Πως είναι να ζεις στο σπίτι σου με τόσες διασημότητες

Ο άντρας που αγαπά την μόδα και το hollywood εξηγεί!

Γιώργος Τσιτιρίδης
πως-είναι-να-ζεις-στο-σπίτι-σου-με-τόσες-709606
Γιώργος Τσιτιρίδης

Ο Στράτος Μπακάλης σχεδιαστής και επιμελητής εκθεσιακών χώρων εργάζεται χρόνια σε αρχιτεκτονικά γραφεία. Μια μεγάλη του αγάπη είναι το σχέδιο μόδας και μια ακόμα μεγαλύτερη να συλλέγει κούκλες μόδας και φιγούρες διάσημων αστέρων του Hollywood.

Στράτο έχεις φτιάξει ένα site για πες μου λίγα λόγια για αυτό; 

Είχα παλιά ένα blog που έγραφα για κούκλες. Από ένα σημείο και μετά άρχισαν τα blog να μην είναι τόσο δημοφιλή όχι απλά αυτά του μικρού κύκλου των συλλεκτών των fashion dolls αλλά και γενικότερα και τα αντικατέστησαν το facebook, το Instagram και σκέφτηκα ότι έπρεπε κάτι να κάνω και να ανανεώσω λίγο την παρουσία μου. Αποφάσισα να κάνω μια σελίδα στην οποία μετέφερα και όλο το blog αλλά άρχισα να προβάλλω πλέον και άλλα πράγματα.

Πιστεύεις ότι το επάγγελμα σου έχει σχέση με το ότι ξεκίνησες να είσαι συλλέκτης fashion dolls; 

Όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο ξεκίνησα και σχολή μόδας. Έχω σπουδάσει δηλαδή, ξέρω να φτιάχνω ένα ρούχο. Είχα αποφασίσει να βρω και δουλειά όσο ήμουν φοιτητής. Έκανα κάποια ρούχα για θεατρικές παραστάσεις, ρούχα για φίλες και νυφικά. Όχι να τα ράψω, απλά εγώ τα σχεδίασα και επιμελήθηκα την υλοποίηση τους. Να ράβω δεν ξέρω το αφήνω αυτό στους πιο ειδικούς.  Έχω μια αγάπη για την μόδα, διάβαζα περιοδικά μόδας από το Γυμνάσιο.

Τα ξένα περιοδικά μπήκαν στην ζωή μου μετά τα 18. Τα πρώτα που αγόρασα ήταν στο ταξίδι μου στο Λονδίνο με το μπαμπά που ήταν το δώρο μου που πέρασα στο πανεπιστήμιο. Μπορεί να σταμάτησα να ασχολούμαι με το χώρο και να μπήκα σε άλλα επαγγελματικά μονοπάτια αλλά την επαφή την έχω κρατήσει. Έχω μια τρελή συλλογή από Αμερικάνικα, Ιταλικά, Γαλλικά Vogue και κάποια άλλα περιοδικά μόδας. Τώρα τα διαβάζω περισσότερο διαδικτυακά και λόγο χώρου γιατί έχω μια τάση να τα κρατάω και γιατί ο ξένος τύπος είναι πολύ ακριβός αλλά και γιατί τα ίδια τα περιοδικά δεν έχουν πλέον την ίδια ποιότητα και αξία. Όταν είναι κάτι που πρέπει να το έχω και αξίζει φροντίζω να το προμηθευτώ. Το επίπεδο των περιοδικών έχει πέσει, δύσκολα θα βρεις κάτι ενδιαφέρον φωτογραφικά και ως κείμενο.

Και γιατί σταμάτησες την ενασχόληση με τη μόδα; 

Ε καλά δεν ήμουν κανένα φοβερό ταλέντο, δεν ήμουν ο Versace, κυρίως ήταν γιατί εκείνη την εποχή άρχισε να κυριαρχεί το φούτερ και η βιοτεχνία, οπότε υπήρχε πολύ φασόν και τίποτα δημιουργικό. Έτσι από το 1998 ξεκίνησα να ασχολούμαι με περίπτερα και εκθέσεις \ και αργότερα, μετά το 2005, και με μουσεία. Είμαι project manager και επιμελητής σε εμπορικές εκθέσεις και εκθέσεις μουσείων. Είναι πάρα πολύ κοντά στην μόδα, περισσότερο από ότι φανταζόμουν. Έχει την ίδια ενέργεια, έχει εναλλαγές, έρευνα, επικοινωνία και επαφή με κόσμο οπότε μοιάζουν πάρα πολύ. 

Έχετε κάνει και το μουσείο στον αγαπημένο μας Μούδρο στην Λήμνο

Εκτός από εκείνο έχουμε κάνει και το ιστορικό λαογραφικό στο Ρουσσοπούλι και στον Κοντιά τον έναν ανεμόμυλο που αναπαλαιώθηκε και έγινε εκθεσιακός χώρος σχετικά με την ιστορία των ανεμόμυλων που έχουν διασωθεί.

Ας πάμε στην συλλογή σου. Πως ξεκίνησες να συλλέγεις κούκλες; 

Ξεκίνησα γύρω στο 2000 όταν είδα σε ένα ξένο περιοδικό μια διαφήμιση για μια κούκλα η οποία ήταν η Ολίβια Νιούτον Τζόν ως Σάντι στο Crease με ρούχα που φοράει στο Summer Nights. Ως μεγάλος θαυμαστής της είπα αυτήν την κούκλα την θέλω. Αλλά πως να την πάρεις τότε δεν είχε on line shop ούτε για δείγμα. Η εταιρία την πουλούσε και τηλεφωνικά. Πήρα τηλέφωνο, μου έκαναν την χρέωση μέσω τηλεφώνου και ήρθε. Ανακάλυψα βέβαια ότι αυτή η εταιρία έβγαζε και άλλες, όχι ακριβώς κούκλες μόδας αλλά φιγούρες του κινηματογράφου όπως την Ελίζαμπεθ Τέηλορ την Γκρέις Κέλι, την Κέιτ Γουίνσλετ με τα κουστούμια του Τιτανικού που είναι από τις πιο περιζήτητες , την Σκάρλετ ο Χάρα με τα ρούχα από το «Όσα παίρνει ο Άνεμος».

Μου άρεσαν πολύ και έβγαλα και τα απωθημένα μου που μικρό δεν με άφηναν να παίζω με κούκλες και άρχισα να παίρνω αυτές μέσο του e bay που μόλις είχε ξεκινήσει. Είχα πάρει και 1-2 barbie συλλεκτικές με πρώτη την Barbie Versace. Λίγο μετά ανακάλυψα ότι υπήρχαν και άλλες εταιρίες που κατασκεύαζαν κούκλες μόδας πολύ καλύτερες και συλλεκτικές και κάπως έτσι ξεκίνησε και μεγάλωνε η συλλογή.

Οι εταιρείες αυτές όταν βγάζουν μια κούκλα που είναι γνωστό πρόσωπο κάνουν συμφωνίες με τις εταιρίες για τα πνευματικά δικαιώματα; 

Όταν είναι κάποιος διάσημος ναι είναι με άδεια και μπορεί να είναι για πρόσωπο η για σειρά όπως βγήκαν οι ηρωίδες από το American Horror Story την σεζόν Coven. Εκεί μπορεί να περνάει και από έγκριση του ηθοποιού αν είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. 

Και πως τις βρίσκεις, πώς ξέρεις πότε και τι θα βγει;

Υπάρχει το fan club των εταιριών που τα μέλη μαθαίνουν για μια κυκλοφορία υποτίθεται πρώτοι  (αν και δεν ισχύει πάντα) και αργότερα τα ανεβάζουν στις σελίδες τους. Η Mattel δίνει και στα καταστήματα παιχνιδιών κάποιες επετειακές μιας και έχει ευρεία γκάμα παιχνιδιών. Άλλες εταιρίες τα πουλάνε σε on line shops. Επίσης υπάρχει ένα club που γίνεσαι μέλος με μια συνδρομή το χρόνο και σου πουλάνε μέσα από εκεί και τα μέλη του πλέον έχουν φτάσει στα 5 000 άτομα! Επίσης έχει πολλά συνέδρια που οργανώνουν οι εταιρείες: για παράδειγμα μια φορά το χρόνο διοργανώνεται ένα μεγάλο συνέδριο στην Αμερική που έχει θέση για 450 άτομα και φτιάχνουν κούκλες που πωλούνται μόνο εκεί. 

Έχεις πάει;

Όχι δεν είχα την τύχη γιατί είναι πολύ μεγάλο το κόστος να πας, να αγοράσεις, τα φαγητά, ξενοδοχεία. Φέτος έλαβα για πρώτη φορά μέρος διαδικτυακά γιατί λόγω κορονοιού δεν έγινε δια ζώσης και έτσι πήρα μια γεύση για το πώς είναι. Έχω πάει όμως σε Ευρωπαϊκές συναντήσεις που κάνουν συλλέκτες στην Ιταλία και στην Αγγλία. Είναι ωραία εμπειρία γιατί είσαι με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα. 

Είναι όλες σε στυλ και αναλογίες Barbie;

Έχει δυο βασικές κλίμακες η μια είναι η κλίμακα της Barbie το 1/6 του ανθρώπινου σώματος και η άλλη κλίμακα είναι στο 1/4 αλλά δεν είναι το ίδιο δημοφιλής ίσως και λόγο χώρου γιατί είναι πιο μεγάλες.

Aποφασίζεις λοιπόν να γίνει συλλέκτης;

Δεν έγινε συνειδητά απλά έβλεπα την μία έλεγα αυτή θέλω να την πάρω, έβλεπα την άλλη έλεγα θέλω και αυτήν και κάπως έτσι ξεκίνησε και έγινε συλλογή. Όταν ξεκίνησα να παίρνω κούκλες μόδας ξεκίνησα στο blog να γράφω και γι’ αυτές το 2006. Συνήθως γράφω για κάποια νέα κυκλοφορία προβάλλοντας φωτογραφίες και την άποψη μου γι αυτές.

Πόσο κοστίζουν για να τις αγοράσεις; 

Αυτό έχει να κάνει με την εταιρία και τον αριθμό αντιτύπων από 30-40 δολάρια που είναι η πιο οικονομική και μπορείς να την βρεις εύκολα. H ακριβότερη μπορεί να είναι και  1.000 δολάρια γιατί ανάλογα την σπανιότητα ανεβαίνει η αξία. Κάποιες σειρές βλέπεις να πωλούνται 1.500-2.000 στο ebay κάτι που δεν θα το έκανα ποτέ είναι υπερβολικό για εμένα ακόμα και αν είχα τα χρήματα. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις για καλό σκοπό. Βγάζουν κούκλες μοναδικές και τις βγάζουν στα συνέδρια σε δημοπρασία για να δοθούν για ένα καλό σκοπό πχ για παιδιά με καρκίνο. Αυτές αν έχεις χρήματα έχει νόημα να τις αγοράσεις. 

Πόσο κοστίζει η ακριβότερη; 

Είχα διαβάσει ότι είχε πουληθεί μια barbie 15.000 δολάρια μοναδική που είχε γίνει για ένα event. Yπήρχε και μια φήμη για μια ότι πουλήθηκε 50.000 αλλά δεν επιβεβαιώθηκε.

  

Πόσες έχεις συνολικά; 

Πάνω από 200 μπορεί και 300 δεν τις έχω αθροίσει. Πιάνουν πολύ χώρο και έχω δώσει πολλά λεφτά, αλλά με ευχαριστούν, το βρίσκω δημιουργικό, χαλαρωτικό το να βγάζω φωτογραφίες με αυτές και να τις ανεβάζω, βλέπω ότι αρέσουν στο κόσμο. Χρησιμοποιώ τις κούκλες ως μοντέλα. 

Πού πιστεύεις ότι μπορεί να το φτάσεις;

Νομίζω δεν θα το φτάσω κάπου παραπέρα είναι απλά κάτι που μ αρέσει και το αγαπώ. Δεν είμαι όπως κάποιους άλλους συλλέκτες που έφτασαν να σχεδιάσουν και να βγάζουν την δική τους κούκλα κάτι που απαιτεί κόπο, χρόνο και χρήμα. Χωρίς να κάνεις εταιρία και να τις εμπορεύεσαι για να ζεις από αυτές, δεν είναι βιώσιμο να κατασκευάζεις. Θα μπορούσα να φτιάξω ρούχα. Σχεδίασα κάποιες φορές διάλεξα τα υφάσματα και τα έραψε μια φίλη μου. Είναι δύσκολο να ράψεις σ αυτή τη κλίμακα κάτι που να είναι ωραίο και αληθοφανές. 

Ένα ενδιαφέρον tip για τον κόσμο των συλλεκτών των fashion dolls

Ότι έχει και διάσημους συλλέκτες όπως η Ντέμι Μουρ και η Sofi Ellis Bextor που έχουν άπειρες κούκλες.

Περισσότερα https://fashiondollchronicles.com/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα