Πώς οι ακραίες θερμοκρασίες θα αλλάξουν τον τρόπο που δουλεύουμε
Οι παρατεταμένοι καύσωνες ζορίζουν τους εργαζόμενους, προβληματίζουν τους εργοδότες και μπορεί να διαμορφώσουν ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό στην εργασιακή ρουτίνα
Ευρώπη (φυσικά Ελλάδα) Βόρεια Αμερική, Ασία, Βόρεια Αφρική, βιώνουν τις τελευταίες ημέρες παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες
Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, οι άνθρωποι «κολλάνε» σε επίμονα καιρικά μοτίβα για μεγαλύτερη διάρκεια, λέει ο John P Abraham, καθηγητής θερμικών επιστημών στο University of St Thomas School of Engineering, στις ΗΠΑ.
«Αυτό που άλλοτε ήταν ένα κύμα καύσωνα που κρατούσε 1-2 μέρες, τώρα πλέον μπορεί να φτάσει έως 5 μέρες. Οι άνθρωποι μπορεί να αντέχουν με μία ή δύο ημέρες υπερβολικής ζέστης, αλλά θα έχουν περισσότερα προβλήματα εάν αυτό διαρκέσει περισσότερο» προσθέτει.
Καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή θα ανεβάζει τις θερμοκρασίες και θα παρατείνει τους καύσωνες, ο τρόπος ζωής των ανθρώπων θα αλλάξει. Παράλληλα και ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν σε τέτοιες συνθήκες, αλλά και οι εργοδότες από την πλευρά τους θα πρέπει να τους προστατεύσουν.
Οι αλλαγές στο χώρο της εργασίας θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες, λένε οι ειδικοί. Το πρώτο έχει να κάνει με τις εργασίες που γίνονται σε εξωτερικό χώρο. Και αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατευτούν.
«Η εργασία σε εξωτερικούς χώρους στη ζέστη θα γίνεται πλέον με μικρότερες βάρδιες, περισσότερα διαλείμματα και μεγαλύτερη σε διάρκεια εργασία τη νύχτα» λέει ο Abraham.
«Εάν οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε υψηλές θερμοκρασίες που δεν πέφτουν όμως ούτε τη νύχτα, το σώμα τους δε θα μπορεί να δροσιστεί και έτσι η επόμενη μέρα θα είναι ακόμα χειρότερη» προσθέτει, ενώ σημειώνει και τα προβλήματα στην όραση που μπορεί να εμφανιστούν.
Μπορεί μια ομάδα εργαζομένων να δει το ωράριο της να μετατοπίζεται τη νύχτα, όμως ούτε αυτό αποτελεί λύση. Τη νύχτα οι θερμοκρασίες αυξάνονται πιο γρήγορα από ότι τη μέρα.
Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε κλειστούς χώρους ή σε ψυχρά περιβάλλοντα, μπορεί να είναι πιο ασφαλείς από την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, αλλά δε σημαίνει ότι δε θα έρθουν και αυτοί αντιμέτωποι με αλλαγές γύρω από την ρουτίνα της εργασίας τους.
«Απομακρυσμένη εργασία, τετραήμερο αντί για πενθήμερο, έξι ώρες εργάσιμες την ημέρα αντί για οχτώ, αποδεικνύονται χρήσιμες καταστάσεις στον καύσωνα» τονίζει ο ο Mansoor Soomro, λέκτορας βιωσιμότητας και διεθνών επιχειρήσεων, ηγεσίας, διαχείρισης και ανθρώπινου δυναμικού στο Teesside University International Business School, του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι εργοδότες μπορούν επίσης να εισάγουν νέα μέτρα για τους εργαζόμενους.
Εργοδότες αξιολογούν τους κινδύνους που υπάρχουν από τις υψηλές θερμοκρασίες για να προστατεύσουν προσωπικό που είναι μεγαλύτερο σε ηλικία, είναι γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή εργαζόμενοι – άτομα με αναπηρία.
Επίσης, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι εργοδότες θα συμπεριλάβουν στην καθημερινότητά τους πρακτικές, όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη διαχείριση του στρες σε υψηλές θερμοκρασίες ή για τη φυσική κατάσταση και τη διατροφή, ώστε οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν πιο ομαλά στο μεταβαλλόμενο κλίμα.
«Η δυσφορία που σχετίζεται με τη ζέστη επηρεάζει αρνητικά την απόδοση και την παραγωγικότητα της εργασίας», λέει ο Soomro.
«Υπάρχουν εργαζόμενοι που όταν είναι άρρωστοι και αναγκάζονται να χάσουν μεροκάματα βλέπουν την οικογενειακή τους ζωή να επηρεάζεται. Από την άλλη οι εργοδότες σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ιατρικής περίθαλψης, της απώλειας παραγωγικότητας, αλλά και νομικά ζητήματα».
Αν και το βάρος πέφτει στις επιχειρήσεις, οι ειδικοί στο εξωτερικό θεωρούν ότι η νομοθεσία είναι αυτή που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στα παραπάνω και αυτό πρέπει να συμβεί άμεσα.
Πάντως, έρευνες δείχνουν ότι πολλές χώρες είναι απροετοίμαστες να ανταποκριθούν γρήγορα.
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι η ενέργεια που απαιτείται για ψύξη μέχρι το 2050 προβλέπεται να είναι ισοδύναμη με τη συνδυασμένη ηλεκτρική δυναμικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας το 2016.
Η έρευνα επίσης εστιάζει σε χώρες που δεν ήταν συνηθισμένες στην ακραία ζέστη -και άρα πιο απροετοίμαστες- όπως η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φιλανδία.
Η κλιματική αλλαγή –και το επακόλουθο μέλλον της εργασίας– είναι αβέβαιο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας τα καλοκαίρια μπορεί να «ταρακουνήσει» τον κλάδο της εργασίας όπως τον ξέρουμε.