Πώς φλερτάρουμε οι νέοι σήμερα;
Τα social media άλλαξαν τον έρωτα και τις συνήθιες του.
Millenials. Είμαστε η γενιά που απέκτησε κινητό κοντά στα 15, εκεί, ξέρεις, που ξεκινούσε η εφηβία και άρχισες να επιθυμείς τον πρώτο σου έρωτα. Τότε στο γυμνάσιο ήταν πολύ in τα sony ericsson και το msn. Εκεί κάπου ξεκίνησε να αλλάζει και ο τρόπος που φλερτάρουμε. Χάθηκαν τα τριαντάφυλλα, οι σοκολάτες και τα αμήχανα βλέμματα γεμάτο υπονοούμενα στην τάξη.
Ξεκίνησαν τα μηνύματα, οι κλήσεις και τα block. Στο σήμερα τα πράγματα αλλάξαν ριζικά. Για να βρεις το άλλο σου μισό, υπάρχουν χιλιάδες εφαρμογές σαν το Tinder οπού πατάς την ποθητή καρδιά σε εκείνον που σου αρέσει και η συνέχεια είναι γνωστή. Σου στέλνει, τα λέτε μια δυο μέρες βγαίνετε και δεν είστε μαζί αλλά είστε και ελεύθεροι και δεσμευμένοι.
Εκείνο που βλέπεις το/την αγόρι-κοπέλα των ονείρων σου στο μπαρ και την αρπάζεις να χορέψετε εξατμίστηκε. Είναι αλήθεια αυτό όμως; Έχουν άραγε αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα από το τότε στο σήμερα;
Πλέον με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχουν αλλοιωθεί πολλές ή μάλλον σχεδόν όλες οι κοινωνικές δεξιότητες των ανθρώπων. Τα social media παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας. Και αυτό μπορείς να το καταλάβεις από το πιο απλή κίνηση. Όπως για παράδειγμα την φωτογραφία του καφέ σου που έβγαλες το πρωί και που μετέπειτα, την ανέβασες στο story του Instagram με hastag #goodmorning ή τα χρόνια πολλά που θα πεις εικονικά μέσω της οθόνης σε μια φίλη/ο σου στο Facebook.
Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει ριζικά την επικοινωνία, τις συνήθειες και το πως αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας. Λόγω χάρην σε ένα τραπέζι τεσσάρων ατόμων οι τρεις ασχολούνται με το κινητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση της διαζώσης επικοινωνίας. Και όταν λέμε επικοινώνιας ακατέργαστο κομμάτι αυτής είναι και το φλερτ.
Και για αυτό τον λόγο ο ψυχοθεραπευτής Γιώργος Γιαννούσης, θα μας βοηθήσει στο να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα την ψυχολογία των νέων σήμερα και το πόσο καλή ή όχι είναι αυτή η δραστική αλλαγή.
•Φλερτ τότε και σήμερα
Κοιτάζοντας πίσω στον χρόνο και σκεπτόμενοι το φλερτ ο νους μας ταξιδεύει σε μια εποχή που όλα ήταν κάπως διαφορετικά. Ξέρεις εκείνα τα ζευγάρια που τα έβλεπες σε φωτογραφίες και τα ζήλευες. Ιστορίες που άκουσες από την γιαγιά σου για το πώς γνώρισε τον παππού σου σε ένα παλιό σινεμά.
Απογευματινές βόλτες στην πλατεία της γειτονιάς λίγο πριν την δύση του ήλιου όταν όλα έπαιρναν μια ρόδινη απόχρωση, δίπλα ο ένας στον άλλον, ανταλλάσσοντας αυτές τις πρώτες ματιές όλο νόημα και λαχτάρα.
Τώρα αρκεί να ανεβάσεις μια τοποθεσία, και αυτό που χρειάζεται να κάνει ο ενδιαφερόμενος/η είναι μια αντίδραση στα DM σου…
Τότε ανταλλάσσανε χαριτωμένα ραβασάκια την ώρα του μαθήματος που έκαναν όλη την τάξη να κάνει διάφορα ηχητικά εφέ μέχρι η καθηγήτρια να πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει. Μια τόσο αθώα και ρομαντική κίνηση της εφηβικής ξεγνοιασιάς που τώρα έχει αντικατασταθεί με μια καλή selfie στα social media και ένα qoute όλο νόημα για το crush. Και αναρωτιέσαι:”γιατί αργεί να καταλάβει το νόημα, μα κάνει Μπαμ …τι ανοήτος”
Last but not least είναι οι αξέχαστες πρώτες πεταλούδες στο στομάχι όταν σου έκαναν την περιβόητη ερώτηση.” Θέλεις να τα φτιάξουμε ή θέλεις να γίνεις το κορίτσι μου”
Εκεί τα νιώθεις όλα γύρω σου μαγικά, τα πόδια σου τρέμουν από ενθουσιασμό, μάγουλα που έχουν πάρει μια από τις πιο ωραίες αποχρώσεις του κόκκινου και του ροζ, και ένα χαμόγελο ως τα αυτιά. Τότε ήταν που προσπαθούσες να δείξεις με διάφορους τρόπους ότι είστε μαζί . Óπως μικρά δωράκια όλο νόημα που μόνο εσείς θα μπορούσατε να καταλάβετε, αφιερωμένα τραγούδια, στιχάκια ή ποιήματα σε τετράδια.
Ενώ τώρα φτάνει μια φωτογραφία για να ενημερώσετε τους διαδικτυακούς σας φίλους, με εκατομμύρια likes και σχόλεια που η περιγραφή θα είναι συνηθισμένη ”my queen-my king” .Έτσι είστε επίσημα σε σχέση.
•Διαδίκτυο – αυτοπεποίθηση/ κατάθλιψη
Social media μια ευλογία και κατάρα ταυτόχρονα, σου λύνουν τα χέρια σε διάφορες καταστάσεις, αλλά μπορούν να καταστρέψουν άλλες σε κλάσματα δευτερολέπτων. Πλέον τα όρια της σύνδεσης στο διαδίκτυο και στη πραγματική ζωή είναι τόσο λεπτά που οι ψυχολογία των νέων χρηστών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι χρήστες συγκρίνουν τις ζωές τους με κάποιου άλλου (συνήθως διάσημου-γνωστού influencer) και νιώθουν μειονεκτικά ότι δεν μπορούν να έχουν κάποιον δίπλα τους λόγω της εμφάνισης τους. Η μπορεί να πλάσουν μια εικονική πραγματικότητα για να φλερτάρουν με άγνωστο κόσμο. Βασικός λόγος αυτής της κατάστασης: η αυτοπεποίθηση και τα social skills. Κοινό συμπέρασμα: Tο από κοντά αυτό που λέμε face to face, δεν επιλέγεται από αρκετούς, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να κλειδώνονται σε μία οθόνη και να γίνονται αιχμάλωτοι του πλασμένου εικονικά και ιδανικά εαυτού τους.
Σύμφωνα με τον Γ.Γιαννούση η αδυναμία των νέων να διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσει μερικούς σε θλίψη και μελαγχολία ενώ πολλοί είναι εκείνοι που τείνουν στην απραξία και να > ακόμα περισσότερο στον κόσμο του διαδικτύου, καθώς είναι > για αυτούς.
Catfishing
Συχνό φαινόμενο της εποχής. Βλέπεις ένα ηλιοβασίλεμα βγάζεις το κινητό σου το τραβάς μα ποτέ δεν θα είναι ίδια τα χρώματα με την live εικόνα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους.
Η επικοινωνία μέσω των social media είναι ευκολότερη, έχεις τον χρόνο να σκεφτείς τι θα πεις και ποιο θέμα θα συζητήσεις πρώτα. Face to face αυτό δεν υπάρχει σε κυριεύει ο αυθορμητισμός.
Έτσι μετά από μία μακροχρόνια συζήτηση μηνυμάτων όταν βρίσκεστε στον ίδιο ζωντανό κόσμο, η αμηχανία υπάρχει στον αέρα και ενώ φαινόταν πως έχετε χημεία, το αποτέλεσμα είναι προβλεπόμενο.
Καταλήγεις στο να μην αναγνωρίζεις το άτομο που είναι μπροστά σου και νιώθεις λες και ο “Άγιος Βασίλης” σου έφερε λάθος δώρο, ακόμα και τα τριζόνια ακούγονται πιο ενδιαφέρον από αυτό το ραντεβού…
Αν και έχουν αλλάξει πολλά κάποια πράγματα παραμένουν ίδια, όπως η επιθυμία πολλών νέων να μην ζουν μια εικονική ζωή, πίσω από μια οθόνη. Εννιά στους δέκα νέους που ρωτήθηκαν για το τι προτιμάνε περισσότερο απάντησαν ότι θέλουν να φλερτάρουν από κοντά να βλέπουν τον άνθρωπο τους στα μάτια, να τον/ην αγγίζουν και να τον/ην > σε έναν απτό, πραγματικό κόσμο.
Αν ανήκεις και εσύ σε αυτή την ελπίζω όχι τόσο μικρή ομάδα, “διακινδύνεψε το” και εσύ, φλέρταρε στον πραγματικό κόσμο.