Life

Πώς να κάνεις το παιδί (σου) να «ξεκολλήσει» από την οθόνη

Ένας mini οδηγός που θα κάνει τους μικρούς φίλους να κάθονται λιγότερο μπροστά από οποιαδήποτε οθόνη.

Parallaxi
πώς-να-κάνεις-το-παιδί-σου-να-ξεκολλή-396244
Parallaxi

Πριν ακόμα μεγαλώσει, το μικρό σου δείχνει πλήρως εξοικειωμένο με οτιδήποτε σχετικό με την τεχνολογία. Εκείνο όμως που σε απασχολεί δεν είναι τόσο η “μαεστρία” του στη διαχείριση κάθε ηλεκτρονικού μέσου, όσο ότι αυτή έχει μάλλον εξελιχθεί σε… εθισμό, με αποτέλεσμα να καταλήγει για ώρες μπροστά από κάποια οθόνη. Μην ανησυχείς. Αρκεί μόνο να κινηθείς μεθοδικά και- κυρίως- άμεσα για να αποφευχθούν περαιτέρω… απώλειες. Ακολούθησε αυτά τα μικρά βήματα που θα κάνουν το παιδί σου πραγματικά να «ξεκολλήσει»:

#1 Θέσε όρια

Πρέπει να θέσεις εσύ κάποιους κανόνες. Σκέψου ότι δεν θα άφηνες ποτέ ένα 9χρονο παιδί να περπατήσει ολομόναχο σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Η χρήση κινητού είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αν το παιδί σου έχει smartphone από πολύ μικρή ηλικία θα πρέπει να έχεις επίγνωση των κινδύνων στους οποίους αυτό εκτίθεται.

Αν η οθόνη καταλαβαίνεις πως επηρεάζει τον ύπνο του, τη διατροφή ή την άσκησή του, κάνε μαζί του μια συμφωνία. Για παράδειγμα, ξεκαθάρισέ του ότι το τηλέφωνο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βρίσκεται στο τραπέζι την ώρα του φαγητού ή στο υπνοδωμάτιο ή πριν το πρωινό ή ακόμα πριν οι εργασίες για το σχολείο ολοκληρωθούν. Θα ήταν μια καλή λύση.

Πριν από όλα αυτά σκέψου τη χρήση που κάνεις εσύ π.χ με το κινητό. Αν χρησιμοποιείς το κινητό από το πρωί έως το βράδυ δεν είναι δυνατό να μην κάνει κάτι αντίστοιχο και το παιδί σου.

#2 Δώσε προτεραιότητα στον ύπνο

Θυμήσου πως σημαντικός για ένα παιδί είναι ο ύπνος. Ένα ξεκούραστο παιδί έχει μεγαλύτερο έλεγχο σε οτιδήποτε κάνει και είναι ικανό να σκέφτεται και να συζητά σε σχέση με ένα εξαντλημένο. Φρόντισε ώστε να υπολογίσεις τον ύπνο του με βάση το πότε πρέπει να σηκωθεί. Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώθουν ότι μπορούν να μιλήσουν για θέματα. Και μην ξεχνάς όσο λιγότερη είναι η έκθεσή του στην οθόνη, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εκτεθεί σε επιβλαβές περιεχόμενο.

Δείτε επίσης: 5 διάσημες παιδικές ταινίες που δεν πρέπει ποτέ να δει το παιδί σου

#3 Η έμφαση στην εμφάνιση οδηγεί στη δυστυχία

Σύμφωνα με μελέτες, τα κορίτσια είναι αυτά που επηρεάζονται περισσότερο από όσα λέγονται διαδικτυακά σε σχέση με όσα λέγονται πρόσωπο με πρόσωπο. Και αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό. Η εμφάνιση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια ή και δυστυχία. Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να: Ελέγχεις τη συσκευή έως ότου το παιδί γίνει 16 ετών.  Χρησιμοποίησε εφαρμογές γονικού ελέγχου προκειμένου να περιορίσεις την πρόσβαση σε συσκευές. Πάνω από όλα, πριν τους δώσεις μια συσκευή, όρισε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η χρήση της.

#4 Κάνε σύμμαχό σου την τεχνολογία!

Ορισμένα ρούτερ και πακέτα ασφάλειας επιτρέπουν στους γονείς να ορίσουν εκείνα τα χρονικά όρια που θέλουν για τις συσκευές ώστε να παρακολουθούν ό,τι μπορεί να βλέπει το παιδί τους διαδικτυακά.

Οι περισσότερες κονσόλες παιχνιδιών και οι υπολογιστές περιλαμβάνουν εργαλεία που μπορούν να περιορίσουν το χρονικό διάστημα για το οποίο χρησιμοποιείται ένα gadget.

Παράλληλα, υπάρχουν εφαρμογές και άλλα εργαλεία από την Apple, την Google, το Facebook και άλλα που μπορούν να παρακολουθούν πόσος χρόνος δαπανάται στα διάφορα προγράμματα.

Για εσένα που θα ήθελες να μάθεις ακόμη περισσότερα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Child Net περιλαμβάνει- αν και στην αγγλική γλώσσα- έναν χρηστικότατο οδηγό με συμβουλές και συνδέσμους. Τσέκαρέ τον.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Διαβάστε σχετικά: Να γιατί δεν πρέπει να πίνεις μπροστά στο παιδί σου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα