Life

Ρωσία: Με τη δική της widipedia και υποχρεωτικό Ρωσικό λογισμικό σε όλες τις έξυπνες συσκευές!

Η Ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθούν ρωσικές εταιρείες

Parallaxi
ρωσία-με-τη-δική-της-widipedia-και-υποχρεωτικό-337130
Parallaxi

Η Ρωσία πρόκειται να δημιουργήσει έναν καινούριο ιστότοπο για την εθνική εγκυκλοπαίδειά της, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» την Wikipedia, ζητώντας την αντικατάστασή της.

Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες θα μπορούν να βρουν «αξιόπιστες πληροφορίες που θα ανανεώνονται διαρκώς με βάση επιστημονικά επαληθευμένες πηγές», αναφέρεται στην απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης. Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Πούτιν πρότεινε την αντικατάσταση της ρωσικής Wikipedia με την ηλεκτρονική εκδοχή της Μεγάλης Ρωσικής Εγκυκλοπαίδειας – τη διάδοχο της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας. Εξήγησε μάλιστα ότι έτσι θα παρέχονται στους Ρώσους «αξιόπιστες πληροφορίες σε σύγχρονη μορφή».

Ο Τζον Λάμποκ, συντονιστής επικοινωνίας της Wikimedia, είπε ότι δεν είναι σαφές το πώς σχεδιάζεται από τη Μόσχα η βελτίωση της Wikipedia. Αυτή τη στιγμή η ρωσική Wikipedia είναι η 7η μεγαλύτερη εκδοχή αυτού του εγκυκλοπαιδικού ιστοτόπου παγκοσμίως. Περιέχει 1,5 εκατομμύριο άρθρα, γραμμένα από 2,6 εκατομμύρια χρήστες, όπως εξήγησε στο Twitter. Το 2015 η Ρωσία είχε μπλοκάρει για μικρό χρονικό διάστημα την πρόσβαση στη ρωσική Wikipedia επειδή εντοπίστηκε ένα άρθρο που περιείχε πληροφορίες για την κάνναβη. Με βάση τη ρωσική νομοθεσία, απαγορεύονται οι ιστότοποι που περιέχουν υλικό σχετικό με ναρκωτικές ουσίες.

Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια είναι ήδη διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή. Το νέο πόρταλ θα κοστίσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ρούβλια (31 εκατ. δολάρια), δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο Tass ο Σεργκέι Κράβετς, ένας από τους επιμελητές της.

Την ίδια ώρα που η ρωσική κυβέρνηση φτιάχνει την δική της Wikipedia ταυτόχρονα ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικύρωσε σήμερα τον νόμο που υποχρεώνει όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις τηλεοράσεις που πωλούνται στη χώρα να διαθέτουν προεγκατεστημένο ρωσικό λογισμικό.

Ο νόμος αυτός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2020. Ορισμένοι έμποροι ηλεκτρονικών ειδών αντιδρούν, τονίζοντας ότι ο νόμος εγκρίθηκε χωρίς να τους ρωτήσουν.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθούν οι ρωσικές εταιρείες λογισμικού στον ανταγωνισμό τους με τις ξένες εταιρείες. Επιπροσθέτως, οι καταναλωτές δεν θα ταλαιπωρούνται για να κατεβάσουν λογισμικό όταν αγοράσουν μια νέα συσκευή.

Στην αγορά κινητών τηλεφώνων της Ρωσίας κυριαρχούν οι ξένες εταιρείες, όπως οι Apple, Samsung και Huawei.

Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει υιοθετήσει σκληρούς νόμους για τη λειτουργία του διαδικτύου. Οι μηχανές αναζήτησης υποχρεώνονται να διαγράφουν ορισμένα αποτελέσματα, οι υπηρεσίες μηνυμάτων να μοιράζονται τα κλειδιά κρυπτογράφησης με τις υπηρεσίες ασφαλείας και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης να αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών σε διακομιστές εντός της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα