Όταν το χόμπι σου γίνεται πηγή για ένα καλό χαρτζιλίκι

«Είτε βλέπεις την φωτογραφία σαν χόμπι είτε σαν επάγγελμα πρέπει να το αγαπάς αλλιώς δεν έχει το αποτέλεσμα που θες». Η Ειρήνη, φοιτήτρια παιδαγωγικών στην Θεσσαλονίκη μιλά για την φωτογραφία, τα social media και το πως βίωσε η ίδια την αγορά εργασίας του σήμερα.

Μαριλένα Βαρδή
όταν-το-χόμπι-σου-γίνεται-πηγή-για-ένα-κ-794126
Μαριλένα Βαρδή
social media

Πόσο εφικτό είναι το χόμπι σου, κάτι το οποίο ούτε έχεις σπουδάσει, ούτε σε ενδιέφερε να ασχοληθείς επαγγελματικά να φτάσει στο σημείο να σου επιφέρει χρήματα και να αποτελεί ένα καλό «χαρτζιλίκι»; Η Ειρήνη, 20 χρονών, φοιτήτρια παιδαγωγικών στην Θεσσαλονίκη, μας μιλά για την φωτογραφία, τον χώρο των social media και το πως βίωσε η ίδια την αγορά εργασίας του σήμερα.

Χόμπι ή επάγγελμα; Η πρώτη επαφή με την φωτογραφία…

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως η φωτογραφία είναι το χόμπι της και σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί τον εαυτό της φωτογράφο. Μάλιστα όσον αφορά το ότι ο καθένας πλέον βγάζει φωτογραφίες τις οποίες ποστάρει στα social και αυτοαποκαλείται φωτογράφος η ίδια λέει:

«Ο χώρος του instagram είναι χαοτικός τα τελευταία χρόνια. Το ότι έχεις κινητό ή φωτογραφική μηχανή και βγάζεις φωτογραφίες δεν σε κάνει φωτογράφο. Επαγγελματίας φωτογράφος είσαι όταν θα σου ζητήσουν συνεργασία “μεγάλα ονόματα”, εταιρείες, όταν θα έχεις πελάτες και θα πληρώνεσαι καλά. Εμένα αυτή την στιγμή είναι το χόμπι μου».

Η επαφή της με την φωτογραφία ξεκίνησε όταν πριν μερικά χρόνια πήρε την πρώτη της φωτογραφική μηχανή. Στην αρχή την βοήθησε ένας φίλος της να μάθει να την χειρίζεται σωστά και ύστερα αποφάσισε να το ψάξει η ίδια περαιτέρω.

Ξεκίνησε να διαβάζει οδηγίες για κάθε χρήση της κάμερας, tips για σωστές φωτογραφίες, να βλέπει βίντεο από συγκεκριμένους φωτογράφους και βιντεογράφους, καθώς της αρέσει πολύ και η δημιουργία βίντεο.

«Ευτυχώς τα pdf είναι ιδιαίτερα καθοδηγητικά, το αρνητικό βέβαια ήταν ότι σχεδόν όλα είναι στα αγγλικά γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στο θέμα φωτογραφίας και οι καλοί και μεγάλοι φωτογράφοι δεν κάνουν pdf».

Κάτι που της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν πρωτοξεκίνησε να ασχολείται με την φωτογραφία ήταν ότι στην αναζήτησή της να βρει πληροφορίες και κάποιο στυλ, το οποίο τόνισε πως δεν ήθελε να υιοθετήσει καθώς ο κάθε φωτογράφος πρέπει να έχει το δικό του στυλ, έπεφτε συνεχώς πάνω σε άντρες.

«Υπήρχαν λίγες γυναίκες, πολύ καλές βέβαια αλλά λίγες».

Κάποια στιγμή ελπίζει αυτό να ανατραπεί και να υπάρξουν περισσότερες γυναίκες που θα δώσουν έναν άλλο τόνο στον χώρο της φωτογραφίας.

Αν και είναι κάτι που της αρέσει πολύ δεν σκέφτηκε να το σπουδάσει καθώς θεωρεί πως για να ασχοληθείς ακόμη και επαγγελματικά με τον συγκεκριμένο κλάδο οι σπουδές δεν είναι απαραίτητες.

«Φυσικά και χρειάζονται γνώσεις αυτό όμως δεν προϋποθέτει σπουδές, χρειάζεται αρκετό προσωπικό ψάξιμο. Πάντως είτε το βλέπεις σαν χόμπι είτε σαν επάγγελμα πρέπει να το αγαπάς αλλιώς δεν έχει το αποτέλεσμα που θες».

Αν μπορούσες να δώσεις μια συμβουλή…

Στην συνέχεια η Ειρήνη αναφέρθηκε στο τι θα έλεγε στον εαυτό της όταν πρωτοξεκινούσε και κατ’ επέκταση σε όποιον της ζητούσε μια συμβουλή.

«Αρχικά θα πρέπει να διαθέσει ένα καλό ποσό. Η κάμερα που προορίζεται για έναν αρχάριο είναι ναι μεν καλή αλλά από ένα σημείο και μετά δεν θα σε καλύπτει, δεν θα έχει πολλές ρυθμίσεις και θα σε κρατάει πίσω στο να εξελιχθείς. Θέλει υπομονή, πολύ εξάσκηση και μέχρι να φτάσει κάποιος στο σημείο να καταλάβει τι του αρέσει και τι όχι θα πρέπει να έχει βγάλει πάρα πολλές φωτογραφίες».

Η ίδια προτιμά τα πορτρέτα και το ούρμπαν στυλ στις φωτογραφίες της.

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει «τέλεια» στιγμή για μια καλή φωτογραφία απάντησε πως μια φωτογραφία μπορεί να τραβηχτεί οποιαδήποτε στιγμή, οποιοδήποτε δευτερόλεπτο, οποιαδήποτε ώρα και το αν είναι τέλεια θα φανεί αργότερα.

«Μπορεί κάτι στα μάτια σου να είναι τέλειο αλλά η φωτογραφία να μην το αποτυπώνει και να μην σου αρέσει το τελικό αποτέλεσμα άρα δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει τέλεια στιγμή».

Ένα καλό tip πάντως για μια καλή φωτογραφία είναι σίγουρα ο φωτισμός και στην συνέχεια η επεξεργασία καθώς έτσι αναδεικνύονται σωστά όλα τα στοιχεία.

Από εκεί και πέρα οι τεχνικές και τα tips βασίζονται στην κάμερα που έχει ο καθένας, ανά μάρκα αλλάζει και ο τρόπος χειρισμού άρα και οι τεχνικές».

Στην αγορά εργασίας…

Το προηγούμενο καλοκαίρι έκανε κάποιες δουλειές σε τοπικά μαγαζιά της Άρτας όπου της ζητήθηκε να βγάλει φωτογραφίες και βίντεο με σκοπό την διαφήμιση μέσω των social media. «Πήγα, έδειξα την δουλειά μου, τους άρεσε και θέλησαν να συνεργαστούν μαζί μου». Τόνισε βέβαια πως ήταν κάτι που κυνήγησε και η ίδια.

«Καμία δουλειά δεν έρχεται από μόνη της, πρέπει να πας εσύ να πεις είμαι ο τάδε, κάνω αυτό, ορίστε η δουλειά μου» και κάπως έτσι κατάφερε να εξασφαλίσει το «χαρτζιλίκι» του καλοκαιριού.

Μάλιστα το γεγονός πως δεν είχε σπουδάσει κάτι αντίστοιχο δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να κλείσει  τις δουλειές. Ίσα ίσα κάποιοι εντυπωσιάζονταν όταν τους έδειχνε την δουλειά της και τους έλεγε ότι είναι αυτοδίδακτη. Όσον αφορά το ότι επρόκειτο για δουλειά και αν αυτό την περιόριζε δημιουργικά είπε πως ανταποκρίνεσαι στο τι θέλει ο πελάτης και η δημιουργικότητα μένει στο επίπεδο που σου επιτρέπει αυτός.

«Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βγάλω κάτι περαιτέρω και να του το δείξω στο τέλος και αν του αρέσουν καλώς, διαφορετικά πρέπει να έχω ένα καλό υλικό που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του».

Social media και φωτογραφία

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν και η τοποθέτηση της πάνω στο θέμα των επιχειρήσεων και των socail media, τα οποία αποτελούν πεδίο διαφήμισης σήμερα και βασίζονται στην εικόνα.

«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα, θα πρέπει να διαφημίζονται και με αυτόν τον τρόπο. Παλιά ήταν το ραδιόφωνο τώρα τα social. Θα πρέπει να υπάρχουν φωτογραφίες του μαγαζιού και βίντεο που θα φαίνονται οι υπηρεσίες του. Ο μέσος καταστηματάρχης θα πρέπει να θέλει να διαφημιστεί όπως ο μεγάλος».

Εμβαθύνοντας λίγο περισσότερο την συζήτηση μας μίλησε και για το πως βλέπει την φωτογραφία μέσα από τα social media παιδιών της ηλικίας μας.

«Τα νέα παιδιά δίνουν σημασία στο φαίνεσθαι και όχι στο είναι. Υπήρχαν παιδιά που μου ζητούσαν να τους βγάλω φωτογραφία απλά για να την ανεβάσουν και να πάρουν λαικ. Η φωτογραφία δεν είναι αυτό, να ανεβάσω απλά στο instagram».

Το μέλλον της φωτογραφίας…

«Ο κλάδος της φωτογραφίας θα συνεχίσει να εξελίσσεται, καινούριες μηχανές, νέες αισθητικές. Γι αυτό τον λόγο φωτογράφος πρέπει να είναι έτοιμος να προσαρμοστεί σε όλα αυτά. Άλλωστε η φωτογραφία είναι μια τέχνη που αλλάζει όπως και η εποχή».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα