Life

Πώς το κινητό καταστρέφει τις διακοπές σου

Όταν βρίσκεσαι στη Ρώμη — ή στην Μαδρίτη ή στο Τόκιο — άφησε κάτω το τηλέφωνο σου.

Νίκος Γκάγιας
πώς-το-κινητό-καταστρέφει-τις-διακοπέ-1045363
Νίκος Γκάγιας

Πολλοί από εμάς έχουμε βρεθεί σ’ αυτή την θέση. Καθόμαστε στη μέση ενός πανέμορφου προορισμού σε μία απόδραση, στην παραλία ή στο βουνό, και κοιτάμε τα τηλέφωνα μας. 

Η μικρή οθόνη του κινητού μας αρκετά συχνά υπερτερεί της πραγματικής ζωής, ακόμα και σε στιγμές που η πρόθεση μας είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα από το κινητό μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα τηλέφωνα μας διευκολύνουν στα ταξίδια μας. Έχουμε γρήγορη, άμεση πρόσβαση σε κριτικές και αξιολογήσεις, που θα μας βοηθήσουν. Επίσης τραβάμε φωτογραφίες και φυσικά υπάρχει και το GPS!

Παρά τους τρόπους με τους οποίους η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τις διακοπές μας, μπορεί επίσης να τις καταστρέψει. Ένα προφανές παράδειγμα είναι ο έλεγχος των email της εργασίας ενώ υποτίθεται ότι είσαι εκτός λειτουργίας. Αυτό που ίσως δεν είναι τόσο προφανές είναι ότι η ανάρτηση ενός story στο Instagram όταν βρίσκεστε σε μία βάρκα που επιπλέει δίπλα σ’ έναν παγετώνα στην Παταγονία κανείς επίσης κακό στις διακοπές σας. Όταν επιστρέψετε στο ξενοδοχείο, το Instagram και η φωτογραφία που τραβήξατε θα είναι ακόμα εκεί για δημοσίευση, ενώ ο παγετώνας όχι.

Το να ζούμε και να πεθαίνουμε με τις προτάσεις του διαδικτύου, μερικές φορές σημαίνει ότι όλοι καταλήγουμε στα ίδια μέρη και είμαστε τόσο επικεντρωμένοι στο να τσεκάρουμε τι πρέπει να κάνουμε που χάνουμε πολλές εξειδικευμένες δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσουμε περισσότερο.

Κοιτάμε τους Χάρτες Google για να φτάσουμε στο εστιατόριο, που μια ομάδα influencers του YouTube λένε ότι πρέπει να δοκιμάσετε, χάνοντας τα 15 εστιατόρια που μπορεί να ήταν υπέροχα στο μεταξύ.

Δεν λέω ότι όλοι πρέπει να πετάμε τα τηλέφωνά μας στον ωκεανό όταν πηγαίνουμε διακοπές, αλλά αξίζει να σταματήσουμε για να αναρωτηθούμε μήπως κατά λάθος καταστρέφουμε λίγο τον χρόνο μας επειδή απλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να ελέγχουμε το κινητό μας που κουβαλάμε μαζί μας 24/7.

«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους κυρίως για αναψυχή, έτσι διατίθενται στην αγορά, έτσι πωλούνται. Υπάρχουν για να βελτιώνουν τον τρόπο ζωής, είναι συσκευές αναψυχής», δήλωσε ο Andrew Lepp, καθηγητής στο Kent State University που μελετά την επίδραση των κινητών τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη συμπεριφορά.

«Το ερώτημα λοιπόν είναι: Ενισχύουν τον ελεύθερο χρόνο μας ή αποσπούν την προσοχή από αυτόν; Μπορεί να κάνουν και τα δύο, αλλά αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να μειώσουν την εμπειρία αναψυχής μας».

Είναι τουλάχιστον δύσκολο – αν και όχι αδύνατο – να εγκαταλείψετε εντελώς το τηλέφωνό σας στα ταξίδια. Η συσκευή συχνά χρησιμεύει ως αεροπορικό εισιτήριο, ως πιστωτική κάρτα και ως ξεναγός. Στην εποχή των μενού κωδικών QR, χρειάζεστε συχνά ένα τηλέφωνο για να δείτε το μενού ενός εστιατορίου. Σε ορισμένα ξενοδοχεία, μετατρέπεται και σε κλειδί του δωματίου σας.

Σε γενικές γραμμές όλα αυτά είναι θετικά. Είναι ωραίο να μην χρειάζεται να απομνημονεύετε τις λεπτομέρειες του ταξιδιού σας γιατί μπορείτε να τις κρατήσετε στο τηλέφωνό σας, είναι υπέροχο να μπορείς να καλέσεις ένα Uber με λίγες κινήσεις και όχι να ψάχνεις σε μία άγνωστη πόλη. Όταν το τηλέφωνό σας ελευθερώνει χώρο στον εγκέφαλό σας για άλλες δραστηριότητες, αυτό είναι ένα μεγάλο συν.

Το πρόβλημα είναι ότι μόλις κοιτάξεις το τηλέφωνό σου για ένα πράγμα για το οποίο το χρειάζεσαι, είναι εύκολο να πιαστείς στην παγίδα να κοιτάξεις και άλλα άσχετα ζητήματα.

Δεν είναι κακό να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για ορισμένες εργασίες, όπως η αποθήκευση της κράτησής σας στο ξενοδοχείο ή η απομνημόνευση του δρομολογίου σας, αλλά το πρόβλημα εμφανίζεται όταν αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε για να ελέγχετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να διαβάζετε τα email εργασίας όπως θα κάνατε πάντα.

Η Lauren, οικονομική διευθύντρια για μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία στο Νιου Τζέρσεϊ, έλεγξε το email της εργασίας της ενώ περίμενε μια πτήση για τη Φλόριντα μια Κυριακή το απόγευμα του Μαρτίου. Αποφάσισε να στείλει μήνυμα στο αφεντικό της για ένα μήνυμα σχετικά με έναν επερχόμενο έλεγχο με τις σκέψεις της. Αυτό δημιούργησε μία επικοινωνία από την οποία δεν μπόρεσε να ξεφύγει για μεγάλο μέρος του ταξιδιού της – αντίθετα, ολοκληρώθηκε με μια συνεχή ροή μηνυμάτων και κλήσεων από συναδέλφους.

Όταν ρώτησα γιατί απάντησε στο αρχικό email της Κυριακής το απόγευμα, αστειεύτηκε: «Επειδή μισώ τον εαυτό μου, δεν έχω ιδέα». Η Lauren, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, απλά δεν μπορεί να μείνει μακριά από τη δουλειά – προώθησε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε συναδέλφους κατά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της. Και δεν είναι μόνο η δουλειά που της αποσπά την προσοχή.

«Ήμουν ξαπλωμένη δίπλα στην πισίνα και είχα ένα βιβλίο στο χέρι μου, ένα ποτό στην άλλη πλευρά, αλλά παρόλα αυτά, έκανα scroll στο Instagram, δεν ξέρω καν γιατί. Δεν υπήρχε τίποτα τόσο ενδιαφέρον», είπε.

Το να αφήσει το τηλέφωνό της στο δωμάτιό της δεν αποτελεί επιλογή – χρησιμεύει και ως κλειδί του δωματίου της.

Τα αποσπαστικά αποτελέσματα της χρήσης του τηλεφώνου μπορούν να ακυρώσουν ορισμένα από τα οφέλη του τηλεφώνου, εξήγησε η Alixandra Barasch, καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Leeds School of Business του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Η ίδια έδειξε το συγκεκριμένο παράδειγμα της λήψης φωτογραφιών. Η έρευνά της έδειξε ότι η λήψη φωτογραφιών αυξάνει την απόλαυση των θετικών εμπειριών και ότι μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να θυμούνται καλύτερα αυτό που είδαν καθώς δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις οπτικές λεπτομέρειες του περιβάλλοντός τους για να καταλάβουν την εικόνα. Αλλά μόλις το άτομο πάει να δημοσιεύσει τη φωτογραφία που μόλις τράβηξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το σενάριο αλλάζει.

«Όποτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλοι τύποι κοινής χρήσης γίνονται μέρος της εμπειρίας, στην πραγματικότητα αποσπά την προσοχή από τα οφέλη μας για τη λήψη φωτογραφιών», είπε η Barasch.

Οι άνθρωποι βιώνουν «ανησυχίες για την αυτοπαρουσίαση», εξήγησε, που σημαίνει ότι αγχώνονται όταν σκέφτονται πώς θα δουν οι άλλοι τη ζωή και τις εμπειρίες τους. «Ο ίδιος συμβιβασμός ισχύει αν κρατάω σημειώσεις, αν γράφω tweet, κάνω συνομιλίες — αυτό είναι καλό αν σε κάνει να παρακολουθείς νέες λεπτομέρειες που διαφορετικά δεν θα είχες προσέξει, ” είπε. «Αλλά το μειονέκτημα είναι όταν σκέφτεσαι πώς θα το δουν οι άλλοι».

Το να είσαι τόσο συγκεντρωμένος σε ένα πράγμα, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, μπορεί να σημαίνει ότι θα χάσεις και άλλα σημαντικά μέρη μιας εμπειρίας από τις διακοπές σου. Όσοι βγάζουν φωτογραφίες είναι λιγότερο πιθανό να θυμούνται τι ακούνε, ας πούμε, από έναν ξεναγό ή δεν δίνουν προσοχή στη γεύση του φαγητού τους ή στη μουσική που ακούνε. Ο συνάδελφός μου Brian Resnick είχε μια υπέροχη ιστορία πριν από μερικά χρόνια για το πώς τα smartphone επηρεάζουν τη μνήμη σας. «Έχουμε περιορισμένους πόρους προσοχής επειδή είμαστε άνθρωποι», είπε η Barasch.

Αυτή η μικρή συσκευή ψυχαγωγίας μπορεί στην πραγματικότητα να πετύχει το αντίθετο

Το να χρησιμοποιείται περισσότερο το τηλέφωνο σας μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο ανήσυχοι και, ίσως πιο βαριεστημένοι – το αντίθετο δηλαδή από αυτό που σκοπεύετε να πετύχετε όταν κάνετε διακοπές. Ο Andrew Lepp είπε ότι ακόμα και 15 λεπτά να κοιτάξει τα social media του, μπορεί να νιώσει πλήξη.

Κάντε ένα σχέδιο για να μείνετε μακριά από το τηλέφωνό σας για την επόμενη απόδρασή σας — και προσπαθήστε να το τηρήσετε

Δεν υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα “σαμποτάρετε” το ταξίδι σας καθώς χρησιμοποιείται το κινητό σας. Και ας είμαστε ειλικρινείς, σίγουρα το έχετε μαζί σας. Είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να θέσετε όρια στον εαυτό σας εκ των προτέρων.

Μπορεί να θέλετε να διαγράψετε ορισμένες εφαρμογές εντελώς, ειδικά επειδή τα τηλέφωνα έχουν σχεδιαστεί για να σας απορροφούν.

Το πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει οποιοδήποτε από αυτά είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα.

«Αυτό απαιτεί από εμάς να έχουμε αυτοέλεγχο και η έρευνα δείχνει ότι αν υπάρχει ένα πράγμα με το οποίο οι άνθρωποι δυσκολεύονται, αυτό είναι να κάνουν τα πράγματα που λένε ότι θέλουν να κάνουν», είπε ο Barr. «Όλοι έχουμε τις καλύτερες προθέσεις – να τρώμε πιο υγιεινά, να ασκούμαστε περισσότερο, να εξοικονομούμε χρήματα – και το να κλείσουμε αυτό το χάσμα μεταξύ των προθέσεων μας και των πράξεών μας είναι απίστευτα δύσκολο».

Η Emily, από το Τέξας, η οποία επίσης μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, λέει ότι στο τελευταίο ταξίδι της, ο χρόνος επί οθόνης μειώθηκε από οκτώ ώρες την ημέρα, προσθέτοντας το «μην με κρίνεις» σε δύο ή τρεις. «Τα πρωινά, όποτε ξυπνούσα για πρώτη φορά, έπιανα τον εαυτό μου και έλεγα, «Εντάξει, έχεις πολύ καιρό στο τηλέφωνό σου, ας σηκωθούμε, πάμε να κάνουμε ένα ντους και να βγούμε έξω», είπε. «Ήθελα απλώς να ζήσω τη ζωή και δεν βιώνεις πραγματικά τη ζωή αν είσαι στο τηλέφωνό σου».

Κι εγώ τείνω να σκέφτομαι τις ώρες που ξοδεύω στο τηλέφωνο μου με αποτέλεσμα να χάνω πολύ τη ζωή, ακόμα και όταν ταξιδεύω. Και παρόλα αυτά, όποτε είμαι σε διακοπές, πιάνω τον εαυτό μου να κοιτάζει το Instagram, να κρυφοκοιτάζει τα email πολλές φορές την ημέρα αντί να βιώνω ό,τι συμβαίνει γύρω μου. Το τηλέφωνό μου για άλλη μια φορά μεταμορφώνεται σε συσκευή για χάσιμο χρόνου, αυτή τη φορά από μια εξωτική τοποθεσία.

Ζούμε σε έναν κόσμο που προσπαθεί συνεχώς να μας ρουφήξει και να μας ξεγελάσει, όπου πάντα περιτριγυριζόμαστε από μικρές και μεγάλες απάτες.

Πηγή: VOX

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα