Η Φαίδρα θα σε εντυπωσιάσει με τα cultural χτενίσματά της

Ράστα, boxbraids, ολλανδικές πλεξίδες, η Φαίδρα Μανωλακούδη ασχολείται επαγγελματικά πλέον με τα cultural χτενίσματα, αποτελώντας αν όχι την μοναδική, ένα από τα λίγα άτομα που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο στα Γιάννενα.

Μαριλένα Βαρδή
η-φαίδρα-θα-σε-εντυπωσιάσει-με-τα-cultural-χτε-793851
Μαριλένα Βαρδή
social media

Την Φαίδρα την γνώρισα τυχαία σε ένα μπαράκι στα Γιάννενα την περίοδο που είχα αποφασίσει ότι ήθελα να κάνω τζίβες. Την ξεχώρισα, μιας και έχει 3 υπέροχες μακριές τζίβες και όταν την ρώτησα που τις έκανε μου απάντησε ότι τις φτιάχνει μόνη της.

Έτσι και έγινε… Επιτόπου ανταλλάξαμε social και κλείσαμε ραντεβού.

Είναι μια ευγενική και απίστευτα επικοινωνιακή κοπέλα που σπουδάζει στα Γιάννενα και τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με τα cultural χτενίσματα αποτελώντας, αν όχι την μοναδική, ένα από τα λίγα άτομα που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο στην πόλη.                                                                                         

Γι’ αρχή θα ήθελα να μου πεις με τι ακριβώς ασχολείσαι, ποιο είναι το αντικείμενο της δουλειάς σου; 

«Το αντικείμενο της δουλειάς μου είναι τα cultural χτενίσματα, όπως είναι οι τζίβες (dreadlocks/rasta) και τα boxbraids, όπως και οι ολλανδικές πλεξίδες».

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτό, είχες κάποιες επιρροές; 

«Το ενδιαφέρον μου γι’ αυτή την δουλειά ξεκίνησε από τα 12 μου χρόνια, χάρη σε μια οικογενειακή φίλη, η οποία ήταν ιδιοκτήτρια αντίστοιχης επιχείρησης. Εκείνη ήταν και η πρώτη μου “δασκάλα” σε αυτή την πανέμορφη διαδικασία εκμάθησης και εξάσκησης αυτού του αντικειμένου. Η διαδικασία ξεκίνησε από απλή παρατήρηση και μετά με πειραματισμό πρωτίστως  στον εαυτό μου και αργότερα σε άλλους. Η πραγματική και σε πιο επαγγελματικό βαθμό ενασχόλησή μου, ξεκίνησε μετά τα 17 μου χρόνια, όταν πλέον είχα μάθει διάφορες τεχνικές και είχα την αυτοπεποίθηση να επικοινωνήσω την τέχνη μου. Η πραγματική πηγή έμπνευσής μου όμως υπήρξε ο λαός από τον οποίο προέρχονται αυτές οι τεχνικές, οι επονομαζόμενοι rastafari».

Είσαι σε μια πόλη της επαρχίας, υπάρχει ζήτηση; 

«Σε μια επαρχιακή πόλη, όπως τα Ιωάννινα, θα περίμενε κανείς ότι δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον γι’ αυτό το πεδίο. Λόγω όμως των πολλών φοιτητών και ατόμων νεαρής ηλικίας (από 18 έως 35) η ζήτηση είναι αναλογικά ικανοποιητική έως μεγάλη. Ειδικά την άνοιξη, καθώς το look των boxbraids, που είναι άμεσα συνυφασμένο με τροπικά ζεστά κλίματα και καλοκαιρινά σκηνικά, η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα, σε σημείο να ασχολούμαι μόνο με αυτό σε καθημερινή βάση. Τέλος, επειδή είμαι αν όχι η μοναδική στην πόλη, μία από τους ελάχιστους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι είμαι πάντα απασχολημένη».

Τι ηλικίες σε προτιμούν και τι χτενίσματα σου ζητάνε; 

«Οι ηλικίες που προτιμούν αυτού του είδους τα χτενίσματα έχω παρατηρήσει πως είναι συνήθως 18 με 25 ετών, αν και σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις. Το πιο σύνηθες χτένισμα που καλούμαι να κάνω είναι τα boxbraids, ένα από τα βασικά αλλά εντυπωσιακά χτενίσματα, που θωρώ πως έχει περάσει πλέον στο φάσμα του κλασσικού».

 Το θεωρείς μόδα που κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί;  

«Εξ αυτού ορμώμενη, θεωρώ πως τα χτενίσματα αυτά είναι κάτι που είναι στην μόδα δεκαετίες τώρα, που απλά έχει ακμές και στη συνέχεια υφέσεις. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην ακμή του, όπως βρισκόταν και στις αρχές των 90s όπου η hip hop κουλτούρα είχε ανθίσει και συνδέθηκε άμεσα με αυτό το στυλ».

Τα συγκεκριμένα χτενίσματα έχουν κατηγορηθεί για πολιτισμική οικειοποίηση (cultural appropriation). Ποια η γνώμη σου μιας και ασχολείσαι με αυτό; 

«Ισχύει ότι έχει ειπωθεί στο παρελθόν πως τα συγκεκριμένα “χτενίσματα” δεν είναι απλά χτενίσματα αλλά ένα μέρος τελετουργικών διαδικασιών και δείγμα ιεραρχίας για τους λαούς απ’ όπου ξεκίνησαν και ότι ευτελίζονται από τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό. Υπάρχει μα δόση αλήθειας, καθώς ειδικά τα rasta( dreadlocks) αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των τελετουργικών των λαών απ’ όπου προέρχονται, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της παράδοσης και ταυτότητάς τους. Ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός τα υιοθέτησε και ενσωμάτωσε  στο κομμάτι του προσωπικού στυλ ή ιδεολογίας του ατόμου, πράγμα που κατά την γνώμη μου μειώνει την ηθική μου διαφωνία πάνω στην τόσο ευρεία εξάπλωσή του. Κλείνοντας και πάντα χρησιμοποιώντας την υποκειμενική μου οπτική πάνω στο ζήτημα, το να υιοθετεί κανείς στοιχεία από άλλες κουλτούρες δεν είναι καταστροφικό ή ανήθικο αν υπάρχει επίγνωση και σεβασμός. Με βάση αυτό, καθότι αυτό είναι το επάγγελμά μου, το κίνητρο μου πέρα από την επιβίωση είναι και η υπέρμετρη λατρεία που τρέφω για την κουλτούρα των rastafari, σε συνδυασμό με ότι απολαμβάνω την ενασχόληση με λεπτομερείς χειρωνακτικές δουλειές».

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα