Ψάχνεις φοιτητικό σπίτι στη Θεσσαλονίκη; Αυτό πρέπει να το δεις!
Tips που θα σου φανούν χρήσιμα για εσένα (ή τη μαμά σου).
Ο Αύγουστος ήρθε (και φεύγει). Οι αγωνία των παιδιών που ήταν υποψήφια για μία θέση στο Πανεπιστήμιο σταμάτησε πριν λίγες μέρες που βγήκαν οι βάσεις. Από εδώ και στο εξής, αρχίζει το κυνήγι για το οικονομικότερο και καλύτερο σπίτι.
Μάλιστα, οι μαθητές που ήταν σίγουροι ότι θα περάσουν στην πόλη της επιλογής τους ξεκίνησαν να ψάχνουν από αρχές Αυγούστου για σπίτι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελο Πασαλίδη, εκτιμάται πως ως τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν θα έχει μείνει στη Θεσσαλονίκη ούτε φθηνό αλλά ούτε και καλό ακίνητο.
Το 90% των φοιτητών ζητάνε βοήθεια από μεσιτικό γραφείο ενώ έχει παρατηρηθεί ότι φέτος οι τιμές έχουν μείνει σταθερές αυτή την εποχή, σε αντίθεση με πέρσι που είχαν αυξηθεί κατά 20%. Σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη που μίλησε στο ΑΠΕ, οι φοιτητές αρχίζουν σιγά σιγά να ψηφίζουν και τη Δυτική Θεσσαλονίκη ως μέρος για να μείνουν, ενώ πριν μερικά χρόνια δεν ήθελαν ούτε καν να την ακούνε.
Εμείς συγκεντρώσαμε 9 tips για σένα, από τον Γιώργο Περδικέλλη – χρόνια μεσίτη στη Θεσσαλονίκη – που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να κάνεις την καλύτερη επιλογή.
#1 Το διαμέρισμα πρέπει να καλύπτει τις βασικές σου ανάγκες στο χώρο. Παιδιά που έρχονται από κοντινές περιοχές συνήθως επιλέγουν μικρότερα σπίτια απ’ ότι τα παιδιά από μακρινές περιοχές.
#2 Ζήτα να σου δείξουν λογαριασμούς: ΔΕΗ, νερό, κοινόχρηστα και αερίου (αν υπάρχει). Το διαμέρισμα σου θα πρέπει να είναι όσο τον δυνατόν λιγότερο κοστοβόρο. Οι περισσότεροι φοιτητές ζητάνε σπίτια με αυτόνομη θέρμανση, κουφώματα αλουμινίου και μόνωση.
#3 Να υπάρχει συγκοινωνία. Φοιτητής σημαίνει μετακίνηση με λεωφορεία, άρα, το σπίτι σου πρέπει να είναι κοντά έτσι ώστε να μπορείς να μετακινήσε εύκολα και γρήγορα.
#4 Να προσπαθήσεις να κάνεις το συμβόλαιο σου για όσο διάστημα θες εσύ. Οι περισσότεροι ενοικιαστές αυτό δεν το δέχονται, διότι δε θέλουν να κάνουν συνέχεια συμβόλαια, εσύ προσπάθησε το. Συνήθως το πρώτο σπίτι δεν είναι και το τελευταίο.
Διαβάστε επίσης: Φοιτητική Στέγη: Όλες οι πληροφορίες για τις φοιτητουπόλεις της χώρας
#5 Οι καλύτερες περιοχές για να ενοικιάσεις σπίτι είναι στο κέντρο και ανατολικά ως τη Μαρτίου ή ακόμα και Χαριλάου για σένα που έχεις περάσει στα Πανεπιστήμια. Όσο αφορά το ΤΕΙ της Σίνδου, προτιμότερο θα ήταν το κέντρο.
#6 Να επιλέξεις ενδιάμεσους ορόφους. Τα ισόγεια και τα ρετιρέ καλύτερα να αποκλειστούν από τη λίστα σου.
#7 Το ενοίκιο σου δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 200 με 220 ευρώ. Σε αυτή τη περίοδο που διανύουμε, μπορείς να βρεις ικανοποιητικά σπίτια με αυτό το ποσό.
#8 Να γνωρίζεις τα δικαιώματα σου. Π.χ σε πολλά σπίτια οι ιδιοκτήτες μπαίνουν μέσα στο σπίτι για να το ελέγξουν εν άγνοια των ανθρώπων που μένουν εκεί: αυτό απαγορεύεται.
#9 Πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός με τις “μούφα” αγγελίες στο διαδίκτυο. Έχουν εμφανιστεί πολλά περιστατικά με απατεώνες. Καλύτερα να συμβουλεύεσαι μεσιτικό γραφείο.
Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε. Καλή αρχή!