Πόση βιταμίνη D αντέχει τελικά το βρέφος σας;
Η Επιστημονική Ομάδα της EFSA δίνει την απάντηση.
Δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου επιστημονικής γνωμοδότησης για την επικαιροποίηση του ανεκτού ανώτατου ορίου πρόσληψης βιταμίνης D για τα βρέφη.
Η EFSA, έχει αναρτήσει προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο επιστημονικής γνωμοδότησης σχετικά με την επικαιροποίηση του ανεκτού ανώτατου ορίου πρόσληψης βιταμίνης D για τα βρέφη (0-12 μηνών). Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε από την Επιστημονική Ομάδα της EFSA για τα διαιτητικά προϊόντα, τη διατροφή και τις αλλεργίες (NDA Panel), προκειμένου να ληφθούν σχόλια τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, η Επιστημονική Ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, από μόνα τους, τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D και τον κίνδυνο επιπτώσεων στην υγεία (υπερασβεστιουρία, υπερασβεστιαιμία, νεφροκαλσίνωση, μη φυσιολογικά μοντέλα ανάπτυξης), δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή των ανώτατων ορίων (UL) στα βρέφη.
Με στόχο την εξαγωγή της σχέσης δόσης-απόκρισης μεταξύ της ημερήσιας συμπληρωματικής πρόσληψης βιταμίνης D και των μέσων επιπέδων της 25 (OH) D στον ορό, η Επιστημονική Ομάδα της EFSA διεξήγαγε μετα-ανάλυση στα δεδομένα που συλλέχθηκαν.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια συγκέντρωση της 25 (OH) D στον ορό της τάξεως των 200 nmol/L ή χαμηλότερη, είναι απίθανο να δημιουργήσει κίνδυνο εμφάνισης επιπτώσεων στην υγεία των βρεφών, η Επιστημονική Ομάδα υπολόγισε το ποσοστό των βρεφών που φθάνουν σε συγκέντρωση πάνω από αυτή την τιμή σε διαφορετικές δόσεις της βιταμίνης D.
Με βάση τα στοιχεία συνολικά, η ομάδα της EFSA, διατήρησε για τα βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών το ανώτατο όριο (UL) στα 25 µg/ημέρα ενώ για τα βρέφη 6-12 μηνών το έθεσε στα 35 µg/ημέρα.
Επιπλέον, ζητήθηκε από την Επιστημονική Ομάδα να γνωμοδοτήσει σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης παρασκευασμάτων για βρέφη, με αυξημένη μέγιστη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, της τάξεως των 3 μg/100 kcal (Κατ’ εξουσιοδότηση Καν. της Επιτροπής (ΕΕ) 2016/127 για την κατάργηση της Οδηγίας 2006/141/EC το 2020).
Για τα βρέφη ηλικίας έως 4 μηνών, η εκτίμηση της πρόσληψης έδειξε ότι, η χρήση βρεφικών παρασκευασμάτων που περιέχουν βιταμίνη D στα 3 μg/100 kcal μπορεί να οδηγήσει ορισμένα βρέφη σε μια πρόσληψη άνω του ανώτατου ορίου (UL) των 25 μg / ημέρα, από τα βρεφικά παρασκευάσματα και μόνο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης D.
Για τα βρέφη ηλικίας 4-12 μηνών, η εκτίμηση της πρόσληψης έδειξε ότι, για τιμές που ανήκουν στο 95ο εκατοστημόριο (υψηλή κατανάλωση βιταμίνης D) και προέρχονται από βρεφικά παρασκευάσματα και τρόφιμα εμπλουτισμένα ή όχι σε βιταμίνη D δεν υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια (UL), χωρίς εδώ να συνυπολογίζεται η συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης D.
Η Επιστημονική Ομάδα της EFSA, υπολόγισε το ποσοστό των βρεφών που φθάνουν σε συγκέντρωση πάνω από αυτή την τιμή σε διαφορετικές δόσεις βιταμίνης D.
Ως υποστηρικτικά έγγραφα στο σχέδιο της επιστημονικής γνωμοδότησης περιλαμβάνονται:
-το Παράρτημα Α που περιέχει όλες τις λεπτομέρειες της στατιστικής προσέγγισης αναφορικά με την ανάλυση απόκρισης των βρεφών σε ένα δείκτη για την ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης D και
-το Παράρτημα Β (φάκελος Excel®) που περιέχει λεπτομερώς τους υπολογισμούς για την αξιολόγηση της διαιτητικής πρόσληψης της βιταμίνης D για τις ηλικίες 4 μηνών έως
Και τα δύο συνοψίζονται στο σχέδιο της επιστημονικής γνωμοδότησης.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλλουν εγγράφως τα σχόλιά τους, έως τις 23 Μαΐου 2018, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα και κάνοντας αναφορά στη σελίδα και τη γραμμή του προς διαβούλευση κειμένου. Είναι επίσης δυνατή η αποστολή επιπρόσθετων δεδομένων από τους ενδιαφερόμενους, προς υποστήριξη των σχολίων τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση NDA.PublicConsult.109@efsa.europa.eu
Η EFSA δε θα κάνει δεκτά σχόλια που έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα, σχόλια που δεν αφορούν στο περιεχόμενο του προς διαβούλευση κειμένου, περιέχουν καταγγελίες έναντι οργανισμών ή προσώπων, περιέχουν άσχετες ή προσβλητικές δηλώσεις ή υλικό ή αφορούν σε θέματα πολιτικής ή διαχείρισης της επικινδυνότητας που, ως τέτοια, είναι εκτός του πεδίου δραστηριότητας της EFSA.
Η EFSA θα εξετάσει όλα τα σχόλια από τα ενδιαφερόμενα μέρη που θα υποβληθούν σύμφωνα με παραπάνω κριτήρια. Τα συναφή με το αντικείμενο σχόλια θα ληφθούν υπόψη από την Επιστημονική Ομάδα της EFSA.
Όλα τα σχόλια που θα υποβληθούν θα δημοσιευτούν. Όσα σχόλια υποβληθούν από φυσικά πρόσωπα δρώντας ως τέτοια, θα δημοσιευτούν ανώνυμα. Τα σχόλια που θα υποβληθούν επίσημα εκ μέρους οργανισμών θα δημοσιευτούν με το όνομα του οργανισμού που τα υπέβαλε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ