Πως να προετοιμαστεί το αυτοκίνητο, εν όψει των δύσκολων καιρικών συνθηκών του χειμώνα
Προκειμένου να αυξηθούν τα επίπεδα ασφάλειας κατά τη διάρκεια της οδήγησης
Τώρα που αλλάζει ο καιρός καλό είναι να ελέγξουμε την κατάσταση του αυτοκινήτου μας. Αυτή την περίοδο, εν όψει των κρύων και των βροχών, θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα σε απλά πράγματα προκειμένου να αυξηθούν τα επίπεδα ασφάλειας κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Με δεδομένο ότι οι ώρες της ημέρας έχουν λιγοστέψει όλο και περισσότερα αυτοκίνητα αναγκάζονται να κινούνται στο σκοτάδι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε σε καλή κατάσταση τα φωτιστικά μας σώματα. Καθαρά φωτιστικά με λάμπες που να βγάζουν καλό φως, ενώ επιβεβλημένη είναι η σωστή ρύθμισή τους ώστε να μην τυφλώνουν τους απέναντι.
Μετά από μια βροχή είναι συνηθισμένο φαινόμενο το θόλωμα του παρμπρίζ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε σε καλή κατάσταση τους υαλοκαθαριστήρες οι οποίοι θα αυξήσουν την ορατότητά μας. Πρέπει να τσεκάρουμε ότι τα λάστιχά τους είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχουν «σκληρύνει» από τη ζέστη των καλοκαιρινών μηνών και ότι καθαρίζουν αποτελεσματικά τις γυάλινες επιφάνειες. Μόλις ακούμε ήχους κατά τη διάρκεια της χρησιμοποίησής τους, τότε αυτό είναι ένα δείγμα για την αλλαγή τους.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και το σύστημα ψύξης-θέρμανσης όπου θα αναλάβει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να ξεθολώσει τα τζάμια μας. Στα αυτοκίνητα με αυτόματο κλιματισμό υπάρχει η σχετική λειτουργία που ξεθολώνει αμέσως το παρμπρίζ. Στα υπόλοιπα θα πρέπει να κάνουμε όλες τις εργασίες χειροκίνητα.
Το κρύο αποτελεί έναν από τους βασικούς εχθρούς των μπαταριών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε σε καλή κατάσταση την μπαταρία μας. Αν το αυτοκίνητο είναι για αρκετό καιρό σε ακινησία, καλό είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα να το βάζουμε μπροστά και να το αφήνουμε να δουλεύει για λίγα λεπτά. Καλό είναι όταν μπαίνουμε στον χειμώνα η μπαταρία να είναι καλά φορτισμένη. Επιπλέον, είναι σημαντικό οι ακροδέκτες της μπαταρίας να είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς βρωμιές και άλατα, ώστε να υπάρχει άψογη επαφή με τους πόλους.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες πολλές φορές μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στα αυτοκίνητα. Το χαλάζι και οι πτώσεις δένδρων είναι μερικά από τα ακραία φαινόμενα που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Γι’ αυτό καλό είναι να ελέγξουμε προκαταβολικά αν τα κρύσταλλα παρουσιάζουν ρωγμές ή έντονες φθορές, που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες καταστροφής τους.
Και αφήσαμε το σημαντικότερο για το τέλος, καθώς η κατάσταση των ελαστικών θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Με τη βροχή οι δρόμοι γίνονται ολισθηροί και τα επίπεδα πρόσφυσης μειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε σε άριστη κατάσταση τα ελαστικά μας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση αυξάνουμε την απόσταση ακινητοποίησης του αυτοκινήτου, άρα αυξάνουμε τα ποσοστά για ατύχημα. Επιβάλλεται να ελέγχουμε το επίπεδο φθοράς τους, για να εξασφαλίσουμε ότι θα τα έχουμε σύμμαχο σε δύσκολες καιρικές και οδηγικές συνθήκες. Σε περίπτωση που είναι εκτός των καθορισμένων ορίων οφείλουμε να τα αλλάξουμε, γιατί αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια τόσο η δική μας, όσο και των υπολοίπων συνανθρώπων μας.