Καθένας με το ζόρι του…
Από την Πέμπτη 21 μέχρι την Κυριακή 24 Ιουλίου καλούνται «εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες pokemon να ζορίσουν τους server στην παραλία.». Την ώρα που ο κόσμος καίγεται, να τα λέμε και αυτά...
Και ενώ αύριο Πέμπτη βράδυ η Θεσσαλονίκη και το Σάββατο η Αθήνα πρόκειται να κυνηγήσουν ομαδικά πόκεμον, ο πρώτος δολοφονημένος του παιχνιδιού, στη Γουατεμάλα είναι γεγονός ενώ άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί από ατυχήματα κυνηγώντας τα κίτρινα πλάσματα αναφέρονται και αλλού.
Όλη αυτή η καινούρια ποκεμανία -και τα παράπλευρά της- έρχεται σε ένα περίεργο κλίμα ημερών. Ενώ η παγκόσμια απήχησή του και το έξυπνο επικοινωνιακό στοιχείο που διαθέτει έμφυτα το Pokemon Go, όντας ένα game που σε πάει σε αναζήτηση στο περιβάλλον σου σαν να ζεις κανονικά το παιχνίδι, είναι αναμφίβολα ενδιαφέρον, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες τρέχει αυτό το hype στην χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη. Την ώρα που κόσμος πεθαίνει στους δρόμους στην Γαλλία και που μια άσχημη κατάσταση ξημερώνει στην γειτονική Τουρκία, ίσως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κυνηγάμε pokemon στην παραλία.
Αλλά φαίνεται πως οι οπαδοί του παιχνιδιού δεν πτοούνται. Με αφορμή τη φύση του παιχνιδιού, που έχει ήδη εθίσει κόσμο ανά την υφήλιο, και εννοείται και στην πόλη μας, οι Θεσσαλονικείς ετοιμάζουν ένα ειδικό event αναζήτησης πόκεμον στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Το τριήμερο event είναι προγραμματισμένο από την Πέμπτη 21 μέχρι την Κυριακή 24 Ιουλίου και χαρακτηριστικά καλεί «εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες pokemon να ζορίσουν τους server στην παραλία.»
Το παιχνίδι
Όλοι θυμόμαστε τα Pokemon, αν όχι γιατί τα ζήσαμε σαν παιδιά, τότε από τα δικά μας παιδιά που τα αγάπησαν και τα έβαλαν για χρόνια σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Πρόκειται άλλωστε για θεσμό της παιδικής ηλικίας της γενιάς των 90s, αφού από κινούμενο σχέδιο, τα «τερατάκια τσέπης» pokemon επεκτάθηκαν σε άπειρα παιχνίδια, ηλεκτρονικά και μη, κερδίζοντας εκατομμύρια κοινού ανά τον κόσμο και στην χώρα μας. Τώρα, το παιχνίδι αυτό ανανεώθηκε και ήρθε κοντά μας σε μια πιο σύγχρονη μορφή, φτάνοντας στις οθόνες του κινητού μας, και ακούγοντας στο όνομα Pokemon Go.
Το νέο παιχνίδι του franchise, σε αντίθεση με τα προηγούμενα που ήταν σχεδιασμένα για παιχνιδομηχανές, αποτελεί δωρεάν εφαρμογή για smartphones, Android και iOs, που την κατεβάζει κανείς από Google play ή Apple store αντίστοιχα. Πως κερδίζει η εταιρεία Nintendo που έχει τα δικαιώματα από αυτό; Μπορεί να μην πληρώνεις για να αποκτήσεις το παιχνίδι, όμως μέσα στο πλάνο του υπάρχει επιλογή μικροσυναλλαγών για upgrades, πράγμα που είναι ιδιαίτερο ελκυστικό για κάθε φαν. Μάλιστα, από τότε που το παιχνίδι έγινε διαθέσιμο στην Ελλάδα, το μεσημέρι του Σαββάτου, έχουν πέσει οι servers της εταιρείας, η οποία έχει γίνει από την κυκλοφορία του παιχνιδιού κατά 7 δις πλουσιότερη και έχει σπάσει ρεκόρ στο χρηματιστήριο. Και δεν παραλείπουμε το γεγονός ότι το παιχνίδι βρίσκεται στην πρώτη θέση των δωρεάν εφαρμογών για τα iPhone στην αγορά των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
Πως παίζεται όμως το Pokemon Go; Πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι που, κατά την παράδοση, αφορά έναν εκπαιδευτή ο οποίος εξερευνά περιοχές, σε αναζήτηση νέων pokemon να πιάσει και να εκπαιδεύσει, καθώς όπως λέει και η φράση-σήμα κατατεθέν του παιχνιδιού, πρέπει να τα πιάσει όλα (Gotta catch ‘em all ντε). Κι ενώ στα παλιότερα παιχνίδια, όλη η αναζήτηση γινόταν στα πλαίσια της εκάστοτε παιχνιδομηχανής, εδώ η ιδέα που άλλαξε τα δεδομένα ήταν το γεγονός ότι, μέσω της εφαρμογής, τα pokemon εμφανίζονται στο ίδιο σου το περιβάλλον. Κι αυτό καθώς μέσω της τεχνολογίας της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) ο παίκτης μπορεί περπατώντας οπουδήποτε να δει pokemon να εμφανίζονται στην οθόνη του, στο φυσικό του υπόβαθρο, και να τα πιάσει σαν αληθινός εκπαιδευτής που εξερευνά ένα τοπίο στο παιχνίδι, κάνοντας πραγματικότητα την πλαλιότερη φαντασίωση πολλών φαν του παιχνιδιού.
Ουσιαστικά, οι σχεδιαστές του παιχνιδιού έχουν πάρει τους χάρτες κάθε περιοχής από τα Google maps και έχουν «στήσει» διαφορά εικονικά σημεία ενδιαφέροντος σε αντίστοιχα πραγματικά σημεία μιας πόλης. Για παράδειγμα, ένα πάρκο της γειτονιάς σας μπορεί να είναι είτε Pokestop, όπου αν πας αρκετά κοντά παίρνεις δωρεάν δωράκια για το παιχνίδι, ή Gym, όπου μπορείς να εκπαιδεύεις τα pokemon σου. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να σου εμφανιστούν τυχαία pokemon οπουδήποτε είσαι μάλιστα, είτε είσαι στο λεωφορείο, στο σινεμά ή μια βόλτα στην πόλη, αρκεί να έχεις βέβαια πρόσβαση στο ίντερνετ, οπότε και ανοίγει η κάμερα του κινητού σου εμφανίζοντάς το στο υπόβαθρο του μέρους που βρίσκεσαι και σου δίνει την δυνατότητα να προσπαθήσεις να το πιάσεις.
https://www.youtube.com/watch?v=OV_yHc9RwgE
Βέβαια, το παιχνίδι εγκυμονεί επίσης απροσδόκητους κινδύνους με όλες αυτές τις εξορμήσεις στις οποίες παρακινεί τους παίκτες του, ενώ περίεργα κι άσχημα περιστατικά έχουν ήδη καταγραφεί στις ΗΠΑ όπου το Pokemon Go κυκλοφόρησε λίγο νωρίτερα από ότι στην Ευρώπη. Εκμεταλλευόμενοι κάποια στοιχεία του παιχνιδιού που τραβάνε κόσμο σε συγκεκριμένα σημεία για ανεύρεση pokemon, συμμορίες έχουν προσελκύσει και ληστέψει κόσμο σε απόμερες γωνιές, ενώ καθώς δεν ξέρει κανείς που θα τον οδηγήσουν οι συντεταγμένες του παιχνιδιού, έχουν γίνει αναφορές για παίκτες που έχουν σκοντάψει σε πτώματα, ή έχουν χαθεί στη φύση ψάχνοντας.
Και βέβαια υπάρχουν και τα επικίνδυνα παραδείγματα όσων παίζουν οδηγώντας ή περπατώντας και τραυματίζονται απορροφημένοι από το παιχνίδι.
Ένα στοιχείο που πολλοί ακόμη αγνοούν είναι πως υπάρχει ρήτρα του παιχνιδιού που αναφέρει πως η εταιρεία που το δημιούργησε συνεργάζεται με την κυβέρνηση και, έχοντας πρόσβαση στα δεδομένα του εκάστοτε κινητού, μπορεί να καταγγείλει τυχόν εγκληματικές ενέργειες που φαίνονται μέσα από αυτά. Αυτό καθώς για να κατεβάσεις την εφαρμογή, δίνεις, σύμφωνα με τους όρους, την άδειά σου στην εταιρεία να μεταφέρει στις αρχές οποιοδήποτε στοιχείο συλλέξει από την συσκευή που θα της φανεί σημαντικό.
Και δεν μιλάμε καν ακόμα για τις διαφημιστικές δυνατότητες που μόλις αρχίζουν να συζητιούνται από κολοσσούς όπως τα Starbucks, που επιθυμούν να κάνουν τα καταστήματά τους «σταθμούς» του παιχνιδιού. Ίδωμεν την εξέλιξη…