Πόσες ώρες αφιερώνουμε στα κινητά μας – Είναι εφικτή μία ψηφιακή αποτοξίνωση;

Νέα παιδιά μιλούν για το πόσο εξαρτημένα αισθάνονται από την οθόνη του κινητού τους.

Νίκος Γκάγιας
πόσες-ώρες-αφιερώνουμε-στα-κινητά-μας-985453
Νίκος Γκάγιας

Πόσο μπορείς να αντέξεις χωρίς το κινητό σου; Ίσως τα προηγούμενα χρόνια αυτή η ερώτηση να φαινόταν χαζή, όμως πλέον όλος και περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να σκεφτεί την ζωή του χωρίς να είναι online. 

Η αλήθεια είναι πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει κάνει να έχουμε τα κινητά μας διαρκώς πάνω μας, σε σημείο να έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας και της ζωής μας.

Υπάρχουν εκείνοι που χρησιμοποιούν τα social media για να αναρτούν περιεχόμενο αλλά και εκείνοι που τα έχουν απλώς για να παρακολουθούν. Και στις δύο περιπτώσεις αν είσαι “ενεργός”, οι ώρες που μπορεί να ξοδέψεις πίστεψε με είναι πάρα πολλές.

Ενδεικτικά κάθε βδομάδα χτυπάει ειδοποίηση για το πόσες ώρες αφιερώνω στην οθόνη μου. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Στην καλύτερη 7 ώρες την μέρα και στην χειρότερη 10 ώρες ανάλογα με τις υποχρεώσεις που έχω κάθε βδομάδα. Όλο αυτό είναι προβληματικό, ειδικά όταν στις ώρες αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι ώρες που χρησιμοποιώ το κινητό για την δουλειά. Υπάρχουν δηλαδή μέρες που έχω σχεδόν όλη μέρα στα χέρια μου το κινητό. Κοιτάω τις λεπτομέρειες για το που ξοδεύω τόσες ώρες και στην πραγματικότητα δεν θυμάμαι καν γιατί ήμουν 5 ώρες στο Instagram μια μέρα  ή 7 ώρες την άλλη μέρα στο TikTok.

Όλο αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό και το ίδιο δεν συμβαίνει μόνο σε μένα αλλά και σε άλλους. 

Δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν συνολικά 230 άτομα έδειξε ότι το 37% αφιερώνει 3-4 ώρες την ημέρα στο κινητό, το 24% 5-6 ώρες , το 17% 1-2 ώρες, ενώ το 22% ξοδεύει παραπάνω από 5-6 ώρες.

Όσον αφορά τα social media που χρησιμοποιούν πιο πολύ με μεγάλη διαφορά προηγείται το Instagram (68%), ακολουθεί το TikTok(13%) και το Facebook (7%), ενώ κάποια άλλη εφαρμογή χρησιμοποιεί το 12%.

Η Χρυσάνθη, 22 ετών, αναφέρει ότι «είναι ένας άνθρωπος που το κινητό της έχει γίνει προέκταση του χεριού της».

«Λέμε για πλάκα στην παρέα ότι είμαστε εθισμένοι στα κινητά, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Τον περισσότερο χρόνο τον περνάω στο Tik Tok, ειδικά αφού μετά την καραντίνα η εφαρμογή εκτοξεύτηκε. Το περιεχόμενο είναι τόσο γρήγορο και εύκολο να καταναλωθεί, που δεν καταλαβαίνεις πως η μισή ώρα γίνεται τρεις. Instagram και YouTube ακολουθούν, στα οποία σίγουρα θα αφιερώσω δυο ώρες μέσα στην ημέρα. Το Instagram το χρησιμοποιώ αρκετά γιατί μέσα από αυτό μιλάω με τους φίλους μου αλλά εννοείται ότι τσεκάρω και τι ανέβασε ο κάθε άκυρος που στην ουσία δεν με ενδιαφέρει. Το YouTube το χρησιμοποιώ περισσότερο σαν background noise, όταν κάνω δουλειές ή όταν θέλω να δω κάτι για να μου κρατήσει παρέα»

Η ίδια αναφέρει πως τις περιόδους που δεν έχει δουλειά ή σχολή, το κινητό της κοντεύει να πάρει φωτιά από την χρήση. 

«Είναι η εύκολη λύση, αντί να ανοίξεις ένα βιβλίο ή να πας μια βόλτα, πιάνεις το κινητό και πολλές φορές ούτε καταλαβαίνεις πως περνάνε οι ώρες. Όλο αυτό είναι αρκετά λυπηρό και προσπαθώ να το αλλάξω σιγά σιγά.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μισή ζωή στην οθόνη

Είναι εφικτή μία ψηφιακή αποτοξίνωση το 2023;

Σύμφωνα με το BBC, «χωρίς να πάτε σε μία έρημο για λίγες μέρες χωρίς τηλέφωνο, οι ειδικοί λένε ότι η ψηφιακή αποτοξίνωση δεν είναι πλέον εφικτή για τους περισσότερους ανθρώπους»

«Η τεχνολογία είναι μέρος μας. “Τραπεζώνουμε” με μια εφαρμογή, διαβάζουμε μενού εστιατορίων στα τηλέφωνα, ακόμη κάνουμε γυμναστική μέσω μιας οθόνης», λέει η σύμβουλος Emily Cherkin από το Σιάτλ, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση χρόνου οθόνης.

«Είναι τόσο ενσωματωμένο στη ζωή μας, που θα αισθανθούμε αποτυχημένοι αν μείνουμε χωρίς τηλέφωνο για μια εβδομάδα».

Καθώς οι άνθρωποι αλληλοεξαρτώνται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, η ψηφιακή αποτοξίνωση δεν φαίνεται πλέον λογικός στόχος. Αλλά μπορεί να υπάρξει μια πιο ρεαλιστική λύση που θα μειώσει την εμμονή μας στην τεχνολογία, χωρίς να μας αναγκάσει να αποσυνδεθούμε εντελώς.

Η πανδημία ενίσχυσε τον χρόνο επί οθόνης. Οι άνθρωποι κοιτούσαν διαρκώς τις οθόνες κατά τη διάρκεια του lockdown. Αλλά οι συνήθειες αυτές δεν χάθηκαν και μετά τις καραντίνες.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα