Πώς να μην αφήσετε το στρες να σας χαλάσει τη μέρα
4 απλά βήματα!
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λέει ο λαός, κατ’ επέκταση και η κακή μέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να ανατραπεί ένα άσχημο ξεκίνημα και το στρες που συνεπάγεται, ό,τι και να λέει ο νόμος του Μέρφι.
Με αλλαγή οπτικής γωνίας και παραστάσεων μπορούμε να απεγκλωβιστούμε από τα αρνητικά συναισθήματα
Τίποτα δεν μπορεί να σας καταστρέψει τη μέρα αν δεν παραδοθείτε στο αναπάντεχο που σας προκάλεσε στρες και σας αποσυντόνισε ή στην κουβέντα που σας χάλασε τη διάθεση.
Όπως λέει η κλινική ψυχολόγος Σούζαν Άλμπερς στο δημοσίευμα των Νew Υork Τimes, η μέρα σας μπορεί να ξεκινήσει άσχημα με μια δύσκολη πρωινή συνάντηση στη δουλειά, μια ανεπιθύμητη είδηση ή έναν άγνωστο που είναι αγενής αλλά είναι πάντα στο χέρι σας να «δημιουργήσετε ένα διαφορετικό τέλος».
Δείτε τέσσερα απλά βήματα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να υιοθετείτε για να αλλάξετε γρήγορα μια κακή μέρα.
Αποστασιοποίηση
Όταν οι πελάτες λένε στη Σούζαν Άλμπερς ότι έχουν μια άθλια μέρα, συχνά τους συμβουλεύει να «ανταποκρίνονται αντί να αντιδρούν», απομακρυνόμενοι από ό,τι προκάλεσε αυτή τη σκέψη και εξετάζοντάς την από μια διαφορετική οπτική γωνία.
Ο καθηγητής Μάικλ Λι συστήνει έπειτα από μια δυσάρεστη αλληλεπίδραση με κάποιον, μερικές βασικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας: «Αφορά πραγματικά εμένα ή αυτούς;» «πόση βαρύτητα δίνω στα λόγια τους;» «αυτό το άτομο με γνωρίζει πραγματικά ως χαρακτήρα;» «ποια είναι η ιστορία που δημιούργησα γύρω από αυτό που συνέβη;»
Η τοποθέτηση μιας δυσάρεστης εμπειρίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και η ανάλυση των συναισθημάτων σας μπορεί να μειώσει το άγχος εξηγεί ο ίδιος.
Αισθητηριακή αλλαγή
Ένας γρήγορος τρόπος για να σώσετε τη μέρα σας, κατά τη Σούζαν Άλμπερς, είναι να δοκιμάσετε αυτό που αποκάλεσε αισθητηριακή αλλαγή.
Κάντε ένα ζεστό ντους, αλλάξτε τα ρούχα σας ή ανάψτε ένα αρωματικό κερί. Διαφορετικές μυρωδιές, υφές και θερμοκρασίες μπορούν να σας βοηθήσουν να επανακάμψετε αποσπώντας την προσοχή σας. Αν είστε στη δουλειά, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα αρωματικό τσάι.
Επίσης, μπορείτε να σηκωθείτε και να κινηθείτε ώστε να απελευθερωθούν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Η συνιστώμενη άσκηση είναι τουλάχιστον 20 λεπτά για τόνωση της διάθεσης, αλλά εξίσου βοηθητικό θα ήταν αν βγάζατε τον σκύλο βόλτα.
Όταν είστε κολλημένοι στα συναισθήματά σας, λίγη δραστηριότητα και μια αλλαγή παραστάσεων μπορεί να σας βοηθήσει να τα ξεκλειδώσετε «σαν να κουνάτε μια χιονόμπαλα», εξηγεί η Άλμπερς.
Μικρές ανταμοιβές
Αν η μέρα σας ξεκίνησε άσχημα μην την αφήνετε να πάει έτσι μέχρι το βράδυ για να πέσετε με τα μούτρα στο παγωτό ή σε οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί.
Η Ανεγκρέτ Φόκνερ, επίκουρη καθηγήτρια Νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο του Πρίστον σημειώνει ότι, αντιθέτως, μικρές ανταμοιβές κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης εμπειρίας μπορεί να την κάνουν λιγότερο αγχωτική.
Τουλάχιστον αυτή ήταν η διαπίστωση σχετικής έρευνας για το στρες σε ποντίκια την οποία η Φόκνερ έχει υιοθετήσει στη ζωή της. Για παράδειγμα, όταν συναντά ένα εμπόδιο, η επιλογή της είναι να τηλεφωνήσει σε ένα αγαπημένο της πρόσωπο ή να κάνει μια βόλτα για να πάρει καφέ.
Το να βρίσκετε μικρολεπτομέρειες για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη την ώρα μιας αγχωτικής κατάστασης μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο. «Αντί για ντοπαμίνη αργότερα, επιλέξτε μικρά κομμάτια ντοπαμίνης τώρα».
«Συναισθηματικό κουτί πρώτων βοηθειών»
Σκεφτείτε τι σας ανακουφίζει ώστε να είστε προετοιμασμένοι για μελλοντικές κακές ημέρες, συνιστά η Άλμπερς. Μια «λίστα αναπαραγωγής σεροτονίνης» μπορεί να σας αναζωογονήσει άμεσα. Για παράδειγμα, η μουσική έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση με έναν «αυθόρμητο και αβίαστο» τρόπο.
Κάποια φίλη, λέει η ίδια, έχει επιλέξει να συγκεντρώνει σε έναν φάκελο αισιόδοξα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και βιντεάκια από φίλους και συγγενείς. Όταν νιώθει πεσμένη, τον ανοίγει και της φτιάχνει η διάθεση.
Τέλος, εξαιρετικά χρήσιμο είναι αυτό που προτείνει ο Τζακ Κάνφιλντ στο βιβλίο του «Chicken Soup for the Soul». Το αποκαλεί «αμόκ ευγνωμοσύνης», στη διάρκεια του οποίου αφιερώνετε ένα λεπτό για να εκτιμήσετε ό,τι βλέπετε γύρω σας.
Πηγή: in.gr