Featured

Πρόσωπα της τέχνης στη Θεσσαλονίκη!

Μια προσπάθεια συγκέντρωσης και παρουσίασης της νέας εικαστικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Parallaxi
πρόσωπα-της-τέχνης-στη-θεσσαλονίκη-559314
Parallaxi

Η εικαστική καλλιτεχνική δημιουργία της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνεται στην διαδικτυακή πλατφόρμα Pikap Community – Art In Thessaloniki, με στόχο την καλύτερη προβολή της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι, εκπρόσωποι της performance art, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, δείγματα της δουλειάς τους, βιογραφικά στοιχεία, σκέψεις, κείμενα ή ποιήματα που επιλέγουν οι ίδιοι, φιλοξενούνται στη διαδικτυακή πλατφόρμα που συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας!

”Πρόκειται για μια προσπάθεια συγκέντρωσης και παρουσίασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα στην οποία εντάσσονται καλλιτέχνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην πόλη μας. Ανά καταχώρηση περιλαμβάνονται πληροφορίες, δείγματα δουλειάς, εξωτερικοί σύνδεσμοι και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει ο εκάστοτε καλλιτέχνης επιθυμητό να γνωστοποιηθεί, ώστε να προβληθεί και να παρουσιαστεί η προσωπική του πορεία και το έργο του.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε από μία ανάγκη. Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη. Θεωρούμε ότι το επίπεδο αυτής της δημιουργίας είναι πολύ υψηλό και επιθυμούμε την επαφή μαζί της, με σκοπό να κάνουμε τη ζωή μας πληρέστερη.

Παράλληλα παρατηρώντας τον περιορισμένο αριθμό κοινών τόπων συνάντησης των δρώντων καλλιτεχνών στην πόλη μας, ευελπιστούμε με το εγχείρημα μας να συνδράμουμε στην ενδυνάμωση της καλλιτεχνικής κοινότητας, τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Με τα μέσα που διαθέτουμε επιδιώκουμε την προβολή αυτής της κοινότητας τόσο στην ίδια τη Θεσσαλονίκη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχεδιάζουμε δράσεις αυτής της κοινότητας έξω από τα πλαίσια της πλατφόρμας και σε συνεργασία με φορείς των ίδιων ή παραπλήσιων ενδιαφερόντων.

Νιώθουμε ότι παρ’ όλη την ευρύτητα των χρησιμοποιούμενων καλλιτεχνικών μέσων αλλά και την ποικιλομορφία των ολοκληρωμένων δημιουργημάτων στην πόλη μας, υπάρχει ένα άυλο νήμα σύνδεσης ολόκληρης της καλλιτεχνικής έκφρασης. Εντοπίζουμε τη σύνδεση αυτή, μεταξύ άλλων, στον κοινό τόπο δράσης, τη Θεσσαλονίκη. Αποφεύγοντας ηλικιακούς ή άλλους περιορισμούς επιθυμούμε να αναδείξουμε τη σύνδεση αυτή με ιστορικούς, εικαστικούς και συναισθηματικούς όρους.

Επιπλέον ευελπιστούμε το εγχείρημα μας να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους ίδιους τους καλλιτέχνες όσο και για τον ευρύτερο καλλιτεχνικό κόσμο, προωθώντας συνεργασίες και εισάγοντας οδούς διαλόγου. Τέλος βρίσκουμε γοητευτικό το αέναο της όλης διαδικασίας, αναμένοντας με ενθουσιασμό τους μελλοντικούς καλλιτέχνες και το έργο τους.” Δημήτρης Αγγέλης, καλλιτεχνικός διευθυντής πολυχώρου “Το Πικάπ”

Διαβάστε επίσης τα προηγούμενα άρθρα ΕΔΩ

Η Parallaxi παρουσιάζει το τρίτο μέρος του Pikap Community!

Collage

Μαρία Παναγιωτίδου – Maria Panagiotidou

Η Μαρία Παναγιωτίδου γεννήθηκε το 1995 και ζει στη Θεσσαλονίκη, είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια της Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης στο εργαστήριο του Γιώργου Διβάρη και έχει φοιτήσει ένα εξάμηνο στη Γρανάδα της Ισπανίας με υποτροφία Εράσμους το 2017. Ασχολείται με την εικονογράφηση βιβλίου και το 2018-2019 συμμετείχε εθελοντικά σε εικαστικά project στην ΑΡΣΙΣ και το ΚΕΘΕΑ.

Διαβάστε περισσότερα…

Πολυξένη Λουκά – Polyxeni Louka

Η Πολυξένη Λουκά γεννήθηκε το 1991 στον Πειραιά, Αττικής. Αποφοίτησε το 2018 από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε υποτροφία Erasmus και παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Akademia Sztuk Pieknych, Katowice, Πολωνία, το 2016. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και εργαστήρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαβάστε περισσότερα…

Δανάη Συκινιώτη – Danay Sikinioti

Γεννήθηκε το 1994, κατάγεται από τη Μύκονο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Το 2015-2016 φοίτησε στη Σχολή Κάλων Τεχνών της Clermont-Ferrand (ESACM), στη Γαλλία, με το πρόγραμμα Erasmus. Το 2018 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Σχολή Καλών Τεχνών της Bourges (ENSA), Γαλλία. Είναι ενεργό μέλος της ομάδας Αταξία και έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις, σεμινάρια και εργαστήρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Confiserie. Ζει και εργάζεται στη Μασσαλία.

Λένα Αθανασοπούλου – Lena Athanasopoulou

Η Λένα Αθανασοπούλου (Θεσσαλονίκη, 1979) είναι εικαστική καλλιτέχνις και σκηνοθέτις. Σπούδασε στο Chelsea College of Art, The London Institute (BTEC Foundation in Fine Art, 1997-1998), συνέχισε με σπουδές στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών (BA Fine Art & Art History, 1998-2001) και στο Τμήμα Μέσων και Επικοινωνίας (ΜΑ Image and Communication, 2002-2003) στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Διαβάστε περισσότερα…

Μαρίνα Τσάκαλου – Marina Tsakalou

Γεννήθηκε το 1992 στη Ξάνθη. Αποφοίτησε το 2018 από την Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε στο Ε’ εργαστήριο ζωγραφικής με διδάσκοντες τον Γιώργο Γκολφίνο, Γιώργο Διβάρη και Λάμπρο Ψυρράκη. Πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στην Πινακοθήκη του Δήμου Ξάνθης. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και workshops.

Διαβάστε περισσότερα…

Ζωγραφιά Ποπώλη – Zografia Popoli

Το άβατον της σκέψης γίνεται το υφάδι της δημιουργίας. Ο καλλιτέχνης σηκώνει την κουρτίνα του πέρατος για να ανακαλύψει τα νέα στοιχεία. Από το άγνωστο υλικό του ασυνείδητου και από το γνωστό υλικό του ορατού ξεπηδούν οι γραμμές, τα χρώματα, οι εικόνες. Καθώς ξεκινώ το έργο με μια πρόθεση τελικά κατά την διαδικασία επέρχεται αποστασιοποίηση από το αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα…

Νίκος Βαρυτιμιάδης – Nikos Varitimiadis

Γεννήθηκα το 1979 στο Γιέσενικ, Δημοκρατία της Τσεχίας. Ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη.

Σπουδές

2010 Master in Fine Arts, Central Saint Martin’s, University of the Arts, London. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

2006 Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα…

Ελένη Φωτοπούλου – Eleni Fotopoulou

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Ένας κόσμος δυστοπικός και άχρονος. Μια μάχη δίχως τέλος που οδηγεί στην καταστροφή και την κατάρρευση του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε. Άνθρωποι δίχως πρόσωπο βιώνουν την καθημερινότητά τους τολμώντας να ονειρεύονται και να παραμένουν ζωντανοί φορώντας μάσκες αερίου. Έως ότου ένας καλύτερος κόσμος ν΄ανατείλει.

Νεφέλη Κυριάκου – Nefeli Kyriacou

Η Νεφέλη Κυριάκου είναι καλλιτέχνης που αυτή τη χρονική περίοδο ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών το 2013, ενώ έλαβε υποτροφία από το ΙΚΥ για την εισαγωγή της στη σχολή αυτή στην 8η θέση (2008). Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ στο τμήμα Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Ασχολείται με τη ζωγραφική, την ψηφιακή ζωγραφική, τη χαρακτική και ελάχιστα με την εικαστική εγκατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα…

karl grümpe + rene p.g. (collage, conceptual art)

Η δυαδικότητα αποτελεί δομικό στοιχείο της εικαστικής μας προσέγγισης. είμαστε ένα καλλιτεχνικό δίδυμο, η δουλειά μας είναι – κυρίως – εννοιολογική και απορρέει από συνεχείς συνεργατικές παρατηρήσεις. παρατηρώντας το θέαμα, είτε καλλιτεχνικό είτε κοινωνικό, είτε mainstream, είτε υπόγειο. καταγράφουμε τους δεσμούς, τις σχέσεις, τις αντιφάσεις που διαμορφώνονται μέσα σε αυτά τα κλειστά συστήματα. συγκεντρώνοντας τα κομμάτια από τις παρατηρήσεις μας, χτίζουμε τα αρχικά διαλεκτικά υλικά για ένα προσεχές κομμάτι/σχόλιο.

Διαβάστε περισσότερα….

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα