Life

Προσλήψεις ή απολύσεις: Τι επιφυλάσσει το φθινόπωρο στους εργαζόμενους;

Ο Σεπτέμβριος είναι κατά παράδοση ο μήνας των προσλήψεων - Όμως αυτή η χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική.

Νίκος Γκάγιας
προσλήψεις-ή-απολύσεις-τι-επιφυλάσσε-1053054
Νίκος Γκάγιας

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά η εποχή που τα φύλλα γίνονται καφέ, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν ανανεωμένοι από τις καλοκαιρινές διακοπές και οι εταιρείες αυξάνουν τις προσλήψεις τους.

Η αγορά εργασίας είναι γενικά αργή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ενεργή το φθινόπωρο: όσο ο καιρός κρυώνει, τόσο οι προσλήψεις αυξάνονται.

«Υπάρχει συνήθως εποχικότητα στις προσλήψεις, με τις εταιρείες να επικεντρώνονται στο φθινόπωρο ωγια να χτίσουν το εργατικό τους δυναμικό», εξηγεί ο Selcuk Eren, ανώτερος οικονομολόγος στο παγκόσμιο οικονομικό think-tank The Conference Board, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η Grace Lordan, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο London School of Economics, λέει ότι είναι επίσης μια εποχή αλλαγής για πολλούς εργαζόμενους. «Ο χρόνος ξεκούρασης το καλοκαίρι δίνει στους εργαζόμενους την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν αν απολαμβάνουν πραγματικά τη δουλειά τους ή όχι και προσφέρει στους εργοδότες την ευκαιρία να σκεφτούν στρατηγικά για το υπόλοιπο του έτους», λέει.

Αλλά καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στη δουλειά αυτόν τον Σεπτέμβριο, θα δουν τις τυπικές φθινοπωρινές προσλήψεις;

Τα αυξανόμενα παγκόσμια επιτόκια, ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής ενδέχεται να επηρεάσουν τα τακτικά πρότυπα προσλήψεων, καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να προσαρμοστούν στην οικονομική αβεβαιότητα και τη δυνητικά πνιγμένη ζήτηση. Η αγορά εργασίας φαίνεται ότι ήδη κρυώνει: ο Ιούλιος σημείωσε τη χαμηλότερη μηνιαία αύξηση θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ υπήρχαν 256.000 λιγότερες κενές θέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

«Αυτή η χρονιά θα μπορούσε να είναι διαφορετική», λέει ο Ryan Luby, ανώτερος εμπειρογνώμονας και συνεργάτης στη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey & Company, με έδρα τη Νέα Υόρκη. “Υπάρχει ένα συνεχές ερώτημα πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων σχετικά με την υγεία των καταναλωτικών δαπανών και εάν θα δούμε ακόμα ένα τρίμηνο υψηλών δαπανών καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση των καταναλωτών και αρνητικές επιπτώσεις στις προσλήψεις .”

Παρόλα αυτά, ωστόσο, οι προοπτικές φαίνονται σχετικά θετικές. Οι εργαζόμενοι μπορούν ακόμα να αναμένουν αύξηση των προσλήψεων το φθινόπωρο, ακόμη κι αν είναι κάπως μειωμένη σε σύγκριση με τα παραδοσιακά πρότυπα.

«Οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν ανθεκτικές μέσω των διαδοχικών τρόπων της πανδημίας, των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και της πιο απότομης αύξησης των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες», προσθέτει ο Luby. «Ορισμένες εταιρείες θα εξακολουθήσουν να σχεδιάζουν για το τελευταίο τρίμηνο του έτους με υψηλές δαπάνες, ιδιαίτερα στον τομέα του λιανικού εμπορίου και της φιλοξενίας, όπου θα υπάρξουν προσλήψεις».

Αλλά αυτοί οι ταλαντευόμενοι οικονομικοί παράγοντες μπορεί να σημαίνουν ότι ορισμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να ανησυχούν για τις απολύσεις. Άλλωστε, μόλις το περασμένο φθινόπωρο οι εταιρείες, ιδιαίτερα στον κλάδο της τεχνολογίας, άρχισαν να ανακοινώνουν περικοπές θέσεων εργασίας σε μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο, ενώ οι μειωμένοι αριθμοί προσωπικού συνεχίστηκαν μέχρι το 2023, έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Η Eren λέει ότι δεν αναμένονται περισσότερες μαζικές απολύσεις αυτό το φθινόπωρο.

“Δεν βρισκόμαστε σε ύφεση. Και αυτό που είδαμε πέρυσι δεν ήταν φυσιολογικό – ήταν μια συνειδητοποίηση από έναν κλάδο που είχε αυξηθεί πάρα πολύ έναντι της ζήτησης.”

Αντίθετα, τα σημάδια δείχνουν ότι πολλοί εργοδότες θέλουν να διατηρήσουν το τρέχον εργατικό δυναμικό τους. Μια μικρή έρευνα του Conference Board του Ιουλίου 2023 σε 127 CEOs στις ΗΠΑ δείχνει ότι το 60% αναμένει είτε ελαφρά μείωση του αριθμού των εργαζομένων είτε στάσιμη ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες.

«Δεν είναι αρκετά μεγάλο για να προτείνουμε μαζικές απολύσεις», λέει η Eren, «αλλά επισημαίνει ότι οι προσλήψεις φέτος είναι πιο αργές από τα τυπικά επίπεδα Σεπτεμβρίου».

Αν και θα υπάρχουν διαφορές μεταξύ εταιρειών και τομέων, οι περισσότερες εταιρείες πιθανότατα θα θέλουν να συμβιβαστούν με αυτό που έχουν, λέει ο Luby.

“Οι εργοδότες αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες σε περιόδους υψηλών ποσοστών αποχορήσεων. Τώρα, βλέπουμε πως τα κύματα απολύσεων έχουν ηρεμήσει: είναι πιθανό οι εργοδότες να θέλουν να διατηρήσουν τον τρέχοντα αριθμό προσωπικού, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τη ζήτηση μέσω”

Η αλλαγή της εποχής μπορεί να φέρει μόνο ευκαιρίες για ένα νέο ξεκίνημα για ορισμένα άτομα που αναζητούν εργασία, λέει ο Lordan. «Αξίζει ακόμα να επικοινωνήσετε με τους υπεύθυνους προσλήψεων ενόψει μιας πιθανής φθινοπωρινής αύξησης προσλήψεων – όσο μικρή κι αν είναι αυτή».

Πηγή: BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα