Life

Πόσο αθώο είναι τελικά το νέο #10YearChallenge του Facebook;

Ποιους κινδύνους κρύβει.

Parallaxi
πόσο-αθώο-είναι-τελικά-το-νέο-10yearchallenge-του-facebook-400444
Parallaxi

Όσοι ασχολείστε με τα social media, σίγουρα θα έχετε πέσει επάνω στο τελευταίο viral meme των ημερών. Σίγουρα θα έχετε πετύχει δημοσιεύσεις φίλων, γνωστών αλλά και διάσημων προσώπων, οι οποίοι δημοσιεύουν μία φωτογραφία τους η οποία τραβήχτηκε πριν από 10 περίπου χρόνια, δίπλα σε μία άλλη του σήμερα.

View this post on Instagram

 

10 years!

A post shared by P!NK (@pink) on

Πόσο αθώο όμως είναι το λεγόμενο 10 year challenge του Facebook;

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Kate O’Neil στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Wired, δεν είναι και τόσο αθώο όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Συγκεκριμένα, το Wired ασχολείται με το πώς επηρεάζουν οι νέες τεχνολογίες την κουλτούρα, την οικονομία και την πολιτική.

Έγραψε λοιπόν το άρθρο της, με αφορμή ένα σχετικό της tweet:

Με λίγα λόγια, η συγγραφέας του βιβλίου «Tech Humanity», ανησυχεί ότι ίσως τα social media χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα από αυτό το challenge, για να εκπαιδεύσουν τους αλγορίθμους στην αναγνώριση ενός προσώπου, αλλά παράλληλα και το πώς αλλάζει με τον καιρό, καθώς και την εύρεση της ηλικίας ενός ατόμου.

Πολλοί απάντησαν πως τα δεδομένα αυτά είναι ήδη στο Facebook, το οποίο έχει ήδη στην κατοχή του όλες τις φωτογραφίες προφίλ των χρηστών. Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να βρει στο Facebook τις φωτογραφίες αυτές, αλλά είναι τόσες πολλές, που θα ήταν χάσιμο χρόνο να τις ψάξουν μία μία. Συνήθως οι άνθρωποι δεν ανεβάζουν φωτογραφίες με χρονολογική σειρά, ενώ πολλές φορές δεν έχουν καν τον ίδιο τον εαυτό τους ως φωτογραφία προφίλ στα social media.

Με λίγα λόγια, είναι μεγάλη διευκόλυνση το να δημοσιεύσεις δύο φωτογραφίες σου, στις οποίες μάλιστα αναφέρεις πόσα χρόνια έχουν περάσει από την αποτύπωση της πρώτης και της πιο πρόσφατης. Επιπλέον, συνήθως στο meme αυτό, αναφέρεται και η τοποθεσία που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες, αλλά και ο λόγος και ο χρόνος. Οπότε, δίνεις κυριολεκτικά στο πιάτο, μία μεγάλη μάζα πληροφοριών για σένα.

View this post on Instagram

The ten year challenge, except it’s the first episode and last episode of Friends.

A post shared by Netflix US (@netflix) on

Από την πλευρά του, το Facebook αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτή την διαδικτυακή πρόκληση. «Αυτό το meme έχει δημιουργηθεί από χρήστες και έγινε από μόνο του viral», λέει σχετικά με το 10 year challenge ένας εκπρόσωπος του Facebook. «Το Facebook δεν ξεκίνησε αυτό το trend και σε αυτό το meme χρησιμοποιούνται φωτογραφίες που προϋπάρχουν εκεί. Δεν έχει να κερδίσει κάτι το Facebook από αυτό το meme. Υπενθυμίζεται ότι οι χρήστες του Facebook, μπορούν να απενεργοποιήσουν την αναγνώριση προσώπου, οποιαδήποτε στιγμή θέλουν» συμπληρώνει.

Εν τέλει, είναι κακό το να μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες σου για να εκπαιδεύσει έτσι έναν αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου; Όχι απαραίτητα. Κατά μία έννοια, είναι κάτι το αναπόφευκτο. Όμως, πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου το τι δημοσιεύουμε σε κάποιο social media και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Συμπερασματικά, υπάρχουν 3 περιπτώσεις που να αφορούν την αναγνώριση προσώπου:

Ένα θετικό σενάριο, είναι ότι μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία σε έρευνες που αφορούν εξαφανισμένα παιδιά. Στο Νέο Δελχί, η αστυνομία βρήκε 3.000 χαμένα παιδιά, με την βοήθεια της αναγνώρισης προσώπου.

Το δεύτερο σενάριο, είναι ότι η αναγνώριση ηλικίας μέσω του προσώπου, είναι κάτι χρήσιμο για τις διαφημίσεις στο ίντερνετ, καθώς με αυτό επιλέγουν τι θα διαφημίσουν στο κάθε άτομο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα που αφορούν την ηλικία του.

Ένα τελευταίο – και λίγο τρομακτικό – σενάριο, είναι ότι μπορεί η αναγνώριση προσώπου να αποτελέσει παράγοντας ο οποίος θα φέρει κάποιο πρόβλημα στο αν περνάτε την αξιολόγηση για να σας καλύψει μία ασφάλεια υγείας, ή το γενικότερο σύστημα υγείας. Αυτό μπορεί να συμβεί, γιατί ίσως τα σημάδια γήρανσης να είναι εμφανέστερα σε εσάς, απ’ ότι  στα άτομα του κοντινού σας περιβάλλοντος. Έτσι, ίσως να μην ασχοληθεί μαζί σας κάποια ασφαλιστική εταιρεία, ή να πληρώσετε περισσότερα σε αυτήν.

Πρέπει λοιπόν να απαιτούμε από τις εταιρείες που χρησιμοποιούμε, να σέβονται τα προσωπικά μας δεδομένα, αλλά πρέπει και εμείς να κάνουμε το ίδιο με τα δικά μας.

Διαβάστε σχετικά: Τα 12 πράγματα που είναι καλό να διαγράψεις από το Facebook σου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα