Featured

Πόσο trash μπορεί να αντέξει κανείς στην τηλεόραση;

Οι συντάκτες Parallaxi έγραψαν τις απόψεις τους για την τηλεόραση του σήμερα.

Parallaxi
πόσο-trash-μπορεί-να-αντέξει-κανείς-στην-τη-671898
Parallaxi

Καθημερινή βράδυ, αποχαυνωμένοι στον καναπέ, μετά από μία εξουθενωτική μέρα, ανοίξαμε την τηλεόραση για να παρακολουθήσουμε ενδεχομένως μία καλή ταινία ή σειρά. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία τα μεγάλα κανάλια επέλεξαν να προβάλλουν στο prime time reality ως επί το πλείστον χαμηλού επιπέδου, τα οποία αντί να μειώνονται αυξάνονται δραματικά. Κάθε χρονιά προστίθεται και ακόμα ένα στην λίστα της Late Night Trash Tv.

Έρευνες δείχνουν ότι τέτοιου είδους ”εκπομπές” δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν ηδονοβλεπτικές επιθυμίες των θεατών, και μάλιστα συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων. Έτσι εισβάλουν στη ζωή των άλλων (των ”πρωταγωνιστών” δηλαδή που επιλέχθηκαν από την παραγωγή) και το κοινό τους ”παρακολουθεί” στην πιο ιδιωτική και ενοχλητική στιγμή τους.

Οι πρωταγωνιστές πάντα ίδιοι ένας ήρωας πατριώτης, μία barbie, ένας μάγκας, ένας ομοφυλόφιλος, μία κακιασμένη. Τσακωμοί και ρομάντζα. Σε κάθε reality στερεοτυπικοί ρόλοι ξετυλίγονται με μυθιστορηματική ροή αλληλεπιδρώντας έντονα μεταξύ τους. Στον βωμό του κέρδους και της προβολής οι διαγωνιζόμενοι απελευθερώνουν στοιχεία του πιο άσχημου εαυτού τους, δημιουργώντας κόντρες και σκληρές αψιμαχίες που ιντριγκάρουν το κοινό. Και έτσι το κοινό διαμένει και επίμενει να τους βλέπει για να χαλαρώνει από το φόρτε της καθημερινότητας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η Εριέττα ξεσπάει σε κλάματα και προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα #TheBachelorGr #AlphaTV

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Bachelor GR (@thebachelorgr) στις

Ήμασταν η γενιά που μεγάλωσε με ”Δύο Ξένους” και ”Παρα-πέντε”  η ίδια γενιά που κοντά στα 25 έβγαλε την τηλεόραση από την πρίζα ή μαλλον αποσύνδεσε τα ελληνικά κανάλια και στράφηκε στο Cinobo και το Netflix. Ή ενδεχομένως και όχι.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Τι γίνεται στο σαλόνι του GNTM 3 🙌 ©Star Channel #GNTMgr #starchanneltv #2020

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greece’s Next Top Model 3 (@gntmgr_star) στις

Στo Ιnstagram Account μας διέτρεξε ένα κουίζ σχετικά με την Trash Tv και τα Reality. Οι followers-αναγνώστες μας ρωτήθηκαν για το αν βλέπουν Trash Tv. Το 51 % απάντησε ναι και το 49 % όχι. Μετέπειτα, ρωτήθηκαν για το ποιο πρόγραμμα παρακολουθούν με την απάντηση πλαισιομένη σε 4 επιλογές. To GNTM (Greece’s Next Top Model) κατέγραψε μόλις 278 ψήφους, το Bachelor 93 ψήφους, το Big Brother 73, Ενώ υπήρχε η επιλογή του τίποτα το οποίο βρέθηκε στην δεύτερη θέση της ψηφοφορίας με 223 ψήφους.

Εδώ συγκεντρώθηκαν οι διαφορετικές απόψεις των συντακτών της Parallaxi για τα Reality Show και το Trash Tv. 

Όσοι δεν βλέπουν Trash Tv λένε ψέματα

Βλέπω The Bachelor χωρίς ενοχές, ορίστε το είπα. Κάποτε, είχα διαφωνήσει με μια συμφοιτήτριά μου, η οποία υποστήριζε πως οι τηλεοπτικές μας επιλογές αντικατοπτρίζουν το δείκτη νοημοσύνης μας. Εν ολίγοις, με αποκάλεσε χαζή. Δεν πιστεύω πως η Trash Tv μειώνει απαραίτητα το IQ μας ως θεατές, διότι αν αποδεχθούμε αυτή τη συνθήκη συναινούμε στο γεγονός ότι είμαστε παθητικοί viewers και όχι όντα με κριτική σκέψη. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που παρακολουθώ, στην προκειμένη το The Bachelor, δεν είναι η επιτομή του φεμινισμού ούτε προωθεί σωστά πρότυπα, αλλά δεν περίμενα ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα για να επιμορφωθώ.

Να φανταστώ οι 49% που απάντησαν “όχι” στη δημοσκόπηση όταν γυρνάνε σπίτι τους μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά βάζουν να δουν ντοκιμαντέρ για τη νομοθεσία Roe V. Wade στην Αμερική και διαβάζουν τον Πόλεμο και Ειρήνη για να χαλαρώσουν. Ε, λοιπόν, εγώ προτιμώ να βλέπω τον Παναγιώτη να μοιράζει τριαντάφυλλα.

*Χριστίνα Καπουρτζούδη

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Απόψε στις 23:00 νέα αποστολή με πολύ χορό 🕺🏻 στον @skaitv.gr 🕺🏻 #BigBrotherGr #SkaiTvGr

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Big Brother Greece (@grbigbrother) στις

Πώς από το Trash Tv προτίμησα Tarantino και βιβλία

Όταν πήγαινα έκτη δημοτικού και συγκεκριμένα το 2007, κυκλοφόρησε το πρώτο Next Top Model (τότε τουλάχιστον δεν υπήρχε μπροστά το Greece’s), εκείνη την εποχή η αλήθεια είναι πως ήμουν φανατική. Οι γονείς μου κάθετοι στα reality μας απαγόρευαν να παρακολουθούμε τέτοιου είδους ”σαβούρες” όπως τις χαρακτήριζαν, ωστόσο η περιέργεια απέναντι στο trash μου κίνησε το ενδιαφέρον. Έτσι παρακολούθησα τις δύο πρώτες σεζόν και δεν θα πω ψέματα είδα και την επιστροφή του Survivor το 2018.

Πλέον η αλήθεια είναι ότι την τηλεόραση για τέτοια προγράμματα δεν θα την ανοίξω και  γενικά δεν θα επιλέξω τα ελληνικά κανάλια (oύτε καν για ενημέρωση αφού εμπρόκειτο για ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις). Αλλά θα θέσω την εξής ερώτηση: Πώς γίνεται τα μεγαλοκάναλα-βωμοί της ψυχαγωγίας ή μάλλον της ”διασκέδασης”, να μεταδίδουν μονάχα τέτοιου είδους ”εκπομπές” και να μην επενδύουν σε ελληνικές σειρές που παλιότερα έσπαγαν τα κοντέρ της τηλεθέασης (βλ. Ρετιρέ-Τρεις Χάριτες).

Πώς γίνεται αυτή τη στιγμή οι μοναδικές ποιοτικές σειρές να είναι οι ”Άγριες Μέλισσες” και τα ”Καλύτερα μας χρόνια”. Και να θέλεις να κάνεις το αξεπέραστο zapping στο πέρας μιας κουραστικής μέρας θα πέσεις πάνω σε αυτά τα reality, τα οποία όχι μόνο είναι πανομοιότυπα, αλλά έχουν και κοινό στόχο την αποβλάκωση και την στερεοποίηση των δύο φύλλων. Όταν στις μικρές οθόνες έχουν ενταχθεί εικονικές εγκυκλοπαίδειες ψυχαγωγίας όπως το Netflix και το Cinobo τα ελληνικά κανάλια σου φαίνονται ένας αξεπέραστος φθηνός κάδος απορριμάτων. Πώς θα αντιδρούσαν οι τηλεθεατές αν απέναντι από το κάθε GNTM της late night zone υπήρχε ένα ελληνικό La Casa De Pappel; Δεν θα το μάθουμε ποτέ γιατί τα reality πουλάνε και πέραν του ό,τι είναι φθηνά στην ποιότητα είναι φθηνά και στην παραγωγή.

*Μυρτώ Τούλα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#TheBachelorGr #AlphaTV

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Bachelor GR (@thebachelorgr) στις

Έβλεπα, βλέπω και θα βλέπω Trash Tv!

ΝΑΙ βλέπω Trash TV και δεν ντρέπομαι γι’ αυτό. Και γιατί να το κάνω άλλωστε; Δεν χάνω επεισόδιο ούτε από Bachelor ούτε από GNTM. Θυμάμαι πάντα να με ρωτάνε το γιατί, αλλά ποτέ δεν είχα μία συγκεκριμένη απάντηση να δώσω. Ίσως να είναι οι καυγάδες, τα κλάματα, οι φωνές και οι τσακωμοί. Από την άλλη μπορεί να θέλω να βυθίζομαι στον καναπέ μου, χωρίς να ενοχλώ κανέναν, μετά από μία κουραστική μέρα γιατί θέλω να χαλαρώσω. Και όχι να δω δελτία ειδήσεων που πλέον επικεντρώνονται στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας. Γνωρίζω πως τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν έχουν να μου προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, αλλά δεν περίμενα ένα show, για να μου διδάξει τρόπους συμπεριφοράς και σωστά πρότυπα-στερεότυπα, για την πνευματική μου εξέλιξη υπάρχουν τα βιβλία.

Έτσι λοιπόν εγώ προτιμώ να βλέπω 10 άνδρες και 10 γυναίκες να προσπαθούν να γίνουν το επόμενο GNTM και 20 γυναίκες να κάνουν τα πάντα για να πάρουν το πολυπόθητο τριαντάφυλλο του Bachelor. Αν εσύ δεν το αντέχεις μπορείς να αλλάξεις κανάλι.

* Νίκος Γκάγιας

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο #StarChannelTv ©STAR CHANNEL #GNTMgr #2020

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greece’s Next Top Model 3 (@gntmgr_star) στις

Τα Trash Tv είναι η διέξοδος από την καθημερινότητα!

Η αλήθεια είναι πώς συγκαταλέγομαι στους θεατές των Reality που προβάλλονται τον τελευταίο καιρό στην τηλεόραση. Για πολλά χρόνια τέτοιου είδους εκπομπές μου προκαλούσαν αποστροφή, θα προτιμούσα η τηλεόραση να παραμείνει κλειστή από το να τις παρακολουθήσω. Φέτος – ίσως λόγω των συνθηκών που επικρατούν αυτή την στιγμή στον κόσμο- χρειάζομαι μια στιγμή που θα παρακολουθήσω είκοσι άτομα να ζουν χωρίς φόβο για το αύριο. Μόνη τους αγωνία να είναι αν θα πάρουν το κόκκινο τριαντάφυλλο, μια φωτογραφία ή αν θα είναι αρχηγός τους σπιτιού.

Πολλές φορές έχω βρεθεί αντίθετη με τα συγκεκριμένα reality κυρίως λόγω των προτύπων και περισσότερο λόγω των στερεοτύπων που προωθούν σε μια διχασμένη κοινωνία. Ή οποία προτιμάει την επιλεκτική άγνοια σε θέματα όπως το #metoo και ο μόνος τρόπος να αναφερθεί σε αυτά είναι μέσω ενός κακόγουστου “αστειου”.

*Εύα Καβάζη

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Στους δύο τρίτος χωράει τελικά🥰 Με αγάπες ξεκινήσαμε 😏 #BigBrotherGr #SkaiTvGr

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Big Brother Greece (@grbigbrother) στις

Θέλεις, δε θέλεις, κάποια στιγμή θα δεις

Ανήκω στη γενιά που έζησαν στο πετσί τους την είσοδο των reality στην τηλεοπτική πραγματικότητα της χώρας. Οι εικόνες με τον Τσάκα, νικητή του πρώτου Big Brother, που αναποδογυρίζει το τραπέζι στο άκουσμα των αποτελεσμάτων, μέχρι και σήμερα παραμένουν ανεξίτηλες στο μυαλό πολλών τηλεθεατών. Και τότε πολλοί ήταν εκείνοι που κατέκριναν το «δρόμο» που έπαιρνε η ελληνική τηλεόραση προς τον «γκρεμό» του trash, όμως στα ιδιωτικά κανάλια ακολούθησε μία «καταιγίδα» ανάλογων προγραμμάτων που λίγο πολλοί όλοι έχουμε δει. Ειδικά στην εποχή των social media δεν μπορείς να αποφύγεις την επαφή σου με την trash τηλεόραση όσες προφυλάξεις και αν παίρνεις. Κάπου θα δεις ένα στιγμιότυπο, μία ανάρτηση και είμαι σίγουρος ότι θα μπεις στη διαδικασία ακόμη και να πατήσεις για να διαβάσεις τον «πόλεμο» που γίνεται μεταξύ των χρηστών στα σχόλια.

Δεν το θεωρώ κακό κάποια στιγμή να δεις έστω και για λίγα λεπτά ένα τέτοιου είδος προγράμματος. Ακόμη και αν είσαι πολέμιος τους, θα πρέπει να τα παρακολουθήσεις για να εκφράσεις την αντίθεση σου απέναντι στο περιεχόμενο τους. Σε σχέση πάντως με τη δεκαετία του 2000, το ενθαρρυντικό στοιχείο τα τελευταία χρόνια είναι η πληθώρα εναλλακτικών που υπάρχουν. Διαδίκτυο, συνδρομητική τηλεόραση, πλατφόρμες με άπειρο υλικό σε ταινίες και σειρές και στον αντίποδα η «συντροφιά» ενός καλού βιβλίου. Για όσους πάλι δεν έχουν τις παραπάνω επιλογές και παραμένουν πιστοί της ελληνικής τηλεόρασης, η φετινή προσπάθεια της ΕΡΤ με τις νέες σειρές που λανσάρει αξίζει προσοχής και αποτελεί τηλεοπτικό «ανάχωμα» στην επέλαση της trash ιδιωτικής TV.

*Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Το στέμμα της drama queen απονέμεται ξεκάθαρα στην Άννυ 👑 #TheBachelorGr #AlphaTV

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Bachelor GR (@thebachelorgr) στις

Πονάνε τα μάτια μου 

Ακόμα και αν υπήρχε η παραμικρή ψευδαίσθηση ότι τα κανάλια δεν ασκούν πολιτική μέσα από το πρόγραμμα τους, η φετινή τηλεοπτική σεζόν το διαψεύδει κατηγορηματικά. Έχοντας εξορίσει εντελώς τις πολιτικές εκπομπές, που έστω στοιχειωδώς άκουγες και καμιά διαφορετική άποψη πλην αυτής της εξουσίας που παρουσιάζεται στις ειδήσεις, μπουκώνεται το αποκαμωμένο τηλεοπτικό κοινό, αποκαμωμένο από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, μπουκώνεται λοιπόν με το βομβαρδισμό ελεεινών εικόνων μοντέρνων κρεοπωλείων, όπου υποψήφια νυμφίδια διαγκωνίζονται για μια θέση στην καρδιά του πρίγκηπα εργένη, σε μια μεταμοντέρνα κιτς εκδοχή παραμυθιών, σε ριάλιτι ανάδειξης μοντέλων που θα κάνουν καριέρα σε ένα ανύπαρκτο ελληνικό star system που μαραζώνει μέρα με τη μέρα, την ώρα που χιλιάδες καλλιτέχνες υποφέρουν από ανεργία και εγκατάλειψη.

Είναι θλίψη η ελληνική τηλεόραση, θλίψη η επιβράβευση της σε αριθμούς, θλίψη και η αδιαφορία του ΕΣΡ μπροστά στην κατάντια του προϊόντος που μπαίνει στα σπίτια μας…

*Γιώργος Τούλας

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Μια διαδικασία που μάλλον την χάρηκαν μερικοί🤭 #BigBrotherGr #SkaiTvGr

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Big Brother Greece (@grbigbrother) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Tag τον/την φίλο/φίλη σας στα σχόλια 👇💬 ❤️ ©Star Channel #GNTMgr #starchanneltv #2020

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greece’s Next Top Model 3 (@gntmgr_star) στις

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα