Πρωινό ξύπνημα: Πρέπει ή δεν πρέπει τελικά να σηκώνεσαι νωρίς;
Τι ισχύει επιτέλους για το ερώτημα που σε βασανίζει αιωνίως.
Είναι σίγουρο, ή σχεδόν σίγουρο, πως στην αρχή κάθε σεζόν υπόσχεστε στον εαυτό σας πως θα μπείτε σε ένα πρόγραμμα αλλάζοντας μέχρι και τις συνήθειες του ύπνου σας. Πόσες φορές έχετε θέσει τον εαυτό σας σε μια διαδικασία πρωινού ξυπνήματος για λόγους παραγωγικότητας;
O αστέρας του Xόλιγουντ Mark Wahlberg αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ξυπνά καθημερινά στις 2.30 το πρωί ξεκινώντας το πρόγραμμά του με 90λεπτη προπόνηση, γκολφ αλλά και προσευχή. Ο ίδιος, μάλιστα, μέχρι τις 7 και μισή το απόγευμα, βρίσκεται πίσω στο κρεβάτι του.
Και δεν είναι ο μόνος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τim Cook, ξυπνά στις 3:45 το πρωί ενώ ο προϊστάμενος της Disney, Βοb Ιger, προγραμματίζει την προπόνησή του στις 4:25 το πρωί, έχοντας εμπνεύσει τους παίκτες του NBA να ξεκινούν την προπόνηση νωρίτερα.
Στο LinkedIn, συναντάμε συχνά μια κοινή συμβουλή – εάν θέλετε να είστε επιτυχημένοι, σηκωθείτε νωρίς. Όλη αυτή η συζήτηση οδηγεί ξανά και ξανά στα ίδια δύο βασανιστικά ερωτήματα: Θα πρέπει τελικά να σηκωνόμαστε νωρίς; Θα βοηθούσε κάτι τέτοιο στο να γίνουμε πιο παραγωγικοί;
Καταρχάς, ενώ το ξύπνημα στις 2.30 μπορεί να δείχνει ολίγον τι τρομακτικό καθώς φέρνει στο μυαλό μια εξαιρετικά μεγάλη μέρα χωρίς καθόλου ύπνο, η επιλογή του Wahlberg του εξασφαλίζει ύπνο επτά ωρών, μιας και κοιμάται ξανά στις 7 το απόγευμα. Και ως γνωστόν, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την παραγωγικότητα είναι ο καλός ύπνος.
Δύο Αμερικανοί ερευνητές, ο Christopher Barnes και ο Gretchen Spreitzer, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν αντίστοιχα, εξέτασαν εκτενώς το εν λόγω θέμα.
Αναφορικά με την περίπτωση του Wahlberg ο μελετητής Spreitzer λέει «Υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα: ξεκινώντας τη μέρα σας τόσο νωρίς ακολουθείτε έναν πειθαρχημένο τρόπο ζωής, με βάση τον οποίο έχετε πολύ περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας”.
Ωστόσο, το τόσο πρωινό ξύπνημα μπορεί να οδηγήσει στο να «θυσιάσετε τις σχέσεις με τον κοινωνικό περίγυρο και την ικανότητά σας να αναπτύξετε ισχυρές κοινωνικές σχέσεις», οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή ψυχική υγεία.
«Υποθέτω πως αν πέσετε για ύπνο στις 7.30 χάνετε τις καλύτερες συζητήσεις που γίνονται στο δείπνο με την οικογένεια ή τις κοινωνικές δραστηριότητες με φίλους», πρόσθεσε.
Δείτε επίσης: Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου σώζει ζωές
Είναι το πρωινό ξύπνημα στο αίμα σας;
Πολλοί τείνουν να ξυπνούν και να θέλουν να πάνε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα- γι ‘αυτό το jet lag μπορεί να είναι ένα τέτοιο σοκ στο σώμα μας καθώς διασχίζουμε τις ζώνες ώρας.
Με βάση αυτά τα πρότυπα, οι ερευνητές ομαδοποιούν τους ανθρώπους σε δύο ευρείες ομάδες: εκείνους που σηκώνονται και πέφτουν για ύπνο νωρίς και εκείνους που σηκώνονται και πέφτουν για ύπνο αργά.
Ο Barnes λέει ότι υπάρχει κάποια ποικιλία στον πληθυσμό, αλλά ότι πολλοί από εμάς τείνουν να ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, ως παιδιά, να μεταπηδούν στη δεύτερη ως έφηβοι, και τελικά καθώς μεγαλώνουν να γυρνούν πίσω στην πρώτη.
Πάντως, επισημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων εκεί έξω που μπορεί να ξυπνούν τόσο νωρίς, όπως ο Mark Wahlberg, είναι εξαιρετικά σπάνιος.
Προσπαθώντας να εντυπωσιάσουμε τους άλλους
Γιατί όμως τόσοι πολλοί άνθρωποι καυχιούνται ότι ξεκινούν τόσο νωρίς την ημέρα τους; Είναι πολύ απλό: Γιατί δίνουν την εντύπωση πως είναι πιο παραγωγικοί. Άλλωστε, πολλές κοινωνίες τείνουν να μεταχειρίζονται ευνοϊκά ανθρώπους που σηκώνονται νωρίς.
Μια μελέτη του 2014 εξέτασε 120 εργαζόμενους ενήλικες και διαπίστωσε ότι εκείνοι που άρχιζαν να εργάζονται αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας λάμβαναν χειρότερες αξιολογήσεις από τους επιβλέποντες τους, οι οποίοι θεωρούσαν αυτούς τους εργαζόμενους ως λιγότερο ευσυνείδητους. Επιπλέον, οι προϊστάμενοι που καθυστερούσαν να ξεκινήσουν τη δουλειά ήταν λιγότερο πιθανό να αξιολογήσουν τους αργοπορημένους εργαζόμενους αρνητικά σε σχέση με εκείνους τους προϊστάμενους που ξεκινούσαν νωρίς.
O Barnes προτείνει: Στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να προσέξετε τα σημάδια του σώματός σας που δείχνουν πότε και πόσο πρέπει να ξεκουράζεστε. Εάν ξεκινάτε την ημέρα σας νωρίς, αναρωτηθείτε γιατί το κάνετε. Είστε πραγματικά πιο παραγωγικοί ή απλώς το κάνετε για να εντυπωσιάσετε τους άλλους;
Τέλος, ο ερευνητής προσθέτει «Όταν έχετε χαμηλή ενέργεια και γενικώς δεν είστε και στα καλύτερά σας, κακά πράγματα θα σας συμβαίνουν».
Οπότε από εκείνο το σημείο και έπειτα είστε σε θέση να δράσετε αυτοβούλως.
Πηγή: ΒΒC