Life

Πώς και πότε πρέπει να πείτε στα παιδιά σας την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη

«Μπαμπά, μαμά, ο φίλος μου, είπε ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης» - Αργά ή γρήγορα όλοι οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το ερώτημα, πώς όμως το αντιμετωπίζουμε

Λαμπρινή Παπανίκου
πώς-και-πότε-πρέπει-να-πείτε-στα-παιδιά-945517
Λαμπρινή Παπανίκου

Χριστούγεννα. Η εποχή της αγάπης, της οικογένειας, της θαλπωρής. Ταυτόχρονα, βέβαια και η εποχή των τέλεια στολισμένων δέντρων, των δώρων, του κάθε τι λαμπερού, του φαγητού και σίγουρα μια εποχή, για την οποία θα πρέπει να έχεις φροντίσει κάνοντας καλή αποταμίευση. Τα Χριστούγεννα έχουν το δικό τους brand name, το ίδιο και το πρόσωπο – σύμβολό τους, ο Άγιος Βασίλης.

Κάθε χρόνο, ντύνεται στα κόκκινα, φορτώνει το έλκηθρό του, φέρνει δώρα στα “καλά” παιδάκια, αλλά και την μαγεία της εποχής σε όσους έχουν μεγαλώσει. Αυτό είναι το παραμύθι του Άγιου Βασίλη. Τόσο γνώριμο και οικείο για εμάς, τους μεγάλους. Τόσο μαγικό και γεμάτο προσμονή για τους μικρότερους. Τι γίνεται όμως όταν τα παιδάκια ξεκινούν να αμφισβητούν την ύπαρξη του Αγίου; Πώς θα πρέπει οι γονείς να λένε την αλήθεια, χωρίς όμως να καταστρέφουν την μαγεία των ημερών;

Πότε αποκαλύπτουμε στα παιδιά την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη;

Οι ειδικοί δηλώνουν, πως η ηλικία που τα παιδιά ξεκινούν να αναρωτιούνται για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, είναι περίπου στα 7 χρόνια.  Στο μυαλό τους γεννούνται ερωτήσεις, για το πως προλαβαίνει να διανείμει, τόσα πολλά δώρα σε ένα βράδυ, πως χωράει στην καμινάδα ή τι κάνει στην περίπτωση, που ένα σπίτι δεν έχει καμινάδα. Σε αυτό το σημείο, οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: να πουν την αλήθεια ή να αφήσουν το παραμύθι να κρατήσει για ακόμη έναν μήνα ή καλύτερα ένα χρόνο;

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι οι γονείς, είναι ότι το όνειρο δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Οι απαντήσεις του τύπου “εσύ τι πιστεύεις;” ή “γιατί το ρωτάς αυτό;”, δεν μπορούν να συνεχίσουν για πολύ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθει η αληθινή, ειλικρινής απάντηση.

Όταν το παιδί σας πει πως γνωρίζει για την μη ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να μην συνεχίσετε την “υποκρισία” και να αποκαλύψετε, πως τόσα χρόνια, τα μπισκότα κάθε Χριστούγεννα τα έτρωγε ο μπαμπάς και πως τα δώρα τα ετοίμαζε η μαμά.

Πολλές φορές όμως, υπάρχουν και αυτά τα παιδάκια που συνεχίζουν ακάθεκτα να πιστεύουν στο Άγιο Βασίλη. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με του ειδικούς ένας γονιός καλό θα ήταν να μην πει την αλήθεια πρόωρα, όμως, ούτε να αφήσει το παιδί να ζει με αυτή την αυταπάτη, παραπάνω απ’ ό,τι θα έπρεπε. Ποιος άλλωστε θέλει να κοροϊδεύουν το παιδί του, επειδή συνεχίζει να πιστεύει σε ένα παραμύθι, που δεν είναι για την ηλικία του;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του House Poll, ο μέσος όρος ηλικίας που τα παιδιά στην Αμερική σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη είναι τα οκτώμισι χρόνια. Όποτε, αυτή είναι μια καλή περίοδος, για τα παιδιά να μάθουν την αλήθεια.

Τί λέμε στα παιδία για τον Άγιο Βασίλη;

Ας υποθέσουμε, ότι ένα παιδί έχει φτάσει στην κατάλληλη ηλικία, για να μάθει την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, το αμέσως επόμενο ερώτημα που γεννιέται, είναι πως ένας γονιός αποκαλύπτει κάτι τέτοιο, χωρίς όμως να καταστρέφει την μαγεία της γιορτής. Οι ειδικοί προτείνουν, πως ανάλογα και με την πίστη της κάθε οικογένειας, μια καλή προσέγγιση είναι, ο γονιός να μιλήσει για την πραγματική σημασία των Χριστουγέννων. Για το πως ο Άγιος Βασίλης αποτελεί απλά ένα σύμβολο της γιορτής. Συμβολίζει την ευγένεια και είναι μια υπενθύμιση, για να είμαστε δοτικοί μεταξύ μας. Αυτή η μαγεία δεν χάνεται, αν εμείς την κρατούμε ζωντανή μέσα μας.

Ίσως, αυτή η αποκάλυψη να σηματοδοτήσει και την αρχή μιας νέας χριστουγεννιάτικης παράδοσης για την οικογένεια. Το έθιμο του Secret Santa, της ανταλλαγής δώρων αλλά με μυστικό “αποστολέα”. Ακόμη, το παιδί μπορεί ακολουθώντας το παράδειγμα του Άγιου Βασίλη, να ξεκινήσει κάποια εθελοντική δραστηριότητα ή να ετοιμάσει δώρα, για όσους είναι σε πιο ευάλωτη οικονομική θέση.

Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά δεν απογοητεύονται από την γιορτή και από τα έθιμά της, αλλά μαθαίνουν την πραγματική σημασία πίσω από αυτή και κρατούν τις όμορφες αναμνήσεις, που τους προσέφερε η “μαγεία” του Άγιου Βασίλη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα