Life

Ρωτήσαμε φοιτητές Erasmus… τι γυρεύουν στη Θεσσαλονίκη!

Τρεις φοιτητές Erasmus απαντούν: ήρθαν για το επίπεδο σπουδών ή... για την Ελλάδα;

Αλέξανδρος Βασιλείου
ρωτήσαμε-φοιτητές-erasmus-τι-γυρεύουν-στη-θ-1151268
Αλέξανδρος Βασιλείου

Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο και κάθε φοιτητής έρχεται αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: Να πάω Erasmus; Όλοι, ως μαθητές, ακούμε από γονείς, καθηγητές, φοιτητές για αυτή τη δυνατότητα που παρέχει το πανεπιστήμιο: σπουδές στο εξωτερικό για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (συνήθως 6 μήνες, αλλά μπορείς και για περισσότερο ή λιγότερο) και τριβή με το αντικείμενο σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Το Erasmus δεν περιορίζεται μόνο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά εμείς θα μιλήσουμε για αυτό. Γιατί η εκπαίδευση δεν είναι ένας μονότονος τρόπος διδαχής εκ μέρους των καθηγητών. Σήμερα, το στερεοτυπικό τρίπτυχο “διάλεξη-σημειώσεις-εξέταση” φαίνεται να μεταβάλλεται στο πλαίσιο της τεχνολογικής εξέλιξης και του μεγαλύτερου “εξευρωπαϊσμού” που σημειώνεται.

Φοιτητές κάθε εξαμήνου και έτους, έρχονται σε επαφή με τους ευρωπαίους- και όχι μόνο, δεδομένου του προγράμματος Erasmus Mundus που αφορά την παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα- “εισβολείς” στο πλαίσιο κοινών, αγγλόφωνων μαθημάτων του πανεπιστημίου. Ακόμη, πολλοί είναι αυτοί που δράττονται της σημαντικής ευκαιρίας και επιλέγουν να δουν και το “έξω” στο πλαίσιο των σπουδών τους αφού πολλοί σκέφτονται μεταπτυχιακό εκτός ή ακόμη και μια εμπειρία σε μια ξένη χώρα, θέλοντας να διευρύνουν το γνωστικό τους υπόβαθρο αλλά και τους ορίζοντές τους.

Και αυτοί που θέλουν να μάθουν παραπάνω για το πρόγραμμα είναι πολλοί. Έτσι, είτε ρωτούν Έλληνες φοιτητές Erasmus σχετικά με την εμπειρία αλλά και με τις αιτήσεις που φαίνεται να μπερδεύουν λίγο τους φοιτητές, είτε ρωτούν όσους έρχονται κάποια πράγματα ώστε να έχουν μεγαλύτερη γνώση για το πρόγραμμα.

Αυτό όμως που πραγματικά έχει ενδιαφέρον είναι άλλο. Τι οδηγεί τους φοιτητές του εξωτερικού να έρθουν στην Ελλάδα; Δηλαδή, πάει ο νους μας κάπου, έχουμε και το ξακουστό όνομα του ήλιου και της καλοπέρασης αλλά, είναι μόνο αυτό;

Τι είναι το Erasmus

Ειδικότερα, το πρόγραμμα Erasmus (Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την κινητικότητα των φοιτητών) είναι πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που δημιουργήθηκε το 1987. Το Erasmus+ ή Erasmus Plus είναι το νέο πρόγραμμα που συνδυάζει όλα τα τρέχοντα προγράμματα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που άρχισε τον Ιανουάριο του 2014.

Το πρόγραμμα Erasmus, μαζί με μια σειρά άλλων ανεξάρτητων προγραμμάτων, ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα Σωκράτης που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1994. Το πρόγραμμα Σωκράτης έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 1999 και αντικαταστάθηκε από το πρόγραμμα Σωκράτης ΙΙ στις 24 Ιανουαρίου 2000, η οποία σε σειρά του αντικαταστάθηκε από το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης 2007-2013, την 1η Ιανουαρίου 2007.

Η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η νεολαία και ο αθλητισμός είναι βασικοί τομείς που στηρίζουν τους πολίτες στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Η εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και η άτυπη και μη τυπική μάθηση, στην ουσία εφοδιάζουν τους νέους και τους συμμετέχοντες κάθε ηλικίας με τα προσόντα και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη δημοκρατική κοινωνία, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την επιτυχή μετάβαση στην αγορά εργασίας.

Τι λένε οι φοιτητές Erasmus για την Θεσσαλονίκη;

Η parallaxi μίλησε με τους πρωταγωνιστές αυτού του προγράμματος, τους φοιτητές του Erasmus αφού εκείνοι μπορούν να μας πληροφορήσουν από πρώτο χέρι για τις σπουδές στην Ελλάδα. Η Hannah από την Αυστρία και το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, η Melina από τη Γερμανία και το τμήμα Δημοσιογραφίας επίσης και ο Daniele από την Ιταλία και το τμήμα της Νομικής, συζητούν για πράγματα που τους αρέσουν στην Ελλάδα, το ελληνικό πανεπιστήμιο, ενώ αποκαλύπτουν αν ο λόγος που επέλεξαν την χώρα είναι η ίδια η χώρα και η φήμη της ή οι σπουδές.

Εν μέσω καταλήψεων και διαδηλώσεων… -Hannah, Αυστρία

Η Hannah είναι από την Αυστρία και σπουδάζει Επικοινωνία στην Αυστρία. Ήρθε στην Ελλάδα το εαρινό εξάμηνο και παρακολουθεί μαθήματα από το τμήμα δημοσιογραφίας. Αναφορικά με την επιλογή της για να κάνει το εξάμηνο εδώ, αναφέρει πως “η Ελλάδα ήταν πράγματι η πρώτη επιλογή μου για το Erasmus, αφού σχεδόν κάθε διακοπές ερχόμουν στην Ελλάδα με τους γονείς μου ως παιδί και την αγαπώ, οπότε ήθελα από μικρή να κάνω ένα εξάμηνο εδώ. Αρχικά ήθελα να πάω στην Αθήνα αλλά, μετά από λίγη έρευνα και βάσει όσων θετικών άκουγα για την Θεσσαλονίκη, θεώρησα πως θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή για φοιτητές οπότε αποφάσισα να έρθω εδώ.

Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι κάτι διαφορετικό από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Για εμένα προσωπικά, ήταν μεγάλη αλλαγή ειδικά στις αρχές, αφού έφτασα την περίοδο των διαδηλώσεων των φοιτητών για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και οι σχολές ήταν κλειστές για κάποιες εβδομάδες. Αν και καταλάβαινα γιατί οι φοιτητές διαδήλωναν κι έκαναν καταλήψεις, ήταν έκπληξη για εμένα στην αρχή, αφού δε συμβαίνει κάτι τέτοιο και σε τέτοιο βαθμό στα Πανεπιστήμια της Αυστρίας“.

Όσον αφορά το ελληνικό πανεπιστήμιο, λέει στην parallaxi ότι “τα μαθήματα είναι πολύ καλά για τις σπουδές μου και το πανεπιστήμιο εδώ προσφέρει πολλά μαθήματα που δεν είναι διαθέσιμα στο Πανεπιστήμιό μου. Τα μαθήματα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ είναι λοιπόν πολύ καλή προσθήκη στις σπουδές επικοινωνίας που κάνω. Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον να μιλάω σε φοιτητές άλλων εθνικοτήτων στα μαθήματα για κάποια θέματα και να ακούω την δική τους οπτική, αφού υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά μόνο Αυστριακοί και Γερμανοί φοιτητές στο Πανεπιστήμιό μου“.

Ήταν η Ελλάδα ή το επίπεδο σπουδών που ώθησαν την Hannah να έρθει στην Θεσσαλονίκη; “Η Ελλάδα ήταν μεγάλος λόγος για να κάνω τις Erasmus σπουδές μου εδώ. Αλλά το Πανεπιστήμιο ήταν επίσης ένας λόγος, το Αριστοτέλειο προσφέρει πολλά μαθήματα στα αγγλικά ενώ σε άλλες χώρες τα μαθήματα γίνονται κατά βάση στην επικρατούσα γλώσσα. Ακόμη, εδώ προσφέρονται μαθήματα δημοσιογραφίας ενώ άλλα πανεπιστήμια προσφέρουν μόνο μαθήματα μάρκετινγκ στα αγγλικά για τις σπουδές επικοινωνίας.

Σίγουρα θα πρότεινα την Ελλάδα και ειδικά την Θεσσαλονίκη για Erasmus. Το Αριστοτέλειο προσφέρει πολλά μαθήματα, η πόλη είναι γεμάτη φοιτητική ζωή και πολλές καφετέριες, μπαρ, κλαμπ και πολιτιστικά δρώμενα και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ανοιχτοί και καλοί. Ήδη σκέφτομαι να ξαναέρθω στην Ελλάδα όταν θα κάνω το μεταπτυχιακό μου“.

Το μεσογειακό lifestyle… -Daniele, Ιταλία

Αχιλλέας Βερτουδάκης

Διάλεξα την Ελλάδα γιατί ήθελα ένα περιβάλλον παρόμοιο με αυτό της νότιας Ιταλίας, για τον καιρό και το μεσογειακό lifestyle. Δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή, η πρώτη ήταν το Παρίσι αλλά η δεύτερη ήταν η Θεσσαλονίκη” λέει ο Daniele, Ιταλός φοιτητής που σπουδάζει Νομική. “Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα για το lifestyle, τους ανθρώπους που είναι πολύ ζεστοί, υπάρχει πολλή ζωή, πολλά πράγματα να κάνεις. Αυτό που δε μου αρέσει είναι η οργάνωση, όχι μόνο στο πανεπιστήμιο αλλά γενικά στην πόλη. Είναι πολύ ωραία χώρα αλλά δε θα ήθελα να ζήσω εδώ επειδή νομίζω πως δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες.

Σχετικά με το πανεπιστήμιο, αυτό που μου αρέσει είναι ότι υπάρχουν πολλές παροχές για τους φοιτητές και το πανεπιστήμιο φροντίζει όχι μόνο για τα ακαδημαϊκά θέματα αλλά και για όλες τις ανάγκες ενός φοιτητή σε μια νέα πόλη. Αυτό που δε μου αρέσει είναι ότι δεν είναι τόσο καλά οργανωμένα, αλλά στην Ιταλία είναι κάπως έτσι, οπότε δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για εμένα“, αναφερόμενος κατά κύριο λόγο σε θέματα δημόσιας συγκοινωνίας αλλά και κάποιων θεμάτων οργάνωσης στις ψηφιακές υπηρεσίες του πανεπιστημίου.

Τα μαθήματα είναι καλά για τις σπουδές μου, οργανώνονται ειδικά μαθήματα για τους φοιτητές Erasmus άρα είναι καλά οργανωμένα για αυτό. Για μένα, όμως, ο λόγος για να έρθω εδώ ήταν η Ελλάδα γενικά και όχι το επίπεδο σπουδών και, σίγουρα θα πρότεινα την Ελλάδα σε έναν Erasmus φοιτητή” καταλήγει.

Η πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας… -Melina, Γερμανία

Εικόνα: Γιώργος Νιάκας

Η Melina έρχεται από τη Γερμανία αλλά έχει ελληνικές ρίζες. Βρίσκεται σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών στις σπουδές επικοινωνίας και αναφορικά με την επιλογή της να έρθει στην Θεσσαλονίκη λέει πως “η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη και μοναδική μου επιλογή για το Erasmus, ήμουν περίεργη να δω τον μεσογειακό τρόπο ζωής και να διαλέξω έναν προορισμό κοντά στη θάλασσα. Και, ο κύριος λόγος για μένα προσωπικά ήταν να βελτιώσω τα ελληνικά μου. Επίσης έχω πάει σε πολλά ελληνικά νησιά αλλά ποτέ σε ελληνική πόλη και είχα ενδιαφέρον να δω τον τρόπο ζωής σε μια ελληνική πόλη.

Αυτό που μου αρέσει είναι ο μεσογειακός καιρός, οι άνθρωποι που είναι πολύ ανοιχτοί και φιλικοί και φυσικά η πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας. Είναι πολύ ωραίο το ότι μπορείς να ταξιδέψεις όλη τη χώρα και να δεις μνημεία, αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς να δεις στην Ελλάδα και να μάθεις τόσα πολλά για την κουλτούρα, για την ιστορία και νομίζω αυτό είναι που μου αρέσει περισσότερο. Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω ότι δε μου αρέσει είναι ίσως η δημόσια συγκοινωνία. Νομίζω οι γραμμές των λεωφορείων δουλεύουν καλά αλλά δεν είναι εύκολο να ταξιδέψεις στην Ελλάδα με τρένα, οπότε θεωρώ ότι είναι κάτι που μπορεί να βελτιωθεί“.

Κάνω μαθήματα από το τμήμα Δημοσιογραφίας και από το τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας οπότε κάνω μαθήματα στα αγγλικά και στα γερμανικά και νομίζω αυτά που είναι στα αγγλικά είναι πολύ καλά για τις σπουδές μου γιατί μπορώ να βελτιώσω τα αγγλικά μου και μπορώ να αλληλεπιδρώ με φοιτητές από άλλες εθνικότητες, με Έλληνες φοιτητές και νομίζω ότι το Πανεπιστήμιο είναι καλά οργανωμένο γιατί στην αρχή όλα λειτουργούσαν με τις ακαδημαϊκές μας ταυτότητες, πράγμα για το οποίο είμαι χαρούμενη” παραδέχεται στην parallaxi. “Για τα γερμανικά μαθήματα, είναι επίσης πολύ καλά αλλά είναι πολύ εύκολα για εμένα γιατί είναι η μητρική μου γλώσσα. Οπότε, νομίζω ότι για τις σπουδές μου, τα μαθήματα από το τμήμα δημοσιογραφίας είναι πολύ καλά.

Ο λόγος που επέλεξα να έρθω εδώ ήταν η ίδια η Ελλάδα κατά κύριο λόγο αλλά, μετά από κάποιους μήνες εδώ θα έλεγα ότι το επίπεδο σπουδών είναι επίσης ένας λόγος για να έρθεις στην Ελλάδα, αν και νομίζω ότι εξαρτάται από το ποια μαθήματα παίρνεις. Θα πρότεινα την Ελλάδα για Erasmus και ειδικά τη Θεσσαλονίκη γιατί νομίζω ότι είναι πολύ καλά οργανωμένα εδώ, οργανώνουν για το Erasmus πολλές εκδρομές και άλλα πράγματα“, αναφέρει.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα