Πώς να προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία εν μέσω κοροναϊού
Την στιγμή που ο κοροναϊός έχει ρίξει τον κόσμο σε αβεβαιότητα και οι συνεχείς ειδήσεις για την πανδημία φαίνονται ανελέητες.
Ο κοροναϊός έχει ρίξει τον κόσμο σε αβεβαιότητα και οι συνεχείς ειδήσεις για την πανδημία φαίνονται ανελέητες. Όλα αυτά επιφέρουν πλήγμα στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, ειδικά αυτών που ήδη ζουν με άγχος ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία;
Περιόρισε τις ειδήσεις και πρόσεχε τι διαβάζεις
Το διάβασμα πολλών ειδήσεων για τον κοροναϊό έχει οδηγήσει κάποια άτομα σε κρίσεις πανικού. Έτσι, περιόρισε τον χρόνο που περνάς διαβάζοντας ή βλέποντας πράγματα που δεν σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα. Ίσως καλό είναι να ορίσεις μια συγκεκριμένη ώρα να ενημερώνεσαι. Επιπλέον, καθώς υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση, μείνε ενημερωμένος επιλέγοντας έγκυρες πηγές πληροφόρησης όπως κυβερνητικές σελίδες και σελίδες οργανισμών υγείας.
Κάνε διαλείμματα από τα social media και βάλε στο «αθόρυβο» πράγματα που σε «πυροδοτούν»
Αξιοποίησε την λειτουργία “mute” στο Twitter για λέξεις ή hashtag που μπορεί να σου πυροδοτούν το άγχος, όπως αυτές σχετικές με τον κοροναϊό, και κάνε unfollow αντίστοιχους λογαριασμούς χρηστών ή σελίδων. Επίσης, κάνε “mute” ομάδες του WhatsApp και “κρύψε” Facebook posts αν βρίσκεις να σε καταβάλλουν.
Να πλένεις τα χέρια σου – αλλά όχι υπερβολικά
Για άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και κάποιους τύπους άγχους, το να σου λένε να πλένεις συνεχώς τα χέρια σου μπορεί να είναι κάτι δύσκολο να ακούσεις, καθώς σε πηγαίνει πίσω σε μια συμπεριφορά που πιθανόν έχεις ξεπεράσει. Τα άτομα αυτά συνηθίζουν να εστιάζουν σε υπερβάλλοντα βαθμό στην καθαριότητα, κάτι στο οποίο τώρα καλούνται να γυρίσουν. Σημαντικό λοιπόν είναι να έχουν στο νου τον συνιστώμενο χρόνο για το πλύσιμο των χεριών κι όχι να γίνεται “τελετουργία” που καλύπτει την ιδεοψυχαναγκαστική ανάγκη.
Μείνε σε επαφή με τον κόσμο
Ο κόσμος που βρίσκεται σε αυτο-απομόνωση ολοένα και θα αυξηθεί, έτσι τώρα ίσως είναι μια καλή ώρα να σιγουρευτείς πως έχεις τα σωστά τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ανθρώπων που νοιάζεσαι. Συνεννοήσου για τακτική επικοινωνία μαζί τους για να νιώθεις σε επαφή με τον κόσμο γύρω σου.
Απέφυγε το “κάψιμο”
Με εβδομάδες και μήνες της πανδημίας του κοροναϊού μπροστά μας, είναι σημαντικό να έχεις χρόνο ηρεμίας. Προσπάθησε να βγαίνεις στον ήλιο όποτε μπορείς, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κάτσεις απλά στο μπαλκόνι σου, κάνε γυμναστική, τρώγε σωστά και μείνε ενυδατωμένος.
#Υπάρχει και μια τεχνική που μπορεί να σε βοηθήσει όταν νιώθεις άγχος:
– Παρατήρησε και αναγνώρισε την ανασφάλεια όπως σου έρχεται στο νου.
– Μην αντιδράς όπως θα αντιδρούσες συνήθως. Μην αντιδράς καθόλου. Κάνε παύση και πάρε μια ανάσα.
– Πες στον εαυτό σου πως είναι η ανησυχία που μιλάει και πως αυτή η ανάγκη για βεβαιότητα δεν βοηθάει και δεν είναι αναγκαία. Είναι μόνο μια σκέψη ή ένα συναίσθημα. Μην πιστεύεις όλα όσα σκέφτεσαι. Οι σκέψεις δεν είναι γεγονότα.
– Άφησε την σκέψη ή το συναίσθημα να φύγει. Θα περάσει. Δεν χρειάζεται να αντιδράσεις σε αυτά.
– Εξερεύνησε το τώρα, γιατί τώρα αυτή τη στιγμή, όλα είναι καλά. Παρατήρησε την αναπνοή σου, το γύρω σου, τι μπορείς να δεις, να ακούσεις, να αγγίξεις τώρα. Μετά στρέψε την προσοχή σου σε κάτι άλλο – κάτι που πρέπει να κάνεις, κάτι που έκανες προτού παρατηρήσεις την ανησυχία ή κάνε κάτι άλλο.
*Με πληροφορίες από BBC