Featured

Πώς τα ενήλικα παιδιά επηρεάζουν την ευτυχία της μητέρας τους

Γιατί πολλές μητέρες δεν χαίρονται με τα ενήλικα παιδιά τους; Βεβαιωθείτε ότι η σχέση σας είναι αμφίδρομη και δώστε της την αγάπη που της αξίζει.

Parallaxi
πώς-τα-ενήλικα-παιδιά-επηρεάζουν-την-ε-759506
Parallaxi
Εικόνα Unsplah

“Είσαι… ενοχλητικός και αφόρητος, και θεωρώ ότι είναι πoλύ δύσκολο να ζήσω μαζί σου” έγραφε η Johanna Schopenhauer σε μια επιστολή του 1807 προς τον 19χρονο γιο της, τον Arthur. «”Κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί να επιπλήττεται από εσένα, όταν και εσύ ο ίδιος έχεις τόσες πολλές αδυναμίες, κυρίως ο απότομος τρόπος σου, ο οποίος με ορθολογικούς τόνους, δηλώνει ότι είναι έτσι όπως εσύ νομίζεις, χωρίς να δέχεσαι οποιαδήποτε αντίρρηση”.

Το γράμμα που χρονολογείται πριν 2 αιώνες προκαλεί έκπληξη καθώς καταρρίπτει μερικές από τις πιο βασικές υποθέσεις της ανθρωπότητας για το πώς αισθάνονται οι μητέρες για τα παιδιά τους. Η μητρότητα υποτίθεται ότι φέρνει απόλυτη ευτυχία. Η Βίβλος, για παράδειγμα, είναι γεμάτη από ιστορίες γυναικών – Σάρα, Χάνα, Ελισάβετ – που περνούν από τη θλίψη στη χαρά όταν ο Θεός τους χαρίζει απροσδόκητα ένα παιδί.

Στην πραγματικότητα η σχέση μεταξύ ευτυχίας και μητρότητας είναι πιο περίπλοκη. Η ανατροφή μικρών παιδιών απέχει πολύ από την απόλυτη ευτυχία. Χρόνο με το χρόνο, έρευνες που ρωτούν τις μητέρες τι επιθυμούν για την Γιορτή της Μητέρας, διαπιστώνουν ότι η Νο 1 πρώτη απάντηση είναι “χρόνο για τον εαυτό τους”. Η έρευνα δείχνει ότι πολλές μητέρες, αισθάνονται κάποια πικρία απέναντι στα ενήλικα παιδιά τους, ειδικά όταν η σχέση είναι άνιση. Ευτυχώς, η κοινωνική επιστήμη προσφέρει στοιχεία για το πώς τα ενήλικα παιδιά μπορούν να διορθώσουν τα πράγματα και να κάνουν τις μητέρες τους πιο ευτυχισμένες.

Το στάδιο της ευτυχίας ξεκινάει νωρίς στη μητρότητα, και εξαρτάται από το πόσο βοήθεια έχει μια μαμά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι ανύπαντρες μητέρες , που ζουν μόνες τους,  είναι γενικά λιγότερο ευτυχισμένες από τις παντρεμένες μητέρες, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της οικονομικής ανασφάλειας και της πίεσης χρόνου που βιώνουν οι ανύπαντρες μητέρες. Φυσικά, όλα αυτά εξαρτώνται από την ποιότητα της σχέσης με τον σύντροφό τους. Η ύπαρξη υποστηρικτικού συντρόφου επηρεάζει σημαντικά την υγεία, τη διάθεση και την ικανοποίηση των γυναικών.

O αριθμός των παιδιών παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Λαμβάνοντας υπόψη την Ετήσια Κοινωνική Έρευνα του 2018 του Οργανισμού NORC του Πανεπιστημίου του Σικάγο, και συγκρίνοντας το βαθμό ευτυχίας των μαμάδων σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών που έχουν, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η ποιότητα ζωής και η ευτυχία μιας γυναίκας αυξάνεται καθώς έχει το πρώτο, δεύτερο και τρίτο παιδί της. Από το τέταρτο παιδί και μετά τα επίπεδα ευτυχίας μειώνονται.

Κάποιες πτυχές της καθημερινότητας μίας μητέρας, όπως τα ψώνια στο σουπερ μάρκετ μετά από μία ατελείωτη μέρα στη δουλειά ή οι συνεχόμενες κλήσεις από το αφεντικό τείνουν φυσικά να μειώνουν τα επίπεδα ευτυχίας της. Τα οφέλη της μητρότητας επικεντρώνονται στην αίσθηση του σκοπού και του νοήματος της ζωής. Όπως το θέτει μια ομάδα μελετητών, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν παιδιά, οι γονείς έχουν χειρότερη ψυχοσωματική κατάσταση αλλά έχουν αποκτήσει ένα νόημα στη ζωή τους.

Λογικά, λοιπόν, η γενική ευημερία μιας μητέρας θα πρέπει να αυξάνεται όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, επειδή, καθώς οι πιέσεις της ανατροφής των μικρών παιδιών μειώνονται. Ωστόσο, φαίνεται να ισχύει το αντίθετο. Το 2016, τρεις κοινωνικοί επιστήμονες εξέτασαν την ικανοποίηση της ζωής των γυναικών με και χωρίς παιδιά. Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών χρόνων, οι μητέρες και όσες επρόκειτο να γίνουν μητέρες είναι πιο ευτυχισμένες από αυτές που δεν έχουν παιδιά. Ωστόσο, από την ηλικία των 40 ετών και μετά τα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή των μαμάδων ήταν γενικά λίγο χαμηλότερα από αυτά των γυναικών χωρίς παιδιά.

Ο ισχυρότερος παράγοντας της αμφιθυμικής στάσης μίας μητέρας προς το ενήλικο παιδί είναι η οικονομική εξάρτησή του από εκείνη. Και ο μεγαλύτερος παράγοντας του διαπροσωπικού στρες μεταξύ ενήλικου παιδιού και μητέρας είναι η αίσθηση οτι εκείνη δίνει περισσότερα στη σχέση από ο,τι λαμβάνει.

Σαφώς, πολλές μητέρες εισπράττουν λιγότερη χαρά από τα ενήλικα παιδιά τους από ό, τι αφήνουν να φανεί στις οικογένειές τους, Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να κάνουν τα ενήλικα παιδιά πιο ευτυχισμένες τις μαμάδες τους:

Μία κίνηση καλής θέλησης Σε μια πρώτη φάση, τα ενήλικα παιδιά μπορούν να μειώσουν τη δυσαρέσκεια και το άγχος της μητέρας τους μειώνοντας την οικονομική τους εξάρτηση, η οποία αποτελεί  επανειλημμένα σημαντική πηγή οικογενειακών συγκρούσεων. Ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ενήλικα παιδιά έχουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να λάβουν οικονομική υποστήριξη από τους γονείς τους και αντίστροφα. Σε πολλές περιπτώσεις, η ανεξαρτησία φαίνεται ουτοπική, ειδικά δεδομένης της ασταθούς αγοράς εργασίας και του συνεχώς αυξανόμενου κόστους της ζωής στην πόλη. Εάν δεν μπορείτε να είστε εντελώς ανεξάρτητοι οικονομικά, κάντε έστω μια μικρή κίνηση, όπως να πληρώσετε μόνοι σας το λογαριασμό του κινητού. Τουλάχιστον, έτσι δείχνετε οτι αναγνωρίζετε τις προσπάθειες των γονιών να σας στηρίξουν οικονομικά.

Αναλάβετε κι εσείς ένα εορταστικό δείπνο για όλη την οικογένεια Εάν περνούσατε τις γιορτές κάθε χρόνο με τους κολλητούς σας, ποιος θα έκανε όλη την προετοιμασία; Σίγουρα όχι το ίδιο άτομο κάθε χρόνο. Ωστόσο, πολλά παιδιά υποθέτουν  ότι οι μητέρες τους απολαμβάνουν να οργανώνουν και να μαγειρεύουν σε κάθε συγκέντρωση και στο τέλος να ακούνε από πάνω και επικρίσεις όταν όλα δεν είναι τέλεια. Μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε οτι η μητέρα σας ίσως και να μην είναι τελικά τόσο ευχαριστημένη με αυτόν τον ρόλο; Μπορείτε να σχεδιάσετε και να ετοιμάσετε το επόμενο εορταστικό τραπέζι στο χώρο σας.

Ρωτήστε τη πως ήταν η μέρα της Οι μονομερείς σχέσεις δεν αφορούν μόνο τα χρήματα και τον προγραμματισμό εκδηλώσεων. Για την καλή ψυχοσωματική κατάσταση της μητέρας σας, θα πρέπει η συναισθηματική υποστήριξη να είναι επίσης αμφίδρομη. Αυτό είναι κάπως αόριστο για οικογένειες που βρίσκονται “κολλημένοι” στους ρόλους που καθιέρωσαν όταν τα παιδιά τους ήταν μικρά και σχετικά αβοήθητα. Η μαμά φαίνεται λίγο πολύ σαν ένα “ΑΤΜ αγάπης και βοήθειας” όταν είμαστε μικροί, αλλά μια ώριμη σχέση πρέπει να αναπτυχθεί πέρα από αυτό. Ένας τρόπος να αρχίσετε να αναπτύσσετε αμοιβαιότητα είναι να ακούτε περισσότερο τη μητέρα σας, όπως θα κάνατε και με έναν φίλο σας.

Την επόμενη φορά που θα καλέσετε τη μητέρα σας ρωτήστε την για κάτι που συμβαίνει στη ζωή της που δεν σας αφορά καθόλου αλλά ξέρετε ότι είναι σημαντικό γι ‘αυτήν. Ζητήστε λεπτομέρειες, ακούστε και, στη συνέχεια, πείτε της τί σκέφτεστε γι αυτό. Ίσως να φαίνεται περίεργο στην αρχή και για τους δύο, αλλά θα το συνηθίσετε και σίγουρα είναι κάτι που θα αρέσει και στη μαμά σας.

Ο Arthur Schopenhauer μεγαλώνοντας έγινε ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 19ου αιώνα, ωστόσο ποτέ δεν κατάλαβε πώς να κάνει τη μαμά του ευτυχισμένη. Εσείς έχετε την ευκαιρία να βελτιώσετε τη σχέση σας και την ευτυχία της λαμβάνοντας τις παραπάνω συμβουλές: Μην την θεωρείτε δεδομένη και δώστε της την αγάπη που της αξίζει.

Πηγή: Atlantic.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα