Πιείτε καφέ και τσάι, κάνει καλό – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης
Ο ρόλος τους στη μειωμένη εμφάνιση εγκεφαλικών και άνοιας.
Η τακτική κατανάλωση καφέ ή τσαγιού φαίνεται να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο γενικά για εγκεφαλικό και άνοια, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα. Επίσης, ειδικότερα, η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα άνοιας μετά από εγκεφαλικό.
Τα εγκεφαλικά ευθύνονται περίπου για το 10% των θανάτων παγκοσμίως. Μερικές φορές συμπτώματα άνοιας εκδηλώνονται για πρώτη φορά μετά από ένα εγκεφαλικό, αν και υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες άνοιας (με συχνότερη τη νόσο Αλτσχάιμερ).
Οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Τιαντζίν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για 365.682 άτομα ηλικίας 50 έως 74 ετών, εκ των οποίων 5.079 εμφάνισαν άνοια και 10.053 έπαθαν τουλάχιστον ένα εγκεφαλικό στη διάρκεια της μελέτης που έγινε σε βάθος δεκαετίας (2010-2020).
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ ή 3-5 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα ή ένα συνδυασμό 4-6 φλιτζανιών καφέ και τσαγιού, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού ή άνοιας. Όσοι έπιναν 2-3 καφέδες και 2-3 τσάγια καθημερινά, είχαν κατά μέσο όρο 32% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 28% μικρότερο κίνδυνο άνοιας, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου ούτε καφέ ούτε τσάι.
Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι “η μέτρια κατανάλωση καφέ και τσαγιού ξεχωριστά ή σε συνδυασμό σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας”.
Περισσότερα βήματα, λιγότερος ύπνος
Εξάλλου, μια δεύτερη μικρή αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή καρδιολογίας Γκρέγκορι Μάρκους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος έκανε σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της American Heart Association, δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει τόσο επωφελή όσο και επιζήμια δράση.
Από τη μία ο καφές μπορεί να αυξήσει την καρδιακή αρρυθμία και να μειώσει τη διάρκεια του ύπνου, ενώ από την άλλη να τονώσει τη σωματική δραστηριότητα. Η μελέτη, που έγινε σε 100 ενήλικες με μέση ηλικία 38 ετών, οι μισοί από τους οποίους επιλέχθηκαν τυχαία για να πίνουν καφέ επί 14 μέρες, βρήκε ότι ο καφές σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 54% στις αφύσικες συσπάσεις της καρδιάς.
Επίσης τις μέρες που έπιναν καφέ, οι συμμετέχοντες έκαναν τουλάχιστον 1.000 έξτρα βήματα σε σχέση με τις μέρες που δεν έπιναν. Από την άλλη, όσοι έπιναν καφέ, είχαν κατά μέσο όρο 36 λιγότερα λεπτά ύπνου τα βράδια. Κάθε επιπρόσθετο φλιτζάνι καφέ σχετιζόταν με σχεδόν 600 έξτρα βήματα τη μέρα και με 18 λιγότερα λεπτά ύπνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ