Η πρώτη στον κόσμο φωτοβολταϊκή ομπρέλα θαλάσσης φτιάχτηκε στη Θεσσαλονίκη

Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσα λέει στην parallaxi ο δημιουργός της.

Στέλλα Παϊσανίδη
η-πρώτη-στον-κόσμο-φωτοβολταϊκή-ομπρέ-814961
Στέλλα Παϊσανίδη

Ο Ιωάννης Μωυσιάδης βρισκόταν το καλοκαίρι του 2011 σε κάποια παραλία όταν το κινητό του «έμεινε» από μπαταρία στην πιο κρίσιμη ώρα. Ήταν τότε επίσης που ζήτησε από υπαλλήλους κοντινού καταστήματος να φορτίσει τη συσκευή παρόλα αυτά χωρίς ανταπόκριση.

«Πήγα στο μαγαζί και μου αρνήθηκαν να φορτίσω το κινητό. Οπότε γύρισα πίσω στην ομπρέλα και δεν ήξερα τι να κάνω», περιγράφει στην parallaxi φέρνοντας  στο μυαλό αντίστοιχες καταστάσεις που πάνω κάτω όλοι έχουμε βιώσει.

Σήμερα ο μηχανολόγος μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη επανέρχεται δριμύτερος έχοντας βρει λύση στο αιώνιο πρόβλημα που εκείνη την καλοκαιρινή ημέρα τον έκανε να κάθεται με τις ώρες με σταυρωμένα χέρια σε μία ξαπλώστρα.

Ο ίδιος κατασκεύασε την πρώτη στον κόσμο φωτοβολταϊκή ομπρέλα θαλάσσης, που μάλιστα αξιολογήθηκε από τον OBI (Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) ως πλήρως πρωτότυπη. Μια ομπρέλα που για πρώτη φορά διαθέτει ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά.

«Σε αυτό το διάστημα κάποιοι άνθρωποι πήραν κάποια φωτοβολταϊκά και τα κολλούσαν πάνω σε μια ομπρέλα ή αλλού. Τα κολλούσαν όμως, δεν τα ενσωμάτωναν», επισημαίνει.

Όπως εξηγεί στο περιοδικό ο μηχανολόγος, αρχικά αναζήτησε στο διαδίκτυο την ύπαρξη κάποιου χρήσιμου αντικειμένου για στιγμές όπως αυτή που βίωσε στην παραλία και δεν βρήκε. Επρόκειτο άλλωστε για μία περίοδο κατά την οποία δεν υπήρχαν καν φορητοί φορτιστές. Κάπως έτσι σκέφτηκε πως θα ήταν καλή ιδέα να σχεδιάσει κάτι μόνος.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2011 είχε στα χέρια του το πρώτο σχέδιο και λίγα χρόνια αργότερα, το 2018, το πρώτο μοντέλο.

Σημειώνεται ότι το πρώτο μοντέλο ήταν πεντάμετρο, με κατασκευή αλουμινίου και διέφερε σημαντικά από το σημερινό, αφού έκλεινε κιόλας ανάποδα. Λόγω τεχνικών δυσκολιών το μοντέλο κρίθηκε ως μη βιώσιμο. Άλλωστε, έπρεπε το κόστος του να είναι σε πρώτη φάση πολύ μεγαλύτερο.

Για τις δυσκολίες της περιόδου του πρώτου μοντέλου, ο κ. Μωυσιάδης τονίζει:

«Πέσαμε πάνω στο χάλι (εννοώντας της οικονομικής κρίσης) και ενώ είχα μιλήσει με δεκάδες ανθρώπους και είχα στείλει σε εταιρείες μεγάλες, δεν μπόρεσα να το προχωρήσω».

Η ομπρέλα που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά είναι δύο μέτρων και διαθέτει ιταλικό και πολύ ανθεκτικό σκελετό. Η διάμετρος στις ακτίνες ανέρχεται σε 3,8 χιλιοστά.

«Δε θα στραβώσει και δε θα χαλάσει εύκολα», διαβεβαιώνει ο κ. Μωυσιάδης για την ευρεσιτεχνία του.

«Έχει και εσωτερικά πανί στο μισό κομμάτι ώστε να είναι κομψή και να μην φαίνεται ούτε κάποιο στοιχείο από καλώδιο, αλλά και για να δημιουργεί καλύτερη σκίαση», προσθέτει.

Από τον μηχανολόγο μαθαίνουμε επίσης ότι ο φορτιστής που υπάρχει είναι στα 5 Wolt, το usb στα πέντε Wolt, καθώς και ότι το μοντέλο που κυκλοφορεί για οικονομικούς λόγους είναι με οκτώ πάνελ και μας δίνει 6.5 Watt.

«Αυτό σημαίνει ότι αν πάμε στην παραλία με ένα κλασικό smartphone θα το φορτίσουμε, αν όμως έχουμε ένα πολύ μεγάλο κινητό με τις μεγάλες μπαταρίες δε θα το φορτίσουμε πλήρως, ωστόσο, θα πάρουμε αρκετά μεγάλη φόρτιση».

Σε κάθε περίπτωση τα λεγόμενα του Ιωάννη Μωυσιάδη υποδεικνύουν ότι με τη συγκεκριμένη ομπρέλα δε «μένει» ποτέ κανείς από μπαταρία.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι η ομπρέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους χώρους πέραν της παραλίας και των beach bar.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι αυλές, τα ξενοδοχεία και γενικώς τα σημεία «όπου θέλουμε σκίαση και εξυπηρέτηση της ανάγκης για φόρτιση». Προς το παρόν η ομπρέλα έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε πολύ γνωστό beach bar.

Και μπορεί ο Ιωάννης Μωυσιάδης να έβρισκε σχεδόν πάντα την πόρτα κλειστή από επιχειρηματίες- πλην της βιοτεχνίας Ευκλείδης- ο κόσμος όμως δείχνει να κρατά ήδη από τώρα αντίθετη στάση.

«Ιδιώτες θέλουν να αγοράσουν μια ομπρέλα για προσωπική χρήση, αλλά και bar. Έχουμε και περιπτώσεις που αγοράζουν από τώρα για την επόμενη σεζόν», λέει και συμπληρώνει:

«Βγήκαμε πολύ αργά το καλοκαίρι οπότε το όλο project θα ευοδώσει με τη νέα σεζόν».

Το κόστος της ομπρέλας ανέρχεται αυτή τη στιγμή στην τιμή των 136 ευρώ και επ’ αυτού ο μηχανολόγος έχει να πει:

«Για την ελληνική αγορά υπάρχουν άνθρωποι που ενοχλούνται με την τιμή. Άλλοι δεν ενοχλούνται πάλι γιατί το θεωρούν ως ένα καινοτόμο και ποιοτικό προϊόν. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ούτε πολύ φτηνή ούτε πολύ ακριβή».

Εφόσον το προϊόν πάει καλά η τιμή του αναμένεται να πέσει, λέει πάντως ο μηχανολόγος και δηλώνει πως «το μέλλον του προιόντος προδιαγράφεται λαμπρό».

Πολύ πιθανό θα πούμε εμείς, που βρισκόμαστε εν αναμονή και άλλων, νέων μοντέλων διά χειρός του Θεσσαλονικιού γιατί όχι με άλλες δομές και μορφές, ενδεχομένως πιο χρηστικές, πιο όμορφες, όπως άλλωστε έχει κατά νου και ο ίδιος.


Λίγα ακόμη λόγια για τον Ιωάννη Μωυσιάδη

O Iωάννης Μωυσιάδης είναι μηχανολόγος- μηχανικός με περίπου 15 χρόνια εμπειρίας στο χώρο εργασίας. Έχει ασχοληθεί με διάφορα project ως μηχανικός, με σπίτια, με φωτοβολταϊκά. Τα τελευταία χρόνια δίνει βάση σε οπτικά δίκτυα.

* Η ομπρέλα που κατασκεύασε ο κ. Μωυσιάδης έχει λάβει πρόσφατα πιστοποίηση CE συνεπώς είναι εγκεκριμένη για χρήση στην ΕΕ.

**Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την ομπρέλα ΕΔΩ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα