Πώς να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας!

Υπάρχουν τροφές που κάνουν θαύματα; Σαφώς και όχι.

Parallaxi
πώς-να-θωρακίσετε-το-ανοσοποιητικό-σα-530293
Parallaxi
Εικόνα unsplash

Λέξεις: Δουλγέρη Λαμπρίνα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σε μία απαιτητική πλέον καθημερινότητα, που απαιτεί από όλους μας την απόλυτη προσοχή και συμμόρφωση, αν κάτι μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε, είναι πως ένα ισχυρό ανοσοποιητικό θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ίωση ή κοινό κρυολόγημα.

Υπάρχουν τροφές που κάνουν θαύματα; Σαφώς και όχι. Αν τρώω υγιεινά και προσέχω πολύ σημαίνει ότι δεν θα αρρωστήσω; Σίγουρα όχι.

Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, μιλάμε για τροφές και θρεπτικά συστατικά που χάρη στην αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική τους δράση συμβάλλουν στην θωράκιση του οργανισμού μας.

Μερικά από τα “χρυσά” θρεπτικά συστατικά & ποιες τροφές τα περιέχουν!

Βιταμίνη C: Είναι η βιταμίνη που έχει συνδεθεί περισσότερο με την πρόληψη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος έναντι του κοινού κρυολογήματος. Η βιταμίνη C ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βρίσκεται σε όλα τα εσπεριδοειδή φρούτα όπως πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, grapefruit, αλλά και στα ακτινίδια, στις κόκκινες & κίτρινες πιπεριές και το μπρόκολο.

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας για όλες τις ηλικίες. Η βιταμίνη D ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, αν και από πολλούς θεωρείται περισσότερο ορμόνη παρά βιταμίνη. Συντίθεται στον οργανισμό μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα μας αλλά προσλαμβάνεται εξίσου και από κάποιες τροφές που την περιέχουν. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες επιστημονικές κοινότητες τονίζουν την συμβολή της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση ιώσεων αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, το αυγό, το συκώτι, τα μανιτάρια και τα γαλακτοκομικά που είναι εμπλουτισμένα σε αυτή.

Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α συμβάλλει εξίσου στην θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ανήκει στις λιποδιαλύτες βιταμίνες και συναντάται σε δύο μορφές την ρετινόλη και το β-καροτένιο. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια, τα καρότο, οι γλυκοπατάτες, το μπρόκολο, το mango και η παπάγια.

Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος ανήκει στην ομάδα των μετάλλων και αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέταλλα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα στοιχείο “κλειδί” για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Η λήψη ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων (καταρροή, βήχας και πονόλαιμος) αλλά ακόμη και τη διάρκεια του κρυολογήματος. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα οστρακοειδή, τα όσπρια, τα αυγά, η κολοκύθα και τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα σε αυτόν.

Συμπληρώματα της φύσης!

Εχινάκεια (echinacea): Η εχινάκεια είναι ένα βότανο που έχει μελετηθεί πολύ και αποτελεί το απόλυτο όπλο κατά του κρυολογήματος και της γρίπης. Διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση και θεωρείται πολύ δραστική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Πρόπολη (propolis): Η πρόπολη αποτελεί “φάρμακο της φύσης” που παράγεται από τις μέλισσες και προκύπτει από την επεξεργασία ρητινών που συλλέγουν από τα φυτά και από τους κορμούς των δέντρων. Την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και τη χρησιμοποιούν για την αποστείρωση και την προστασία της κυψέλης από τα μικρόβια. Η πρόπολη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές, αντιμυκητιασικές και αντιιϊκές ιδιότητες.

Είναι φυσικά πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με την επαρκή ξεκούραση και τον καλό ύπνο(7-9 ώρες/ημερησίως) θα επιφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ σημαντική είναι και η επαρκής ενυδάτωση (8-10 ποτήρια νερό/ημερησίως).

Το ξέρουμε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες αλλά μέχρι τότε ας βάλουμε όλοι μία άνω τελεία στην ζωή μας. Ας προσέξουμε τους εαυτούς μας και ας ευχηθούμε να επιστρέψουμε σύντομα στην “παλιά & αγαπημένη” μας καθημερινότητα!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα