Προπονώντας μια ομάδα Ρομποτικής
Ο ΓΙώργος Τσιτιρίδης μιλάει για την επαφή του με την ρομποτική μέσα από το κέντρο νεότητας Ρόμ «Φάρος του κόσμου».
Η λέξη Ρομποτική φέρνει στο μυαλό μας ακόμα και σήμερα τον Robocop, άγνωστούς πλανήτες, των πόλεμο των άστρων βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Παρ όλα αυτά είναι πολύ πιο κοντά μας απ ότι φανταζόμαστε. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια χάρη στην eduact Greece αποτελεί την πιο αγαπημένη και διαδεδομένη μορφή εκπαίδευσης σε σχολεία και ομάδες εφήβων.
Η δική μου επαφή με την ρομποτική ξεκίνησε μέσα από το κέντρο νεότητας Ρόμ «Φάρος του κόσμου». Ως εθελοντής και φίλος των παιδιών παρακολούθησα τις επιτυχίες των ομάδων Fargobots και Connect τα προηγούμενα χρόνια και αναπόφευκτα κάποια στιγμή βρέθηκα μπροστά στην πίστα με το ρομπότ σε μια προπόνηση που μου φάνηκε σχεδόν φροντιστήριο για κινέζικα. Δεν καταλάβαινα τίποτα.
Ο ενθουσιασμός και η χαρά των παιδιών όμως στάθηκε πολύ ισχυρό κίνητρο στο να ψάξω περισσότερο για το τι είναι η εκπαιδευτική ρομποτική.
Πολύ σύντομα η Αναστασία, ο Βασίλης και η ομάδα των Connect μου πρότειναν να γίνω προπονητής της ομάδας τους. Ήταν τόσο χαρούμενη και ευχάριστη η παρέα με στόχους σκέψεις και ιδέες που δεν θα μπορούσα να πω όχι. Έτσι ένα απόγευμα του Σεπτέμβρη νέες έννοιες μπήκαν στην καθημερινότητα μου. Έπρεπε να βρω και εγώ την θέση μου στην ομάδα και στον διαγωνισμό. Αρχικά μου φάνηκε αρκετά παιδική η όλη διαδικασία αλλά συνάμα και περίπλοκη. Αγόρια και κορίτσια 9-16 ετών θα μετακινούν ένα ρομπότ σε μια πίστα με αποστολές.
Είναι όμως αυτό η ρομποτική; Σίγουρα όχι και θα αναθεωρούσα την άποψή μου γι’ αυτό πολύ σύντομα.
Η ρομποτική είναι πρώτα από όλα μια συλλογική δουλειά κατά την οποία ο κάθε ένας αποκομίζει τα οφέλη της ομαδικότητας. Πέρα από την επαφή με την τεχνολογία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ρομποτική είναι μια συνεχής διαδικασία κοινωνικοποίησης σκέψης έκφρασης ιδεών αλλά και διασκέδασης.
Τον τελευταίο χρόνο ως ομάδα γελάσαμε πολύ, διασκεδάσαμε, προβληματιστήκαμε, διαφωνήσαμε κάναμε εκπαιδευτικές εκδρομές, βόλτες περάσαμε καλά. Δεν περιοριστήκαμε σε ένα στεγνό μάθημα ρομποτικής και θεωρίας. Ανατρέξαμε σε βιβλιογραφίες και επιστημονικά κείμενα, ψάξαμε και μιλήσαμε με ανθρώπους που μας ενέπνευσαν στις ιδέες μας, είδαμε ταινίες, τραγουδήσαμε, χορέψαμε, βγήκαμε φωτογραφίες και βίντεο. Μέσα σε όλα αυτά και ειδικά στην εποχή μας, η τεχνολογία παίζει και αυτή τον δικό της ρόλο, αλλά δεν είναι αυτός ο μοναδικός. Η ετήσια αυτή δράση μας αποτυπώνετε σε μια ιδέα που προσπαθήσαμε να την κάνουμε πράξη ως ένα project με το οποίο θα κατέβουμε στον ετήσιο διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός δεν μας κάνει ανταγωνιστικούς και αγχώδεις. Είμαστε κάθε χρόνο εκεί για την διασκέδαση και την χαρά της συμμετοχής, για να παρουσιάσουμε την ομάδα μας. Αν έρθει και κάποιο βραβείο, αυτό είναι δικαίωση και επικύρωση της ομαδικής δουλειάς μας.
Είμαστε εδώ και φέτος για να διασκεδάσουμε και να προβληματιστούμε. Φετινό μας θέμα η αλληλεπίδραση ανθρώπων και ζώων. Ένα θέμα πολύ επίκαιρο και διαχρονικό. Ο λόγος ύπαρξής μας στο κόσμο και η ηθική και συμπεριφορά μας στα άλλα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη.
Η eduact – Δράση για την εκπαίδευση, μέσα από το ετήσιο έργο της προσφέρει την δυνατότητα σε όλους να ζήσουν αυτήν την μοναδική εμπειρία και να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Το FIRST LEGO LEAGUE, ο Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι εδώ για άλλη μια χρονιά. Μετά τα πολύ πετυχημένα event σε Αθήνα, Ξάνθη, σειρά έχει η Θεσσαλονίκη από όπου ξεκίνησαν όλα και είναι και ο σημαντικότερος σταθμός του θεσμού.
Είμαστε εδώ και φέτος για να κάνουμε την ρομποτική μια μεγάλη γιορτή χαράς, επικοινωνίας και γνώσης για τα παιδιά τους γονείς και τους εκπαιδευτές τους.
Καλή επιτυχία σε όλους.
ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 11 – 12 ΜΑΡΤΙΟΥ Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Περισσότερα για το FIRST LEGO LEAGUE: http://firstlegoleague.gr/