Πριν φύγεις διακοπές, μην ξεχάσεις να δώσεις αίμα!

Λίγα λεπτά από το χρόνο μας, ανάσα ζωής γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη, και αναμφισβήτητα οι πιο πολύτιμα ξοδεμένες στιγμές της ζωής μας.

Γιώτα Κωνσταντινίδου
πριν-φύγεις-διακοπές-μην-ξεχάσεις-να-δ-121063
Γιώτα Κωνσταντινίδου

αιμοδοσία 6

Εικόνες: Άννα Καρμίρη

Τέτοιο καιρό παίρνω την απόφαση. Δεν είναι τίποτα, μια σκέψη μόνο κι αυτή για τον συνάνθρωπο. Το εξειδικευμένο  αλλά και απόλυτα φιλικό προσωπικό του κτιρίου Αιμοδοσίας ή αλλιώς  της  Ν.Υ Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου είναι εκεί να μας λύσει κάθε απορία, να διώξει το περιττό άγχος  αλλά και να μας επιβραβεύσει με μια κουβέντα ή ένα χαμόγελο για την πράξη μας. Λίγα λεπτά από το χρόνο μας, ανάσα ζωής γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη και αναμφισβήτητα  οι πιο πολύτιμα ξοδεμένες στιγμές της ζωής μας. Πριν φύγεις για διακοπές, μην ξεχάσεις να δώσεις αίμα.

αιμοδοσία 4

«To κτίριο της Αιμοδοσίας είναι σε λειτουργία από το 2005. Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα κτίρια της Αιμοδοσίας είναι ανεξάρτητα με κατάλληλη προσβασιμότητα στους πολίτες. Είχαμε τη χαρά και την τύχη να κατασκευαστεί αυτό το κτίριο όπου στεγάζονται η Αιμοδοσία, το Τμήμα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας, το οποίο αποτελεί κέντρο αναφοράς για τη Βόρειο Ελλάδα και η Μονάδα Νοσηλείας της Μεσογειακής και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, δηλαδή το Τμήμα όπου μεταγγίζονται τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία και παρακολουθούνται», μας εξηγεί η Δρ. Σταματία Θεοδωρίδου, Αιματολόγος – Διευθύντρια Ν. Υ Αιμοδοσίας, Γ. Ν. Θ Ιπποκράτειο. «Περιλαμβάνει ακόμα το Τμήμα Ενηλίκων και Παίδων. Είναι το μοναδικό Παιδιατρικό Τμήμα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και το μεγαλύτερο Τμήμα Ενηλίκων καθώς έχει τους περισσότερους ασθενείς.»

αιμοδοσία 10

Λειτουργίες κτιρίου. «Στο κτίριο αυτό πραγματοποιείται η συλλογή του αίματος, η επεξεργασία του, ο έλεγχός του για τη Μεσογειακή Αναιμία καθώς και το Τμήμα αντιμετώπισης της Μεσογειακής Αναιμίας.»

Εκτελώντας χρέη διευθύντριας της Αιμοδοσίας και  Υπεύθυνη στη μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας, η κ. Θεοδωρίδου, τονίζει: «Η πρόληψη έχει άμεση σχέση με τη νοσηλεία και με την αιμοδοσία γιατί κάνουμε λόγο για την πρόληψη των γεννήσεων των παιδιών με Μεσογειακή Αναιμία. Ένα παιδί που γεννιέται με Μεσογειακή Αναιμία απαιτείται περίπου από τους 6 μήνες της ζωής του τουλάχιστον 2 φορές το μήνα να μεταγγίζεται με αίμα. Ένας μεγάλος αριθμός των αιμάτων που διατίθεται από την Αιμοδοσία μας, 7000 αίματα κάθε χρόνο καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε σε θέση να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Γι’ αυτό ήμασταν πάντα μια μεγάλη Αιμοδοσία, θεωρούμασταν Κέντρο και τώρα Νοσοκομειακή Υπηρεσία, έχουμε γύρω στις 25000 αιμοληψίες το χρόνο.»

Οι μεγάλες ανάγκες για αίμα. «Σαν αιμοδοσία καλύπτουμε το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το οποίο περιλαμβάνει τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας το Τμήμα Μεταμοσχεύσεων Οργάνων όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος  μόνο στη Θεσσαλονίκη καθώς γι’ αυτές τις μεταμοσχεύσεις απαιτούνται μεγάλες ποσότητες αίματος, άρα πρέπει να είμαστε σε θέση να στηρίξουμε. Ακόμα, το Παιδο-ογκολογικό Τμήμα, μεγάλες χειρουργικές κλινικές. Οφείλουμε να καλύψουμε ανάγκες σε αίμα στις ιδιωτικές κλινικές.»

αιμοδοσία 11

Δίκτυο εθελοντών. «Πιστεύουμε και στηρίζουμε το δίκτυο εθελοντικών αιμοδοσιών, 160 αιμοδοσίες εκτός του κτιρίου γίνονται το χρόνο. Υπάρχει μικρότερο ποσοστό εθελοντών από τους αιμοδότες αντικατάστασης, δηλαδή τους  αιμοδότες κατ’ ανάγκη. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τους αιμοδότες αντικατάστασης σε εθελοντές αιμοδότες.»

Κάθε πότε είναι καλό να δίνουμε αίμα. «Εξαρτάται από τον αιματοκρίτη του αιμοδότη. Ένας άνδρας είναι σε θέση να δίνει μέχρι και 4 φορές το χρόνο και μια γυναίκα 2-3 φορές. Κάθε φορά γίνεται έλεγχος της αιμοσφαιρίνης, οπότε ελέγχεται η υγεία του αιμοδότη, βλέπουμε αν υπάρχει αναιμία και αναλόγως την περίσταση δίνουμε συμβουλή για το πόσες φορές είναι καλό να δίνει. Υπάρχουν αιμοδότες από Συλλόγους, οι εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας σε Δήμους, σε Ενορίες, σε Επαγγελματικούς Συλλόγους, οι Τράπεζες της Θεσσαλονίκης, οι Ιδιωτικές Κλινικές. Το αίμα διακινείται ανάλογα με τις ανάγκες.»

Τι απαιτείται για να δώσουμε αίμα. «Στη σημερινή εποχή θέλει μια ενημέρωση, απαιτείται να διαθέσει τον προσωπικό του χρόνο και κυρίως ψυχή. Υπάρχουν φανατικοί εθελοντές που χαρακτηρίζονται από αλτρουισμό, διάθεση προσφοράς και το συναίσθημα που αντλούν είναι μοναδικό, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι. Διευκολύνουμε τους σταθερούς αλλά και πιθανούς αιμοδότες με πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας, όπου μπορούν να μας απευθύνουν ερωτήματα αλλά και να προσαρμόσουμε ένα ραντεβού με βάση τα ωράριά τους.»

αιμοδοσία 5

Είναι καλό για τους αιμοδότες να προσφέρουν αίμα. «Κάνει καλό στον αιμοδότη γιατί γίνεται ένα μίνι checkup, παίρνουμε το ιστορικό του, ελέγχουμε την πίεση, τον ρυθμό της καρδίας, τον αιματοκρίτη του, γίνεται ιολογικός έλεγχος, ρωτά το γιατρό για κάτι που μπορεί να τον απασχολεί. Κυκλοφορεί πιο άνετα το αίμα. Αλλά μην ξεχνάμε το ψυχολογικό παράγοντα, την τόνωση από την ικανοποίηση να μπορείς να βοηθάς το συνάνθρωπο.»

Καλοκαίρι και Αιμοδοσία. «Το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη περίοδος, οι Σύλλογοι Αιμοδοσίας λείπουν οπότε μας στηρίζουν κάποιοι Δήμοι και χωριά της Χαλκιδικής και τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Όταν έχουμε έλλειμμα από αίμα συγκεκριμένης ομάδας κινητοποιούμαστε με μαιλ, μην. ή τηλεφωνικά για να συγκεντρώσουμε. Κάνουμε τηλεφωνική πρόσκληση στους αιμοδότες και προς τιμήν τους έρχονται. Δεν νοείται να ακυρωθεί χειρουργείο ή μεταμόσχευση από έλλειψη αίματος.»

Δότης αιμοπεταλίων. «Στο Τμήμα των Αιμοπεταλίων-Αιμοπεταλιοαφαίρεσης, ο αιμοπεταλιοδότης  δίνει αμιγώς αιμοπετάλια όχι ερυθρά. Αυτοί που δεν έχουν, δηλαδή, πολύ υψηλό αιματοκρίτη μπορεί να γίνουν δότες αιμοπεταλίων και όχι αίματος. Τα αιμοπετάλια αυτά χρησιμοποιούνται για περιστατικά στο Παιδο-ογκολογικό και άλλα ιδιαίτερης βαρύτητας περιστατικά. Απαιτεί περισσότερο χρόνο από την αιμοδοσία, γίνεται με ραντεβού και επειδή τα αιμοπετάλια συντηρούνται μόνο για 5 ημέρες είναι διαφορετική η αντιμετώπιση, μην ξεχνάτε ότι το αίμα συντηρείται έως και 40 μέρες.  Μπορεί να το κάνει μια φορά το μήνα ή περισσότερο.»

αιμοδοσία 2

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. «Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Μέρα Υγείας έχει μια καμπάνια, φέτος ο τίτλος ήταν «Το αίμα μας ενώνει όλους», πέρα από χρώμα, θρησκεία, κράτος κάτι απόλυτα εναρμονισμένο με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου και περιλαμβάνει πολλές δράσεις αιμοδοσίας στις οποίες συμμετέχει και το Τμήμα μας.»

Το μήνυμα της αιμοδοσίας. «Η αιμοδοσία ισοδυναμεί μόνο με όφελος τόσο για τον ίδιο όσο και για τον συνάνθρωπό του. Δεν σπαταλάει το χρόνο του, αλλά τον προσφέρει, αποκτά έναν εργαστηριακό έλεγχο και μια επαφή με το γιατρό και κάνει το πιο σημαντικό δώρο, αυτό της ζωής. Πρέπει να είναι περήφανοι και χαρούμενοι όσοι μπορούν και δίνουν το αίμα τους.»

αιμοδοσία 1

Πληροφορίες για Αιμοδότες

Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ:

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

-Να έχει πάρει ελαφρύ πρωινό, (πρωινή αιμοδοσία), ή μεσημεριανό και να έχουν περάσει 2-3 ώρες, (απογευματινή αιμοδοσία) -Να είναι ξεκούραστος και να μην έχει ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ -Να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ τις προηγούμενες 24 ώρες -Να είναι απολύτως υγιής -Να μην ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, (εξαιρούνται συγκεκριμένα σκευάσματα) -Οι γυναίκες να μην αιμοδοτούν κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή της εγκυμοσύνης -Να έχει μεσολαβήσει διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών από την προηγούμενη αιμοδοσία

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

-Να πιει τον χυμό και να φάει τα μπισκότα που του προσφέρονται -Να παραμείνει στον χώρο της Αιμοδοσίας, τουλάχιστον για μισή ώρα -Να μην καπνίσει για 2 ώρες μετά την αιμοδοσία -Να μην οδηγήσει για 2 ώρες μετά την αιμοδοσία -Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση -Να πάρει πολλά υγρά και καλό γεύμα -Να αποφύγει την κατανάλωση αλκοόλ -Να ζητήσει βοήθεια από το νοσηλευτικό προσωπικό, αν αισθανθεί αδιαθεσία

Περισσότερα εδώ: http://www.ippokratio.gr/?page_id=6951

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα