Πώς 40.000+ Έλληνες χρήστες “διώχνουν” το τσιγάρο από τα μαγαζιά!
Η εθελοντική "μη καπνιστική" πρωτοβουλία της akapnos.gr ενθαρρύνει την επιλογή καταστημάτων που υποδέχονται πελάτες χωρίς τσιγάρο.
Μια εθελοντική μη καπνιστική πρωτοβουλία, με την ονομασία «akapnos.gr», που ξεκίνησε ως ένα «στοίχημα» μικρής ομάδας εθελοντών, για να εντοπίσει και να καταγράψει τα καταστήματα που κρατούν «άκαπνους» τους κλειστούς τους χώρους, έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες των εμπνευστών της, αφού βρίσκει απήχηση σε ολοένα μεγαλύτερο αριθμό πολιτών.
Το «akapnos.gr» έχει ως στόχο «να μας κάνει όλους “μη καπνιστές” και είναι αυτή, η “μη καπνιστική” στόχευση και η θετική διάθεση που φέρει, με την οποία ξεκινάμε» εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FM’ ο δημιουργός της πλατφόρμας, Γιώργος Μπαλαφούτης.
«Το σημαντικό και αυτό με το οποίο ξεκινάμε είναι πως δεν λέμε σε κανέναν να μην καπνίζει, δεν πρόκειται για μια πρωτοβουλία “αντικαπνιστική” αλλά επικεντρωνόμαστε στην ενθάρρυνση του να υπάρχουν καταστήματα μέσα στα οποία δεν επιτρέπεται το κάπνισμα» εξήγησε ο κ.Μπαλαφούτης που τόνισε πως ο κάθε ένας πολίτης μπορεί να «αποφασίζει για τον εαυτό του αν θα διαλέξει να είναι καπνιστής ή όχι».
Στη μάχη για αποβολή του τσιγάρου με θετική διάθεση
«Το στοιχείο που φέρνουμε είναι αυτό, η θετική διάθεση, ενώ επίσης τονίζουμε ποια καταστήματα είναι άκαπνα, χωρίς όμως να κάνουμε ποτέ κανένα κατάστημα “δακτυλοδεικτούμενο”, με το να λέμε “εκεί καπνίζουν και δεν ακολουθούν το νόμο”» εξήγησε ο κ.Μπαλαφούτης που μίλησε μάλιστα για “θέμα αρχής”, όταν εξήγησε πως δεν πρόκειται για εθελοντική ομάδα που λειτουργήσει καταγγελτικά.
Η ομάδα ξεκίνησε με τρεις εθελοντές και σήμερα έχει φτάσει να λειτουργεί με 12, που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ενδιαφερομένων καταστηματαρχών και πολιτών αν και ο κ.Μπαλαφούτης εκτιμά πως με “40.000 φίλους στο Facebook και πολλούς περισσότερους είτε καπνιστές είτε μη καπνιστές, που καταλαβαίνουν την ιδέα” υπάρχει ένα σημαντικό momentum πίσω από την προσπάθεια. Όλοι όσοι μέχρι τώρα στηρίζουν την ιδέα “καταλαβαίνουν το θέμα της προστασίας και του σεβασμού της δημόσιας υγείας σε κλειστούς χώρους” καταλήγει ο κύριος δημιουργός του akapnos.gr.
“Το θέμα της καθαριότητας και του σεβασμού του δημόσιου χώρου είναι κάτι που θα επιτευχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια ούτως ή άλλως”, ισχυρίστηκε ο κ.Μπαλαφούτης που τόνισε πως η ομάδα των εθελοντών του akapnos.gr υπάρχει σήμερα περισσότερο σαν καταλύτης και στοχεύει στο να επιταχύνει τη διαδικασία, καθώς η όλη προσπάθεια έχει σαν στόχο να φέρει ξανά στην επιφάνεια το θέμα “που είχε ξεχαστεί εδώ και μερικά χρόνια”.
Η υπόθεση του καπνίσματος είναι παρόμοια με το ζήτημα της χρήσης ζώνης οδήγησης στο αυτοκίνητο, “μόνο που σε ό,τι αφορά το θέμα του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, αντί να προστατεύεις μόνο τη δική σου υγεία, προστατεύεις και την υγεία του διπλανού σου” ανέφερε, σχολιάζοντας την επιτυχία και την αποτυχία κάθε καμπάνιας που αφορά την υγεία των πολιτών την τελευταία δεκαετία στη χώρα.
“Ο νόμος ψηφίστηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια. Ξεκίνησε η ιδέα ότι αυτό (σ.σ η κατάργηση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους) θα γίνει, αλλά δεν έγινε και ξεχάστηκε -ίσως ως αποτέλεσμα της έλλειψης ελέγχων, ίσως γιατί δεν ήμασταν έτοιμοι ως κοινωνία να το καταλάβουμε” ανέφερε και ζήτησε από το βήμα του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ- ΜΠΕ από το ευρύτερο κοινό να βοηθήσει όπως και όποτε επιθυμεί.
Τι μπορεί να κάνει κάθε πολίτης
Κάθε πολίτης που θέλει να συνεισφέρει σε πρώτο στάδιο πρέπει “να καταλάβει το μη καπνιστικό της ιδέας”, όταν ζητάμε από κάποιον διπλανό μας “του οποίου το τσιγάρο μας ενοχλεί καθώς έρχεται σε εμάς ή στα παιδιά μας“, να το σβήσει ή να το απομακρύνει, τόνισε ο κ.Μπαλαφούτης και μίλησε για ευγενική συνεννόηση όπως και για την ανάγκη χρήσης “μη εριστικού τόνου” στην προσπάθεια ως πρώτη παράμετρο συμμετοχής. Ταυτόχρονα, κάποιος που ενδιαφέρεται στο να συνεισφέρει λειτουργικά, μπορεί να επισκέπτεται τις ηλεκτρονικές σελίδες του akapnos.gr και στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook αλλά και στην ίδια την ιστοσελίδα, ώστε “να μαθαίνει νέα για την προσπάθεια”.
Σημαντικό είναι, τέλος, “να στηρίζουν οι πολίτες τα άκαπνα καταστήματα με το να τα επισκέπτονται“. Ήδη στο website των εθελοντών akapnos.gr υπάρχει “μια λίστα με 357 γραπτώς επιβεβαιωμένα καταστήματα, τα 51 από αυτά στην πόλη της Θεσσαλονίκης” ανέφερε ο κ.Μπαλαφούτης και πρόσθεσε: “ας τα επισκεφτούμε και ας πούμε πως πήγαμε επειδή είναι άκαπνα”.
Ο εμπνευστής της προσπάθειας τέλος τόνισε πως η λειτουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς καπνό είναι ένδειξη σεβασμού προς τους πελάτες και ακόμη περισσότερο τους/τις υπαλλήλους που δουλεύουν εκεί οκτώ, εννέα, δέκα ώρες την ημέρα και γίνονται παθητικοί καπνιστές και καπνίστριες παρά τη θέληση τους.
Βρείτε τα άκαπνα καταστήματα της Ελλάδας ΕΔΩ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ