Πώς να σταματήσεις να αναβάλλεις πράγματα
Πως θα σταματήσεις την κακή συνήθεια.
Αναβάλλεις πράγματα συχνά; Μήπως κάνει το λεγόμενο «procrastinating» δηλαδή αντί να κάνεις μια σημαντική δουλειά να την καθυστερείς μέχρι την τελευταία στιγμή. Μήπως έχεις να κάνεις εργασίες για την σχολή σου ή να διαβάσεις για ένα σημαντικό διαγώνισμα και εσύ επιλέγεις να κάνεις τα πάντα εκτός από την σημαντική σου εργασία; Αν ναι τότε είσαι ένας επαγγελματίας «procrastinator» !
Τα παρακάτω βήματα θα σε βοηθήσουν την επόμενη φορά που θα έχεις μια εργασία:
#1 κάνε μικρά βήματα
Βάζε μικρούς στόχους, εφόσον γνωρίζεις τις συνήθειες σου μην περιμένεις ότι θα γίνουν όλα κατευθείαν, αντιθέτως ένα- ένα θα γίνουν ευκολότερα. Έχεις να γράψεις δεκάδες email για την δουλειά πες στον εαυτό σου ότι απλά θα ανοίξεις τον υπολογιστή σου και θα μπεις στο ίντερνετ. Με κάθε σου μικρή νίκη θα νιώθεις μια αίσθηση ικανοποίησης και θα θέλεις να συνεχίσεις.
#2 Διαχειρίσου τα συναισθήματα σου όχι μόνο τον χρόνο
Ένα συχνό λάθος που κάνουμε όλοι είναι να αναβάλουμε τις εργασίες μας για να τις κάνουμε όταν νιώθουμε καλά. Αυτό μας βάζει αυτομάτως σε έναν κύκλο: Ίσως πρέπει να ξεκινήσω τώρα την εργασία, δεν νιώθω καλά οπότε ας την ξεκινήσω αύριο. Η αλήθεια είναι ότι με το να καθυστερείς τις υποχρεώσεις σου με αυτή την δικαιολογία υποδεικνύει τον φόβο της αποτυχίας. Η ψυχολόγος συμβουλεύει να ονομάζουμε τον πραγματικό λόγο που δεν θέλουμε να κάνουμε την εργασία μας και να προσπαθήσουμε να τον καταπολεμήσουμε.
#3 Ονόμασε την καθυστέρηση σου
Είναι όντως αναβολή ή είναι κάτι άλλο; Η αναβολές έχουν πολλές μορφές μπορεί να χρειάζεται να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες ή να χρειάζονται να ύπνο λόγω εξάντλησης.
Η Mohsen Haghbin ονόμασε μερικά είδη αναβολής:
- Απροσδόκητες αναβολές, όταν το πρόγραμμα κάποιου είναι γεμάτο και ένα πιο σημαντικό ζήτημα προκύπτει.
- Αιφνιδιαστικές αναβολές, όταν κάποιος αναβάλει κάτι επειδή απολαμβάνει την πίεση του χρόνου
- Ηδονιστικές, όταν ένας άνθρωπος επιλέγει να κάνει κάτι κατευθείαν απολαμβάνοντας το
- Λόγω ψυχολογίας, είτε τα συναισθήματα τους επηρεάζουν την δουλεία τους είτε η ψυχολογία τους δεν είναι καλή.
- Λογικές, όταν χρειάζεται χρόνο για να σκεφτεί τι θα κάνει.
- Παράλογες, συχνά τροφοδοτούνται από θυμό και άγχος.
#4 Εξάσκησε την δομημένη αναβολή
Φτιάξε μια λίστα στην κορυφή της λίστας πρέπει να μπουν πράγματα που επείγουν ή πρέπει να γίνουν γιατί είναι σημαντικά, στο τέλος βάλε θέματα που δεν είναι τόσο σημαντικά. Παρόλο που η τακτική των procrastinators αφορά την αναβολή σημαντικών ζητημάτων με την ένταξη όλων των καθηκόντων σε μία λίστα τουλάχιστον θα γίνουν κάποια λιγότερο σημαντικά.
#5 Σκέψου τον μελλοντικό σου εαυτό
Παρόλο που θέλουμε ο μελλοντικός μας εαυτός να έχει λιγότερα προβλήματα ή περισσότερο ελεύθερο χρόνο δεν κάνουμε κάτι για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι. Φαντάσου τον εαυτό σου στο μέλλον και στην δύσκολη θέση που θα είναι αν δεν κάνεις τις εργασίες που έπρεπε να κάνεις σήμερα.
#6 Κάνε σχέδια και δούλεψε πάνω σε αυτά
Μόλις έχεις αποφασίσει να μην αναβάλλεις μπορεί πάλι να έρχεσαι αντιμέτωπος με στιγμή που να θελήσεις να αναβάλλεις τις υποχρεώσεις σου. Καλό θα ήταν να πολεμήσεις όλα αυτά τα συναισθήματα σου, να σκεφτείς τις επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον σου.
#7 Μην αποθαρρύνεις τον εαυτό σου
Όταν νιώθεις άσχημα. φόβο, άγχος ή αισθήματα που σε αποτρέπουν από την δουλειά σου μην αρχίσεις να σκέφτεσαι όλες τις προηγούμενες στιγμές που ανέβαλλες πράγματα. Μπορεί αυτή η αναβολή να μην σε βοηθάει ωστόσο προσπάθησε να μην δημιουργήσεις αρνητικά συναισθήματα στον εαυτό σου.
ΠΗΓΗ: Quartzatwork