Πώς να ζητήσεις από τον εργοδότη σου ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα

Μερικές συμβουλές για να ζητήσεις επιτέλους όσα θες.

Parallaxi
πώς-να-ζητήσεις-από-τον-εργοδότη-σου-έν-226873
Parallaxi

Θέλεις να ζητήσεις από το αφεντικό σου να έχεις στο εξής ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα γιατί πραγματικά το έχεις ανάγκη. Ποιος δεν θα ήθελε να έχει επιλέξει ο ίδιος το ωράριο εργασίας του ή ακόμα και να δουλεύει από το σπίτι; Πρέπει να το πεις. Χωρίς, φυσικά, να υπάρχουν απώλειες. Πώς όμως;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε κάνουν επιτέλους να σταθείς απέναντι στον εργοδότη σου και να ζητήσεις όσα θες:

#1 Αποφάσισε τι χρειάζεσαι

Ποια είναι τα ζητήματα σχετικά με την εργασία που σε απασχολούν; Για παράδειγμα, δεν είσαι πρωινός τύπος αλλά σηκώνεσαι πολύ νωρίς για να πας στη δουλειά. Ή είναι αρκετά οδυνηρό να χάνεις πάντα το οικογενειακό δείπνο. Να είσαι, λοιπόν, σίγουρος για την ευελιξία που αναζητάς ώστε να είσαι κιόλας αποδοτικός στη δουλειά σου. Μπορείς να δουλέψεις λιγότερο από το πλήρες ωράριο; Θα τα βγάλεις πέρα με τα έξοδά σου; Eάν προτείνεις να εργάζεσαι από μακριά, έχεις τον κατάλληλο επαγγελματικό χώρο για να το κάνεις;

#2 Ρώτα τους συναδέλφους σου

Ρώτα πρώτα τους συναδέλφους σου που πιθανώς έχουν ήδη μια κάποια ευελιξία στη δουλειά. Εκείνοι θα σου πουν την εμπειρία τους. Θα σου πουν πώς το ζήτησαν, ποιο είναι τώρα το πρόγραμμά τους και αν αρέσει αυτή η αλλαγή στο διευθυντή. Kαι εάν κανείς πάλι στην επιχείρηση δεν εργάζεται με ευέλικτο τρόπο, μην παίρνεις ως δεδομένο ότι η απάντηση στο αίτημά σου θα είναι αρνητική.

#3 Σύλλεξε δεδομένα

Σκέφτηκες ποτέ να μαζέψεις στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ωράριο που ζητάς θα σε κάνει αποδοτικότερο στη δουλειά σου; Παραδείγματος χάριν, κατάγραψε πόσο χρόνο ξοδεύεις για τα διάφορα καθήκοντά σου. Έτσι μπορείς στη συνέχεια να πεις «Μετά από μία καταγραφή που έκανα διαπίστωσα ότι 47% της εβδομάδας μου ξοδεύεται στη δουλειά. Από αυτό το ποσοστό το 10% πάει χαμένο αφού με διακόπτουν οι συνάδελφοί μου. Θα προτιμούσα, λοιπόν, μία ημέρα την εβδομάδα να εργάζομαι από το σπίτι χωρίς διακοπή, πιο συγκεντρωμένος και παραγωγικός».

#4 Προετοίμασε το αίτημά σου

Να είσαι συγκεκριμένος με το αίτημά σου και σαφής για τις ώρες και τις προσδοκίες σου. Οι εργοδότες πρέπει να γνωρίζουν πότε είσαι διαθέσιμος. Επικεντρώσου στα γεγονότα και στο πώς θα είσαι ακόμα πιο πολύτιμος εργαζόμενος. Μην προσπαθήσεις να κάνεις επίκληση στο συναίσθημα. Πήγαινε στη συνάντηση όταν αισθανθείς δυνατός, όπως για παράδειγμα μετά από ένα επιτυχημένο έργο σου.

#5 Πρόβλεψε τις πιθανές αντιρρήσεις του εργοδότη

Σκέψου ποιες θα είναι οι πιθανές αντιρρήσεις του εργοδότη σου και πώς μπορείς να ανταπαντήσεις. Εάν μία μέρα χρειαζόταν να είσαι στη δουλειά αλλά τελικά δουλεύεις από το σπίτι πώς θα το διαχειριζόσουν; Τόνισε τις δεξιότητές σου αλλά και το ότι είσαι αρκετά προσαρμόσιμος. Παρουσίασε ένα πλάνο για το πώς θα συνεννοείσαι με τους συναδέλφους σου όταν είσαι εκτός γραφείου. Και μια ακόμα ιδέα: H εύρεση ενός ακόμα συνεργάτη θα σε ανακουφίσει από τις ανησυχίες σου π.χ ότι αν συμβεί κάτι, κανείς δεν θα είναι στο γραφείο.

#6 Δείξε στην επιχείρησή σου ότι η ευέλικτη εργασία είναι μεγάλο κέρδος και γι’ αυτήν

Παρουσίασε το αίτημά σου ως μια ευκαιρία και για την ίδια την επιχείρηση. Μπορείς να πεις ότι όταν εργάζεσαι από μακριά είσαι πιο αποδοτικός και πετυχαίνεις περισσότερα (εάν αυτό όμως είναι αλήθεια). Ή ότι εάν ξεκινάς τη δουλειά νωρίτερα και τελειώνεις νωρίτερα, οι πελάτες θα εξυπηρετούνται καλύτερα.

#7 Πρότεινε μια δοκιμαστική περίοδο

Αν ο διευθυντής σου εξακολουθεί να διστάζει, πρότεινε μια δοκιμαστική περίοδο για να διαπιστώσει και ο ίδιος πως η αλλαγή που πρότεινες βοηθάει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρακολούθησε τα σημεία προόδου για να υποστηρίξεις τον ισχυρισμό σου. Πάρε τη δουλειά σου ακόμα πιο σοβαρά και δείξε πόσο αξίζεις. Σήκωνε πάντα τα τηλέφωνα και πρόσεξε να είσαι διαρκώς σε επικοινωνία με τους υπόλοιπους εργαζομένους ώστε να δείξεις πως είσαι «εκεί». Και μην ξεχνάς: αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, είσαι καλός όποτε και απ΄ όπου το κάνεις.

Με πληροφορίες από Travel and Leisure

Διαβάστε σχετικά: Πώς να λες όχι στην επιπλέον δουλειά που πάνε να σου φορτώσουν

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα