Life

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης;

Ευχή ή κατάρα το να έχεις την δική σου επιχείρηση; Επιχειρηματίες εξηγούν πόσο δύσκολο είναι να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Νίκος Γκάγιας
πόσο-δύσκολο-είναι-να-είσαι-ιδιοκτήτη-749788
Νίκος Γκάγιας

Ας είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερη ισορροπία σε κάποια σημεία της πολυάσχολης ζωής μας. Η σωστή κατανομή του χρόνου μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου μπορεί να έχει οφέλη για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μπορεί επίσης να βελτιώσεις και την απόδοση σε μία επιχείρηση σύμφωνα με έρευνα.

Μέσω πανδημίας, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονταν είδε τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν σημειωθεί εδώ και δεκαετίες, ίσως και αιώνες. Αναπτύχθηκε το μοντέλο της υβριδικής εργασίας στο σπίτι που συνδυάζει την εργασία στο γραφείο με την εξ’ αποστάσεως εργασία.

Όμως, παρά την αυξημένη ευελιξία, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής απέχει πολύ από το φυσιολογικό, ειδικά στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, που συχνά αναγκάζονται τα email του εκτός ωραρίου ή να εργάζονται σαββατοκύριακα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 99% όλων των επιχειρήσεων. Δεδομένου αυτού πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν κλείνουν τα καταστήματα τους τις ώρες που πρέπει.

Ωστόσο υπάρχουν μερικά καλά νέα. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα για τους ηγέτες των μικρών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου από την American Express, υπάρχει σίγουρα μια ευρέως διαδεδομένη κατανόηση της σημασίας της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η έρευνα βασίζεται σε απαντήσεις από 500 ηγέτες επιχειρήσεων σε εταιρείες που έχουν λιγότερο από 50 υπαλλήλους. 8 στα 10 (82%) στελέχη συμφωνούν ότι η τακτική άδεια από την εργασία είναι σημαντική για την ευημερία τους.

Ωστόσο, συχνά υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ πρόθεσης και δράσης, σύμφωνα με την έρευνα. Σχεδόν οι μισοί (46%) από τους ερωτηθέντες παραδέχονται ότι αισθάνονται ενοχές επειδή δεν περνούν αρκετό χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους τους. Και το ένα τρίτο (33%) λέει ότι σταμάτησε εντελώς τα χόμπι του όταν άρχισε την δική του επιχείρηση.

Οι άνθρωποι συχνά ξεκινούν μια δίκη τους επιχείρηση επειδή θέλουν περισσότερη ελευθερία και ευελιξία αλλά αυτή η ελευθερία μπορεί να περιοριστεί από την προσπάθειά τους να κάνουν τα πάντα στην επιχείρηση και τελικά να τους τελειώνει ο χρόνος.

Δεν υπάρχει μια μαγική φόρμουλα για έναν καλό συνδυασμό επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.  Μερικοί μπορεί να θέλουν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στους ηλικιωμένους γονείς τους ή στα μικρά παιδιά τους. Άλλοι μπορεί να θέλουν περισσότερο χρόνο για τα χόμπι του.

Αυτό που θα προσφέρει τη σωστή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θα ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου και θα είναι διαφορετικό για κάθε ιδιοκτήτη.

Η Σταυρούλα, νέα ιδιοκτήτρια καταστήματος με ρούχα αναφέρει πως από τότε που πήρε την απόφαση να κάνει το δικό της επαγγελματικό βήμα δεν έχει καθόλου χρόνο για τον εαυτό της.

«Γνώριζα πως θα είναι δύσκολα και ότι δεν θα μπορώ να κλείνω το μαγαζί όποτε θέλω, όμως αυτό που ζω είναι αρκετά δύσκολο. Το να μην μπορείς ποτέ να αφήσεις κάποιον στο πόδι σου για να πας από ένα ταξίδι μέχρι το πιο απλό, στο γιατρό είναι αρκετά ψυχοφθόρο. Περίμενα τις διακοπές του καλοκαιριού πως και πως για να φύγω μία εβδομάδα»

Η ίδια δηλώνει ότι αισθάνεται πως έχει χάσει πάρα πολλές προσωπικές στιγμές λόγω του ότι βρισκόταν στη δουλειά, παρ’ όλα αυτά κάνει υπομονή γιατί πιστεύει πως τα πράγματα θα “στρώσουν” με τα χρόνια και θα καταφέρει να θέσει τα όρια της.

«Έχω χάσει γενέθλια, γιορτές, χρόνο με τον σύντροφο μου. Αυτά βέβαια μπορεί να τα έχανα και αν εργαζόμουν σε άλλο μαγαζί. Το πρόβλημα είναι όταν είμαι σε τέτοιες συναθροίσεις και ασχολούμαι με το κινητό για την δουλειά γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σαφή όρια πότε τελειώνει η δουλειά και πότε ξεκινάει η προσωπική ζωή. Κάνω υπομονή γιατί ξέρω πως αν “στρώσει” η εργασία, θα μπορέσω ενδεχομένως να έχω και κάποιον υπάλληλο για να μοιράζομαι τις ώρες εργασίες και τις υποχρεώσεις έτσι ώστε να μην έχω στο μυαλό μου διαρκώς όσα πρέπει να κάνω κάθε μέρα.»

Από την άλλη ο Μάκης, ο οποίο έχει το δικό του γυμναστήριο αναφέρει ότι δουλεύει πολύ παραπάνω τώρα από την εποχή που ήταν απλώς υπάλληλος σε άλλα γυμναστήρια. 

«Τότε έκανα το 8ωρο μου και έφευγα. Οπότε σίγουρα είχα πολύ παραπάνω χρόνο. Όμως εκεί δεν υπήρχαν προοπτικές για εξέλιξη. Εγώ ήθελα παραπάνω χρήματα και φυσικά να δούλευα και περισσότερο. Στην αρχή ήταν ζόρικα, ήμουν από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς να έχω τόσο πολύ κόσμο. Όμως σκεφτόμουν πως μπορώ να γίνω καλύτερος και πως να βελτιώσω τον χώρο. 

Αφού πέρασαν οι μήνες η κατάσταση βελτιώθηκε. Τώρα μετά από δύο χρόνια πάλι δουλεύω αρκετά αλλά επιτέλους κατάφερα να προσλάβω και υπάλληλο για να αναλάβει και εκείνος κάποιες ώρες και φυσικά να με καλύψει όταν χρειαστεί. Παλιά αρρώσταινα και έπρεπε να κλείνω το γυμναστήριο, κάτι το οποίο ήταν αντιεπαγγελματικό αλλά δεν μπορούσα να κάτσω εκεί και να τους κολλήσω. Τώρα έχω το δεύτερο άτομο και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Ακόμα βέβαια και εκτός δουλειάς ασχολούμαι στο να απαντάω μηνύματα και τηλέφωνο, να ενημερώνω για τα προγράμματα κλπ. Νομίζω αυτό δεν τελειώνει ποτέ γιατί αν δεν σηκώσεις το κινητό σου, ο πελάτης θα φύγει, δεν θα σε παρακαλάει»

Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα