Life

Προ των πυλών η “άνοιξη” της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής

O αγροτικός τομέας, ανανεωμένος ηλικιακά, με καταρτισμένους νέους, που ξέρουν να καινοτομούν, επιχειρεί να αναστηλώσει την οικονομική βάση της χώρας.

Parallaxi
προ-των-πυλών-η-άνοιξη-της-αγροτικής-187030
Parallaxi

Μια σειρά απο μεταρρυθμίσεις και κονδύλια που “πέφτουν” στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή με ιδιαίτερη βαρύτητα στους καταρτισμένους νέους του αγροτικού τομέα έρχεται να καταστήσει ως κοινή συνείδηση, ότι η παραγωγική ύπαιθρος μπορεί να σηκώσει μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης.

agro3Ένα εξαιρετικά ενθαρρυντικό γεγονός στο μονοπάτι της αγροτικής ανάπτυξης είναι η αποδοχή της πρόσκλησης του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» με τις 4 διαφορετικές δράσεις (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία, νεοεισερχόμενοι στη βιολογική κτηνοτροφία, «παλιοί» στη βιολογική γεωργία, «παλιοί» στη βιολογική κτηνοτροφία) βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από αγρότες – βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι εκδήλωσαν τεράστιο ενδιαφέρον για ένταξη στο Μέτρο. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποβλήθηκαν συνολικά 64.016 αιτήσεις με αιτούμενο προϋπολογισμό που ξεπέρασε το 1,5 δις ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ ο αιτούμενος προϋπολογισμός από τους ενδιαφερόμενους υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του Μέτρου σχεδόν στο τριπλάσιο! Με βάση τα νέα δεδομένα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε, την ένταξη, σε αυτή τη φάση, όσων είχαν υποβάλλει αίτημα στις δύο δράσεις, 11.1.1 και 11.2.1, της βιολογικής γεωργίας (νεοεισερχόμενοι και «παλιοί») και πληρούν το κριτήριο του να έχουν ποσοστό της εκμετάλλευσής τους σε περιοχές NATURA. Το ποσό που θα διατεθεί θα είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ. Όπως και την εκ νέου προκήρυξη του Μέτρου για τις δύο άλλες Δράσεις, 11.1.2 και 11.2.2, που αφορούν στη βιολογική κτηνοτροφία (νεοεισερχόμενοι και «παλιοί»). Το διαθέσιμο ποσό θα είναι στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ και τα κριτήρια ένταξης θα επαναπροσδιοριστούν.

agroΕπίσης ένα σημαντικό μέρος του “κουμπαρά” της χρηματοδοτικής δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ απευθύνεται στην αγροδιατροφή και ειδικότερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και στόχο έχει να ενισχύσει την καινοτομία της διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, την εξωστρέφεια και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Απο το συνολικό ποσό των 280 εκατ. ευρώ, 44,8 εκατ. ευρώ προορίζονται για την αγροδιατροφή και τις επιχειρήσεις τροφίμων.

Τα σχέδια που θα ενταχθούν στη δράση θα πρέπει να προωθούν την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία και να εντάσσονται στις εξής κατηγορίες: Έρευνα και ανάπτυξη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η ενίσχυση έχει τη μορφή επιχορήγησης, το ποσοστό της οποίας ξεκινάει από το 35% του επιλέξιμου προϋπολογισμού του έργου και φτάνει –σε περιπτώσεις συμπράξεων με ερευνητικούς οργανισμούς– μέχρι το 100%.

agro4Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος «άνοιξε» στις 23 Μαρτίου και μέσω αυτού θα διατεθούν αρχικά 126 εκατ. ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis) είναι η 17η Μαΐου 2017.

Σημαντίκη είναι και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα. Πρόκειται για αγροκτήματα τα οποία συνδέουν την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και την παροχή υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, οι προδιαγραφές που πρέπει να φέρει ένα πολυλειτουργικό αγρόκτημα είναι η καλλιεργήσιμη έκταση, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ο χώρος εστίασης και παρασκεύης γευμάτων, η οικοτεχνία και οι συνεργασίες εμπορικού και πολιτισμικού χαρακτήρα. Δείτε εδώ ολόκληρη την ΚΥΑ για τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα.

Man with laptop in the fieldΤέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η όλη τάση για νεανική αγροτική ανάπτυξη “επικυρώνεται” και απο την ενημερωτική εγκύκλιο σχετικά με το καθεστώς των γεωργών νεαρής ηλικίας, με αφορμή την έναρξη του φετινού ΟΣΔΕ, εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για κάθε δικαιούχο νέο γεωργό θα είναι επιλέξιμα μέχρι 250 στρέμματα (25 δικαιώματα). Επίσης, δικαιούχοι του καθεστώτος είναι φυσικά πρόσωπα ηλικίας έως 40 ετών, τα οποία για το έτος ενίσχυσης 2017 θα πρέπει να έχουν υποβάλλει πρώτη φορά δήλωση ΟΣΔΕ. Δείτε εδώ αναλυτικά την εγκύκλιο.

Πηγή: greenagend.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα