Πόσο επικίνδυνη είναι η ζάχαρη για το παιδί σου;
Η ψυχοπαιδαγωγός και συγγραφέας Μαριάννα Λαγουμίδη απαντά.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την άθληση και τη διατροφή των παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) δίνει σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» η πρόεδρος του δικτύου I-Paidi, ψυχοπαιδαγωγός και συγγραφέας Μαριάννα Λαγουμίδη.
Η κ. Λαγουμίδη μιλάει στο Πρακτορείο Fm με αφορμή ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα στην ΑΘήνα, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το δίκτυο i-paidi με θέμα «Η αξία της παρέμβασης και του αθλητισμού στα παιδιά με ΔΕΠΥ».
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΥ αφορά ένα 7-10% των παιδιών, είναι δηλαδή μία από τις συχνότερες αναπτυξιακές διαταραχές, που συνήθως αφορά έξυπνα παιδιά και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι ασθένεια.
Πολεμικές τέχνες, κολύμβηση, ιππασία και τζόγκινγκ ιδανικά αθλήματα
Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μία μεγάλη ομάδα, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές εντολές και πάρα πολλά δεδομένα που πρέπει συγχρόνως να παρακολουθούν και δεν μπορούν όλα αυτά να τα διαχειριστούν, παρόλο που αυτά τα παιδιά είναι πανέξυπνα, έχουν άνω του μέσου όρου δείκτη νοημοσύνης, λέει η κ. Λαγουμίδη: «Τα παιδιά αυτά, θα πρέπει να συμμετέχουν σε μικρότερα σχήματα, και τα αθλήματα που κάνουν θα πρέπει να έχουν αυστηρούς κανόνες, γι αυτό και οι πολεμικές τέχνες ενδείκνυνται για αυτές τις περιπτώσεις, όπως επίσης η κολύμβηση, η ιππασία και το τζόκινγκ».
Ειδικά για την ιππασία η ψυχοπαιδαγωγός αναφέρει ότι το γεγονός πως ένα παιδί με ΔΕΠΥ φροντίζει το άλογο, το ότι αναλαμβάνει μία ευθύνη, είναι ένα κίνητρο μεγαλύτερο και μία ενίσχυση της συμπεριφοράς του, παρά το γεγονός ότι το παιδί αυτό το απορρίπτουν όλοι οι υπόλοιποι. Και το ερώτημα για το ποιός μπορεί να απορρίπτει ένα παιδί εύλογο. «Το απορρίπτει το κοινωνικό περιβάλλον, οι συμμαθητές, οι δάσκαλοι, οι νηπιαγωγοί, ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς» αναφέρει η κ. Λαγουμίδη εξηγώντας ότι αυτά τα παιδιά έχουν διάσπαση προσοχής και ενδεχομένως αυτό προκαλεί δυσκολίες ή και τριβές στην επικοινωνία και ως εκ τούτου απόρριψη από τους άλλους.
Τα συντηρητικά δρουν θετικά στην υπερκινητικότητα και τη διάσπαση
Η κλασσική μεσογειακή διατροφή πάει με όλα και παντού, έτσι και στα παιδιά με ΔΕΠΥ, σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται πανάκεια. Τα ω3 λιπαρά από τα ψάρια, το κρέας, τα λαχανικά, θεωρούνται ιδανικές τροφές για τους νευρώνες του εγκεφάλου, σύμφωνα με την κ. Λαγουμίδη. Ωστόσο όπως τονίζει θα πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη, ακόμα περισσότερο απ ότι ο υπόλοιπος κόσμος, γιατί ενισχύεται η κίνηση του εγκεφάλου, των νευρώνων και δημιουργείται μεγαλύτερη παρορμητικότητα, διάσπαση προσοχής και μεγαλύτερη υπερκινητικότητα. Επίσης τα παιδιά με ΔΕΠΥ θα πρέπει να αποφεύγουν τα συντηρητικά «γιατί οποιαδήποτε χημική τροφή, δρα θετικά στην υπερκινητικότητα, και τη διάσπαση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ