πρόσωπααλλιώς-γιάννης-κυρατσός-983523

Life

Πρόσωπα…αλλιώς: Γιάννης Κυρατσός

Απαντά στο ερωτηματολόγιο Στανισλάφσκι.

Νόπη Ράντη
Νόπη Ράντη

(Σύμφωνα με τη μέθοδο Στανισλάβσκι, τα βασικότερα ερωτήματα που πρέπει ο κάθε χαρακτήρας να μπορεί να απαντήσει ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένος και αληθινός, είναι: Ποιος είμαι, πού είμαι, τι κάνω, τι θέλω και το μαγικό Εάν που ορίζει μια φανταστική συνθήκη).

-Ποιος είσαι;

Είμαι ο Γιάννης και είμαι αυτοδίδακτος κιθαρίστας και τραγουδιστής, γράφω μουσική και στίχους. Δουλεύω 16 χρόνια σε βιβλιοπωλείο και φυσικά αγαπώ πολύ το διάβασμα. Σπούδασα και καθηγητής φυσικής αγωγής, αλλά δεν το ασκώ σαν επάγγελμα. Συχνά νομίζω ότι είμαι κάποιος πολύ νορμάλ τύπος και ότι έτσι πρέπει να με βλέπουν όλοι και άλλες φορές νομίζω ότι είμαι το ακριβώς αντίθετο: Εκκεντρικός, περίεργος και μυστήριος.

-Πού είσαι;

Είμαι στην αγαπημένη μου πόλη, τη Θεσσαλονίκη, αλλά γυρνάω όλη την Ελλάδα παίζοντας μουσική σε σκηνές, μικρές και μεγάλες. Παλαιότερα παρουσιάστηκαν κάποιες επαγγελματικές προτάσεις για να μετακομίσω στην Αθήνα, αλλά μάλλον μου αρέσει πολύ η Θεσσαλονίκη για να φύγω. Εδώ είναι οι άνθρωποι και τα στέκια που αγαπώ. Εδώ είναι το σπίτι μου. Επίσης, ενίοτε είμαι στην κοσμάρα μου.

-Τι κάνεις;

Καταρχάς, παίζω κιθάρα και κάνω φωνητικά στους Polkar, μια μπάντα που είναι ο ορισμός της γιορτής. Φέτος κλείνουμε 10 χρόνια και το χαιρόμαστε ιδιαιτέρως και – θέλω να πιστεύω – και ο κόσμος στα live μας. Ετοιμάζουμε και καινούρια τραγούδια!

Φυσικά, συνεργάζομαι και με άλλους μουσικούς και καλλιτέχνες. Καθημερινά, εργάζομαι σε βιβλιοπωλείο, που έχει γίνει πλέον το “δεύτερο σπίτι μου”. Γενικότερα, προσπαθώ να εκμεταλλεύομαι κάθε δευτερόλεπτο που περνάει για να βελτιώνομαι και να πραγματοποιώ όνειρα. Θέλω να αφήνω κάτι πίσω μου όσο περνάει ο χρόνος. Κι όταν μεγαλώσω (κι άλλο) να λέω “την τάδε χρονιά έκανα αυτό” και να χαίρομαι.

-Τι θέλεις;

Θέλω να συνεχίσω να παίζω μουσική, να ακούσω όσο πιο πολλούς δίσκους γίνεται και να διαβάσω τα δεκάδες βιβλία που έχω στη λίστα μου. Το παλεύω. Θέλω να εξαφανιστεί από τη ζωή η βλακεία και η υποκρισία. Θέλω να είναι καλά οι δικοί μου άνθρωποι, κάτι που είναι σημαντικότερο από κάθε βιβλίο και κάθε μουσική. Θέλω πολλά πράγματα, αλλά για να τα αναλύσουμε όλα, δε θα μας φτάσει ο χώρος. Και φυσικά θέλω να ζεστάνει λίγο ο καιρός, καθότι λατρεύω τα παγωτά και τις βόλτες.

-Εάν…….θα…..

Εάν μπορούσε να γυρίσει ο χρόνος πίσω, θα άλλαζα δυο- τρία πράγματα που με στοιχειώνουν. Κατά τα άλλα, σπανίως μετανιώνω και νομίζω ότι πάλι περίπου τα ίδια θα έκανα. Ευτυχώς που επέλεξα τη μουσική και με επέλεξε κι αυτή. Δε θέλω να φανταστώ τι θα ήμουν και τι θα γινόταν εάν δεν ήταν στη ζωή μου.

Selfie:

Ο Γιάννης Κυρατσός γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ. Το 2008 πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει δύο προσωπικούς δίσκους: “Ο κόσμος είναι μικρός” (2009) και “Κλείνω τα μάτια να δω” (2012) από την εταιρεία Polytropon. Με τους Polkar κυκλοφόρησε το δίσκο “Όλα αρχίζουν” (2017) και τα “4+1 τραγούδια για αγκαλιές” (2021). Το 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του “Ήχος βραδινής βόλτας” από τις Εκδόσεις Σαιξπηρικόν. Εργάζεται στο μουσικό τμήμα του βιβλιοπωλείου Ιανός στην Πλατεία Αριστοτέλους. Βλέπει ταινίες, ακούει δίσκους, κάνει βόλτες, ερωτεύεται και ονειρεύεται.

facebook.com/profile.php?id=1041509979

https://www.instagram.com/g.kyratsos/?fbclid=IwAR1jeyxn25DG0l8aRW_51WnTlej2zm-ISUq14tUJZTq_3ZOU2xNUhT-90jA

http://www.gianniskyratsos.com/?fbclid=IwAR0XYKk9WJoQeHzBZbtZnLZascBk3tqVXCZYRrGM5bkDFsPowMwgn6zdPJQ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα