Ψώνισαν τελικά οι Θεσσαλονικείς την Black Friday;
Τί έδειξαν δύο μεγάλες έρευνες.
Με επιτυχία έκλεισε η Black Friday 2017 σύμφωνα με την πανελλήνια έρευνα της ierax analytix, εταιρείας από την Θεσσαλονίκη για την εμπορική κίνηση της περασμένης Παρασκευής. Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου και των social media της εταιρείας και σε αυτήν συμμετείχαν 587 καταναλωτές.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 1 στους 3 καταναλωτές προχώρησε σε κάποια αγορά προϊόντος κατά τη διάρκεια της Black Friday, ενώ στις νεαρές ηλικίες 18-24 το αντίστοιχο ποσοστό είναι σχεδόν 50%. Οι γυναίκες έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον με το ποσοστό τους να είναι στο 40.4% ενώ μόλις 1 στους 4 άνδρες αγόρασε κάποιο προϊόν.
Σχετικά με τους λόγους που κάποιος δεν προχώρησε σε κάποια αγορά κατά την Black Friday, σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η άποψη των καταναλωτών πως τα καταστήματα δεν κάνουν πραγματικές εκπτώσεις (65.3%), ενώ 1 στους 5 δήλωσε πως δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσει κάποιο προϊόν που ήθελε.
Περίπου το ίδιο ποσοστό δήλωσε πως δε βρήκε τα προϊόντα που ήθελε σε έκπτωση ενώ στο 20/1% βρίσκονται και όσοι δεν είχαν ανάγκη να ψωνίσουν κάτι. Στο ίδιο μέγεθος είναι όσοι δε συμφωνούν με την Black Friday ως πεποίθηση ή/και την θεωρούν ξενόφερτο έθιμο. Μόλις στο 3% είναι αυτοί που προσπάθησαν να ψωνίσουν αλλά έφυγαν λόγω υπερβολικής κίνησης.
Η πλειοψηφία των καταναλωτών ψώνισε με επίσκεψη σε καταστήματα (58.2%) ενώ ηλεκτρονικά επέλεξε να ψωνίσει το 24.3%, κυρίως λόγω ευκολίας. Και με τους δύο τρόπους ψώνισε το 17.4% των ερωτώμενων.
Εντύπωση προκαλούν οι τάσεις σχετικά με το κατάστημα επιλογής για κάποια αγορά κατά τη διάρκεια της Black Friday 2017, με το 18% των καταναλωτών να επιλέγουν για τις αγορές τους κάποιο μικρό τοπικό κατάστημα αντί για ένα πολυκατάστημα. Λίγο οι χαμηλές τιμές, λίγο η αποφυγή ταλαιπωρίας και κίνησης, οδήγησε αρκετούς στα τοπικά μαγαζιά της γειτονιάς.
Το Public βρίσκεται 2ο με 15.6%, ενώ ακολουθεί ο Κωτσόβολος με 12.7% και το Πλαίσιο με 10.6%. Tα Zara είναι στο 10.1%, Media Markt στο 9.5 και H&M στο 9% συμπληρώνουν την 1η επτάδα επιλογών. Είναι προφανές πως τα ηλεκτρονικά είδη και τα ρούχα είχαν την τιμητική τους καθώς αρκετά χαμηλότερα βρίσκονται επιλογές σπιτιού (έπιπλα, είδη διακόσμησης κ.λ.π.), καλλυντικά και βρεφικά είδη.
Τέλος, το 58.7% των καταναλωτών έδωσε για τις αγορές του μέχρι 100 ευρώ, 18.5% έδωσαν 101-200 ευρώ, 14.3% έδωσαν 201-400 ευρώ ενώ 6.3% ξεπέρασε τα 400 ευρώ για τις αγορές του. Αν και ψώνισαν λιγότερο, οι άνδρες ξόδεψαν περισσότερα χρήματα καθώς είναι πρώτοι σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από τη μικρότερη κλίμακα. Φαίνεται πως οι γυναίκες προχώρησαν σε μικρότερες αγορές όπως ρούχα, είδη περιποίησης κ.λπ.. ενώ οι άνδρες επέλεξαν ακριβές αγορές ηλεκτρονικών ειδών όπως υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών.
Έρευνα και της ΕΣΕΕ για τη «Black Friday»: Αυξημένος ο τζίρος, πιο κερδισμένοι όσοι διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα
Σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με πέρυσι, οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων την ημέρα της «Black Friday», όμως, παρά τη θετική επιρροή στις πωλήσεις, η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου σε γενικές γραμμές κρίνει αρνητικά την εν λόγω πρακτική για τις μικρές επιχειρήσεις.
Αυτό προκύπτει από δειγματοληπτική έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε τυχαίο δείγμα επιχειρήσεων των κλάδων που συμμετέχουν σε εκπτωτικές περιόδους, δηλαδή επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών και παιχνιδιών.
Επίσης σημειώνεται ότι όσοι διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα- κυρίως καταστήματα ηλεκτρικών ειδών- σημείωσαν αύξηση του τζίρου τους τη συγκεκριμένη ημέρα. Γενικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, η πρακτική της «Black Friday» κατέχει θετικό αντίκτυπο όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν τη συγκεκριμένη μέρα στην πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων.
Πρακτικά η εισροή μεγαλύτερου αριθμού πελατών αντιστάθμισε το ποσοστό των εκπτώσεων που πραγματοποίησαν τα καταστήματα. Τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε είδη οικιακού εξοπλισμού και ειδών τεχνολογίας, είναι εκείνα που ωφελήθηκαν περισσότερο και εν συνεχεία οι επιχειρήσεις του κλάδου της ένδυσης και υπόδησης.
Παρ’ όλο που οι πωλήσεις κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα την Black Friday, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, ο εμπορικός κόσμος στην πλειονότητά του κρίνει τη συγκεκριμένη πρακτική αρνητικά. Κι αυτό γιατί, τα οφέλη που αποκομίζουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, πολυεθνικές και αλυσίδες είναι σαφώς μεγαλύτερα από εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ίσως αυτός να είναι και ο κυριότερος λόγος που εμπορικός κόσμος έρχεται αντίθετος με τέτοιου είδους πρακτικές.
Από τα καταστήματα που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρθηκαν ποιοτικά τα παρακάτω σχόλια σχετικά με την πρακτική της Black Friday.
Συγκεκριμένα για την Θεσσαλονίκη
Συμμετοχή κατά 90% των επιχειρήσεων της αγοράς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κατά 60-70% στην περιφέρεια. Οι πωλήσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Σημειώθηκε ότι οι εκπτώσεις που έκαναν τα καταστήματα κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα το καταναλωτικό κοινό να μην ικανοποιηθεί πλήρως.