Resolutions: Γιατί αποτυγχάνουν οι στόχοι που θέτουμε την Πρωτοχρονιά;

Τι κάνω λάθος λοιπόν και δεν μπορώ να τηρήσω ό,τι υπόσχομαι στον εαυτό μου;

Parallaxi
resolutions-γιατί-αποτυγχάνουν-οι-στόχοι-που-θέ-652799
Parallaxi

Θα σας μιλήσω για μένα… Κάθε τέτοια εποχή, λίγο πριν και λίγο μετά την έλευση της νέας χρονιάς βάζω στόχους, παίρνω σημαντικές αποφάσεις που ορκίζομαι ότι θα τις τηρήσω, προγραμματίζω και τακτοποιώ τις επιθυμίες μου για ένα ακόμα νέο κεφάλαιο της ζωής μου που σκοπεύω να το γράψω όπως θέλω εγώ – γνωστά ως resolutions. Ταυτίζεστε; Μάλλον!

Γιατί θέλετε και εσείς να χάσετε κιλά, να τρώτε πιο υγιεινά, να πληρώσετε τα χρέη σας και να βάλετε χρήματα στην άκρη, να σταματήσετε το κάπνισμα και τόσα άλλα.

Σκεφτείτε όμως: Πόσες φορές έχετε τηρήσει τις αποφάσεις που πήρατε; Πόσες φορές πετύχατε τους στόχους σας;

Διάβαζα μία πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Κολέγιο Μάριστ της Νέας Υόρκης, που έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί άνθρωποι (το 44%) σχεδιάζουν να πάρουν κάποια σημαντική απόφαση στην προσωπική ζωή τους με αφορμή την νέα χρονιά. Μαντέψτε όμως…

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι λιγότερο από ένας στους δέκα ανθρώπους (8%) καταφέρνει να τηρήσει τις υποσχέσεις στον εαυτό του για περισσότερους από λίγους μήνες γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουμε να επιστρέφουμε εύκολα στις παλιές κακές συνήθειες.

Τι κάνω λάθος λοιπόν και δεν μπορώ να τηρήσω ό,τι υπόσχομαι στον εαυτό μου;

Έχω ασαφείς και αόριστους στόχους

Λέω για παράδειγμα «τη νέα χρονιά θα χάσω κιλά». Γενικά και αόριστα. Χωρίς να ορίσω πότε θα ξεκινήσω, πόσα θέλω να χάσω, σε ποιο χρονικό διάστημα. Προσπαθήστε λοιπόν οι στόχοι σας να είναι ρεαλιστικοί.

Προτιμήστε τα μικρά βήματα στην αλλαγή που επιθυμείτε και όχι τα τεράστια άλματα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη μπορούμε να αντικαταστήσουμε για παράδειγμα τον αόριστο στόχο «φέτος θα χάσω κιλά» που δεν μας βοηθάει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, με τον συγκεκριμένο «φέτος θα χάσω 15 κιλά σε διάστημα 3 μηνών» που είναι μια ρεαλιστική πραγματοποιήσιμη απόφαση.

Δεν συνειδητοποιώ καθαρά ποιος είναι ο λόγος της απόφασής μου

Γιατί θέλω να χάσω κιλά; Γιατί θέλετε να κόψετε το κάπνισμα (εγώ δεν καπνίζω- γι’ αυτό το δεύτερο πληθυντικό); Γιατί θέλω να ξεκινήσω να αθλούμαι πιο συστηματικά;

Γιατί θέλουμε (όλοι μας) να βάλουμε χρήματα στην άκρη; Όσο και αν σας φαίνεται αστείο, απαντήστε στις ερωτήσεις αυτές. Κάντε το, όχι μόνον προφορικά αλλά και να το γράψετε.

Είναι σημαντικό να ξέρετε γιατί αποφασίζετε να πιείτε έναν χυμό αντί για αναψυκτικό, γιατί θα ξυπνήσετε στις 7 το πρωί για τρέξιμο, γιατί δε θα καπνίσετε την επόμενη φορά που θα βγείτε με την παρέα σας για ποτό…

Όταν συνειδητοποιούμε τους λόγους, κάνουμε την απόφασή μας συνειδητή, ρεαλιστική και όχι στιγμιαία και θεωρητική.

Θέτω στόχους που τους βιώνω ως περιορισμό

Αυτό και αν είναι το λάθος μου! Φαντάζομαι και το δικό σας. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι όποια προσπάθεια τη βιώνουμε ως απώλεια της ελευθερίας μας δεν έχει μεγάλο βαθμό επιτυχίας.

Γι’ αυτό δείτε την απόφασή σας με θετικό πρόσημο. Με θετική έκφραση της προσπάθειας. Τι εννοούμε; Κάθε φορά που σκέφτεστε για παράδειγμα «Απαγορεύεται να φάω γλυκό», να αντικαταστήσετε αυτή τη φράση με το «Θα προτιμήσω να φάω κάτι πιο υγιεινό- αν και έχω την ελευθερία να φάω γλυκό».

Αυτή την απόφαση ο εγκέφαλός σας θα την αντιμετωπίσει ως μία δική σας προσωπική επιλογή. Όχι ως καταπίεση ή περιορισμό.

Δεν προσαρμόζω τις συνθήκες του περιβάλλοντός μου στις νέες μου αποφάσεις

Πώς θα κόψετε το κάπνισμα όταν έχετε κοντά σας τα… «σύνεργα» του καπνίσματος; Όταν τα τασάκια, οι αναπτήρες και φυσικά τα πακέτα τσιγάρα βρίσκονται στο ορατό σας πεδίο;

Πώς θα τρώτε πιο υγιεινά όταν τα ντουλάπια της κουζίνας είναι γεμάτα από σνακ και γλυκά; Πώς θα αθληθείτε περισσότερο όταν περιβάλλεστε από ανθρώπους που δεν ασκούνται;

Για να επιτύχετε λοιπόν στις αποφάσεις καλό θα ήταν να προσαρμόσετε το περιβάλλον σας στις νέες σας αποφάσεις.

Θέτω μεγάλους στόχους

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση με την έναρξη της νέας χρονιάς να υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι θα τα αλλάξουμε όλα στη ζωή μας. Μονομιάς. Γρήγορα και αποφασιστικά. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος. Η αλλαγή όμως στη ζωή δεν έρχεται έτσι. Έρχεται με μικρά βήματα που μας κατευθύνουν προς το στόχο μας. Βήματα συνειδητά, καθημερινά, σταθερά… Καλύτερα να προσθέσετε στην προπόνηση σας μόνον 5 επαναλήψεις κοιλιακών καθημερινά, παρά να κάνετε με τη μία 100 κοιλιακούς και να μη θέλετε να ξαναπροσπαθήσετε.

Δεν δημιουργώ ένα δίκτυο ενθάρρυνσης και ενδυνάμωσης για την επίτευξη του στόχου μου

… Και ποιοι είναι οι πρώτοι άνθρωποι που ενώ είναι συνέχεια στο μυαλό μας, δεν τους αξιοποιούμε; Οι φίλοι και η οικογένεια.

Όταν παίρνουμε αποφάσεις που θα αλλάξουμε τη ζωή μας, η υποστήριξή τους είναι εξέχουσας σημασίας τόσο για την καλή ψυχολογία μας όσο και για την ενθάρρυνση να συνεχίσουμε εκείνες τις στιγμές που μας φαίνονται όλα δύσκολα.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι μπορεί στο πρόσωπό τους να βρείτε συνοδοιπόρους στο στόχο σας. Αν για παράδειγμα, αποφασίσετε να χάσετε κιλά μπορεί να συνδυάσετε το πρόγραμμα διατροφής και ζυγίσματος με αυτό της κολλητής σας που μοιράζεται τον ίδιο στόχο με σας.

Νιώθω ενοχές αν αποτύχω

… και τότε τα παρατάω. Είναι πολύ συνηθισμένο να υπάρχουν στιγμές αποτυχίας στο δρόμο προς τον στόχο μας. Τα προβλήματα, οι αναποδιές, οι δυσκολίες είναι μέρος της διαδικασίας της αλλαγής.

Δεν είναι το τέλος μίας απόφασης. Δείξτε συνέπεια και συνέχεια στην απόφασή σας χωρίς αυστηρότητα στον εαυτό σας και «αυτομαστίγωμα». Είναι σημαντικό ότι αποφασίσατε την αλλαγή και αν, στο δρόμο σας προς αυτήν, πέσετε, δεν πειράζει. Σηκωθείτε και συνεχίστε…

* Πηγή: Vita

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα