Πώς να ζητήσεις αύξηση από τον εργοδότη σου

Χωρίς να φανείς άπληστος ή δυσάρεστος.

Parallaxi
πώς-να-ζητήσεις-αύξηση-από-τον-εργοδότ-362186
Parallaxi

Πολλές φορές φοβάσαι τις συζητήσεις σχετικά με τους μισθούς και πιθανότατα δεν γνωρίζεις κανέναν που να αισθάνεται απολύτως άνετα με το θέμα, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή εμπειρίας. Ειδικά αν είσαι νέος επαγγελματίας και δεν γνωρίζεις ακόμη την αγορά αλλά και το που ταιριάζεις, το να ζητήσεις αύξηση μπορεί να μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία. Όμως, δεν χρειάζεται να πελαγώνεις. Ιδού μερικές συμβουλές για να ζητήσεις επιτέλους από τον εργοδότη σου την πολυπόθητη αύξηση.

#1 Πρόσεξε πώς θα ρωτήσεις

Μια ιδιαίτερα έξυπνη στρατηγική, αν θέλεις να αποφύγεις να φανείς άπληστος ή δυσάρεστος, είναι απλούστατα να μην ζητήσεις περισσότερα χρήματα. Αντ’ αυτού μπορείς να θέσεις το αίτημά σου ως εξής «Θα ήθελα να έχω έναν Χ μισθό. Τι πρέπει να κάνω για να φτάσω ως εκεί»; Στη συνέχεια θα μπορούσες να προσθέσεις στο λόγο σου ερωτήσεις όπως «Αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να έχω πρόσθετες υποχρεώσεις;» ή «Αλλαγή ρόλων;» ή ακόμη «Εξελίσσοντας κάποια πτυχή αυτού που κάνω τη δεδομένη στιγμή;».

Το λαμπρό σε αυτήν την προσέγγιση είναι ότι τα ερωτήματά σου καθιστούν ξεκάθαρο πως δεν αντιμετωπίζεις  κάποιο πρόβλημα με τη δουλειά ενώ, παράλληλα, ενισχύουν τη συζήτηση περί διαπραγματεύσεων. Και ακριβώς επειδή οι ερωτήσεις δεν είναι ολικής άγνοιας και επομένως δεν απαντώνται με ένα “ναι” ή ένα “όχι” δημιουργούν την προσδοκία ότι θα γίνει κάποια συμφωνία.

Φυσικά, μέσα από τη συζήτηση μπορεί να μάθεις ότι ο αριθμός που είχες στο μυαλό σου δεν ανήκει στη σφαίρα της πραγματικότητας, που επίσης είναι μια χρήσιμη πληροφορία. Διότι εάν περίμενες να λαμβάνεις ένα συγκεκριμένο ποσό αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, τότε συνειδητοποιείς πως πρέπει να ξεκινήσεις να ψάχνεις για κάτι άλλο.

#2 Θέσε τα όριά σου

Οι οικονομολόγοι και οι ψυχολόγοι έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλές μελέτες σχετικά με τις τακτικές αυτές και την αντίστοιχη ανθρώπινη συμπεριφορά. Το 2014, οι ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Columbia διαπίστωσαν ότι το να λες για παράδειγμα το χαμηλότερο ποσό που θα δεχθείς ως αμοιβή οδηγεί τελικά σε υψηλότερες προσφορές από τη μεριά του εργοδότη.

Διαβάστε σχετικά: Aυτά είναι τα 6 στοιχεία που κάθε εργοδότης προσέχει σε εσένα

#3 Κάνε ένα αστείο

Το 2016, μια μελέτη του Columbia Business School έδειξε ότι ένα αστείο και η αναφορά σε ένα γελοίο ποσό χρημάτων που θα ήθελες μπορεί και να επηρέαζε θετικά τη σκέψη του εργοδότη.

#4 Θάρρος= ανταμοιβή

Τελικώς, το να ζητήσεις περισσότερα λεφτά δεν είναι παρά μια εντυπωσιακή κίνηση. Σκέψου πως πολλοί από αυτούς που ζήτησαν από τον εργοδότη τα χρήματα που πίστευαν πως πρέπει να πάρουν κέρδισαν από εκείνον περισσότερο σεβασμό συγκριτικά με εκείνους που δεν μπήκαν ποτέ στη διαδικασία να το κάνουν. Και, άλλωστε, μην ξεχνάς ακόμη πως οι περισσότεροι εργοδότες θέλουν να δίνουν εκείνα τα χρήματα που θα κάνουν το προσωπικό να αισθάνεται ενθουσιασμένο με τη δουλειά του.

Πηγή: Quartz at Work

Διαβάστε επίσης: University Issue: Tα πανεπιστήμια που θα εντυπωσιάσουν τον υποψήφιο εργοδότη (σου)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα