πρόσωπα-αλλιώς-γιάννης-μπέγκας-937940

Life

Πρόσωπα αλλιώς: Γιάννης Μπέγκας

Απαντά στο ερωτηματολόγιο Στανισλάφσκι.

Νόπη Ράντη
Νόπη Ράντη

(Σύμφωνα με τη μέθοδο Στανισλάβσκι, τα βασικότερα ερωτήματα που πρέπει ο κάθε χαρακτήρας να μπορεί να απαντήσει ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένος και αληθινός, είναι:

Ποιος είμαι, πού είμαι, τι κάνω, τι θέλω και το μαγικό Εάν που ορίζει μια φανταστική συνθήκη).

Ποιος είσαι;

Είμαι ο Γιάννης Μπέγκας. Χημικός μηχανικός στις σπουδές, με πέρασμα από τη διαφήμιση με τη δημιουργία της RED FISH και δημιουργός 18 χώρων ψυχαγωγίας, από το 1998 έως σήμερα . Ενδεικτικά, ΑΣΤΟΡΙΑ στην πλατεία Ναυαρίνου, ART HOUSE στο ΜΥΛΟ και αργότερα art house στη Βογατσικού, ΑΛΥΣΙΔΑ, DISCOBALA, ΕΛΙΤ επίσης στο Ναυαρίνο, ΔΙΕΘΝΕΣ στη Μελενίκου, ROVER στα Λαδάδικα, ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟ στη Ροτόντα, ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ στην Ικτίνου, ΜΠΑΡΜΠΑΜΠΕΝ, το μαγικό beach bar μέσα στην πόλη, στην Καραμανλή κ.α. Ο συνδυασμός σπουδών πολυτεχνείου και διαφήμισης υπήρξε καταλυτικός. Πάντα το κοινό μας ανήκε στην πιο εναλλακτική και ψαγμένη πλευρά της πόλης. Παιδιά με ανησυχίες και όνειρα που γέμισαν με την ενέργεια και τη δημιουργική τους τρέλα τα μαγαζιά μας.

Που είσαι;

Είμαι στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη σταθερά. Με εβδομαδιαίες αποδράσεις για ανάσες, κολύμπι και περπάτημα στη Νικήτη και στον Ποταμό Επανομής.

Τι κάνεις;

Κινούμαι συνεχώς μεταξύ πλατείας Ναυαρίνου και Ροτόντας. Βρίσκω τη Θεσσαλονίκη πάνω από την Τσιμισκή σαφώς πιο ενδιαφέρουσα. Πιστεύω πολύ στα νέα παιδιά. Είναι μια καλύτερη γενιά. Γι’ αυτό φροντίζω να είμαι κοντά τους, δίπλα τους. Να ρουφάω νιάτα, ενέργεια και όνειρα. Το εφαρμόζω καθημερινά με δεκάδες φοιτητές, αλλά κυρίως με τις τρεις υπέροχες κόρες μου.

Τι θέλεις;

Θέλω αισθητική και καλλιέργεια. Θέλω ευγένεια και καλούς τρόπους.

Παιδεία, πολιτισμό, παιδεία, πολιτισμό, παιδεία, πολιτισμό…

Εάν…θα…

Εάν ήμουν δήμαρχος της Θεσσαλονίκης για μια τετραετία, θα γέμιζα την πόλη με παιδικές χαρές και μικρούς χώρους για άθληση. Θα ποινικοποιούσα τη ρίψη σκουπιδιών και τα γκράφιτι (φυσικά και δεν εννοώ τα πανέμορφα murals που κοσμούν υπέροχα όψεις πολυκατοικιών), θα έδινα μικρά δάνεια σε όλες τις πολυκατοικίες του ιστορικού κέντρου για να βάψουν με χρώματα τις προσόψεις τους, θα έδινα άδειες για να γεμίσει ο Θερμαϊκός καραβάκια, θα διπλασίαζα το πλάτος των ποδηλατόδρομων, θα έβαζα τραμ στη Μητροπόλεως, θα έκλεινα ορχήστρες και μπάντες να παίζουν με έξοδα του Δήμου κάθε βράδυ σε κάθε πλατεία του κέντρου και μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους με ωραίο φωτισμό, από Απρίλιο έως Οκτώβριο, 9 με 11 μ.μ. Θα φύτευα δέντρα παντού και θα άφηνα χωμάτινα μονοπάτια. Ωραίες ιδέες με ελάχιστο κόστος.

Selfie:

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Σχολείο στο ιστορικό 2 ο στην Ικτίνου. Πέρασα 5 ος στο Πολυτεχνείο, στη σχολή Χημικών Μηχανικών. Στα φοιτητικά μου χρόνια δούλεψα μπάρμαν στο ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ , στο ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην Καψόχωρα και στο BRANCΗΕ στην Π.Π. Γερμανού. Ταυτόχρονα μπήκα στο διαφημιστικό τμήμα του KISS FM του θρύλου των ερτζιανών Γιώργου Αλεξίου κι έπειτα δημιούργησα την RED FISH με τον Γρηγόρη Σερμπετιάν και των Νίκο Κουτσμανή. 4 υπέροχα χρόνια που τελείωσαν όταν παρουσιάστηκα στον στρατό. Γυρίζοντας διοργάνωσα την 1η έκθεση χρηστικών αντικειμένων στον Μύλο. Τότε ο μέντοράς μου Νίκος Στεφανίδης μου εμπιστεύεται τον Πύργο του Μύλου και ανοίγω το πρώτο μου μαγαζί το 1998 με τον Νίκο Βερβερίδη και τον Αχιλλέα Ιωαννίδη. Το θρυλικό ART HOUSE gallery bar. Kαι το καλοκαίρι το πρώτο καλοκαιρινό ART HOUSE στον χώρο από πίσω , όπου εγένετο χαμός. Το πρώτο club στην πόλη με VJ ( video jockey ) να μιξάρει εικόνες λάιβ πάνω στη μουσική σε δύο τεράστιες οθόνες κινηματογράφου. Οι μπάντες μετά τα λάιβ τους στο club και στην Αποθήκη του Μύλου έρχονται στο art , πίνουν, χορεύουν και ζητούν να μπουν και οι ίδιοι πίσω από τα decks. To νερό έχει μπει στο αυλάκι. Μαγεύομαι από τη φάση και τα επόμενα 24 χρόνια δημιουργώ συνεχώς καινούριους χώρους για να εκτονώσω τη δημιουργικότητά μου. Έχω συνεργαστεί με πολλούς ωραίους ανθρώπους. Δεν αναφέρω ονόματα για να μην ξεχάσω κανέναν. Μετά τα 3 παιδιά ( κορίτσια όλα εννοείται), ρίχνω ρυθμούς και δημιουργώ ημερήσια στέκια. Δεν χάνω για κανέναν λόγο όμως τις συναυλίες που γίνονται στην πόλη. Δίνουμε τη σκυτάλη στους νέους και τους ευχόμαστε να μας φτάσουν και να μας προσπεράσουν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα