη συσκευασία του!

Ο Χάρης Καζάς, η Βάγια Μήτσιου και η Κατερίνα Χατζηαγγελάκη είναι τρεις νεαροί γεωπόνοι, που “ένωσαν” τις δυνάμεις τους όχι σε ελληνικό, αλλά σε ξένο έδαφος, προκειμένου να βρουν μια επιχειρηματική διέξοδο για να μπορέσουν να ζήσουν στην πατρίδα τους. Η διέξοδος αυτή αποδείχτηκε ότι βρίσκεται στα ποιοτικά, βιολογικά αποξηραμένα βότανα, που αποδίδουν εύγευστο τσάι.

Όπως εξήγησε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Χάρης Καζάς, ο ίδιος ήταν φοιτητής στο Εδιμβούργο και οι δύο συνεργάτιδές του συνέχιζαν τις σπουδές τους στο Νιούκαστλ, όταν πήραν απόφαση να επιστρέψουν στην Ελλάδα και έψαξαν τον τρόπο για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

“Κάναμε διάφορα business plans, μέχρι και για βιολογικό πτηνοτροφείο, αλλά όταν βάλαμε κάτω τα νούμερα είδαμε ότι δεν βγαίνουν. Τα βιολογικά βότανα χρειάζονταν τη μικρότερη επένδυση όπως διαπιστώσαμε […] Καταλάβαμε όμως ότι αφού δεν είχαμε ποσότητα -βιομηχανική παραγωγή- έπρεπε να ξεχωρίσουμε την πολύ υψηλή ποιότητά μας. Γι’ αυτό και όλη η διαδικασία παραγωγής, από την παρασκευή των μειγμάτων έως και τη συσκευασία, πραγματοποιείται με το χέρι, στο εργαστήριο της rhoeco, στα Πεύκα Θεσσαλονίκης. Όλη η παραγωγή μας περνά σαν τη φακή από έναν πάγκο και τη διαχειριζόμαστε με το χέρι” σημείωσε κι εξήγησε ότι οι δύο συνεργάτιδές του απουσίαζαν από την παρουσίαση γιατί την ίδια στιγμή καθάριζαν χαμομήλι στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, όπως πράττει και ο ίδιος.

Δεν είναι όμως μόνο η διαδικασία παραγωγής που κάνει ξεχωριστά τα αποξηραμένα βότανα της Rhoeco, αλλά και η ίδια η συσκευασία τους. Η ετικέτα της συσκευασίας, όταν αποκολληθεί, αποκαλύπτει βιολογικούς σπόρους και το κουτί μέσα στο οποίο βρίσκονταν τα βότανα, μετατρέπεται σε βιοδιασπώμενο γλαστράκι που λειτουργεί σαν περιέκτης για την καλλιέργειά τους! Σήμερα, τα “γλαστράκια” της Rhoeco έχουν ήδη φτάσει σε 15 αγορές του εξωτερικού.

Η Μαριάννα που πουλάει αμπελόφυλλα σε 20 χώρες

Η Μαριάννα Καζάκη ξεκίνησε να μαζεύει και να συσκευάζει αμπελόφυλλα στο τέλος της δεκαετίας του ’80, προκειμένου αρχικά να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειάς της, αλλά και μετέπειτα συγγενών και φίλων. Τα αμπελόφυλλα συλλέγονταν στη Νέα Γωνιά της Καλλικράτειας τον Μάιο και καταναλώνονταν τον Μάρτιο, ενώ συσκευάζονταν με την παραδοσιακή συνταγή του hot-filling, δηλαδή της τοποθέτησης σε ζεστά απολυμασμένα βάζα. Σιγά-σιγά η ζήτηση μεγάλωνε, η παραγωγή έγινε πιο συστηματική και την άνοιξη του 1995 ξεκίνησε και η διάθεση στο εμπόριο.

“Μετά, κάποιος πελάτης ήρθε και μας είπε: δεν μας τα τυλίγετε κιόλας; Κι έτσι προέκυψαν και τα ντολμαδάκια της Μαριάννας, γιατί το αμπελόφυλλο είναι το σημαντικό, αλλά το τύλιγμα είναι το δύσκολο” σημείωσε ο γιος της Μαριάννας, Σάκης Καζάκης, που εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση.

Σήμερα, εξηγεί, η εταιρεία παράγει 12 διαφορετικά προϊόντα από το αμπέλι, ενώ έχει βρει και μιμητές, αφού δημιουργήθηκαν άλλες έξι επιχειρήσεις στην περιοχή, που παράγουν αντίστοιχα προϊόντα με το δικό τους brand. “Η περιοχή της Νέας Γωνιάς, της Καλλικράτειας και του Αγίου Παύλου είναι πλέον ‘σκάλα’ για τα αμπελόφυλλα” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η εταιρεία εξάγει σήμερα σε 20 χώρες και σε όλες τις ηπείρους πλην Αυστραλίας.

Ο Νάσος από τη Ροδόπολη φτιάχνει βουβαλίσιο καβουρμά, εξάγει γύρο και εξηγεί γιατί ο επισκέπτης δεν λέγεται ποτέ πελάτης

Ο Νάσος Κοκκώνας είναι δεύτερης γενιά κρεοπώλης, που ξεκινώντας ένα μικρό κρεοπωλείο στη Ροδόπολη Σερρών, το “Χασαπάκι”, έχει καταφέρει σήμερα να βάλει τα προϊόντα του -με ναυαρχίδα τον βουβαλίσιο καβουρμά- στα ράφια των καλύτερων καταστημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου εξάγει μεταξύ άλλων κατεψυγμένο γύρο! Η επιχείρηση παράγει ακόμη βουβαλίσιο καπνιστό κρέας και χοιρινά λουκάνικα, αλλά και σουτζουκάκια και μπέργκερ.

Για τον Νάσο Κοκκώνα, όμως, δίπλα στις πωλήσεις της δικής του επιχείρησης υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό: η ανάδειξη της Λίμνης Κερκίνης σε γαστρονομικό προορισμό, όπου όμως ο επισκέπτης πρέπει να αισθάνεται σαν φιλοξενούμενος. “Τον επισκέπτη δεν θα τον έλεγα ποτέ πελάτη, θα πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε σαν φιλοξενούμενο στο σπίτι μας” είπε χαρακτηριστικά και γνωστοποίησε ότι η επιχείρηση εξάγει τα προϊόντα της σε έξι-επτά χώρες.

Όταν τα “φαγητά της φτώχειας” μετατρέπονται σε επιχειρηματική ευκαιρία

Εν έτει 1997, η περιοχή του Αγίου Αντωνίου στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης βίωσε μια τοπική οικονομική κρίση: τα ζώα που μέχρι τότε εξέτρεφαν οι άνθρωποι άρχισαν να πωλούνται, ενώ πολλές γυναίκες, που μέχρι τότε εργάζονταν σε κλωστοϋφαντουργία της περιοχής, έχασαν μαζικά τη δουλειά τους. Το κενό για ανθρώπους μαθημένους στη δουλειά, για γυναίκες που πήγαιναν ξημερώματα στον στάβλο ή στη βιοτεχνία, ήταν δυσαναπλήρωτο. Με τι θα ασχολούνταν τώρα όλες αυτές οι γυναίκες; Τότε γεννήθηκε σιγά-σιγά η ιδέα της δημιουργίας ενός γυναικείου συνεταιρισμού παραδοσιακών προϊόντων.

Η ιδέα έγινε πράξη το 1999, οπότε και ιδρύθηκε ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του νομού Θεσσαλονίκης. Τα προϊόντα προέρχονταν κυρίως από την ποντιακή γαστρονομική παράδοση: περέκ (φυλλωτά) ψημένα σε ξυλόφουρνο, ιβριστό, μακαρίνα, τραχανάς…

“Παράγαμε τα φαγητά της φτώχειας, με αλεύρι, νερό κι αλάτι και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε επιχειρηματικά” λέει η Δέσποινα Ιωαννίδου εκ μέρους του συνεταιρισμού και εξηγεί ότι όταν οι μεγαλύτερες γυναίκες άρχισαν σιγά-σιγά να αποχωρούν, τις διαδέχτηκαν οι νεότερες, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια. Ο συνεταιρισμός έχει σήμερα e-shop και καφεγλυκοπωλείο, έχοντας δώσει στο χωριό έναν πολύτιμο οικονομικό πόρο…

Αλεξάνδρα Γούτα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα