H Σάλι Μαν με φωτογραφίες των πυρκαγιών στη Βιρτζίνια κέρδισε το Prix Pictet 2021
Το παγκόσμιο βραβείο φωτογραφίας και βιωσιμότητας.
Η Αμερικανίδα καλλιτέχνης Σάλι Μαν κέρδισε το Prix Pictet 2021, το παγκόσμιο βραβείο φωτογραφίας και βιωσιμότητας.
Η ανακοίνωση της βράβευσής της έγινε στο Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο στα εγκαίνια έκθεσης των 12 καλλιτεχνών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και προκρίθηκαν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το θέμα του 9ου Prix Pictet ήταν η φωτιά. Η Σάλι Μαν, η οποία με τα έργα της εξερευνά την οικογένεια, την κοινωνική πραγματικότητα και το πέρασμα του χρόνου θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους 82.000 αγγλικών λιρών.
Η σειρά φωτογραφιών της που αναγνωρίστηκε φέρει τον τίτλο Blackwater (2008-2012) και έχει θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής, στο Μεγάλο Βάλτο (Great Dismal Swamp) στη νοτιοανατολική Βιρτζίνια, όπου έδεσαν τα πρώτα πλοία με σκλάβους στην Αμερική.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Σάλι Μαν κάνει παραλληλισμό των πυρκαγιών και των φυλετικών συγκρούσεων στην Αμερική, εξηγώντας: «Οι πυρκαγιές στο Great Dismal Swamp φαινόταν να αποτελούν την ενσάρκωση της μεγάλης φωτιάς της φυλετικής διαμάχης στην Αμερική – τον εμφύλιο πόλεμο, τη χειραφέτηση, το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, στο οποίο συμμετείχε η οικογένειά μου, τη φυλετική αναταραχή στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και πιο πρόσφατα το καλοκαίρι του 2020».
Γεννημένη στο Λέξινγκτον της Βιρτζίνια, η Μαν άρχισε τις σπουδές στη φωτογραφία το 1960. Ανακηρύχθηκε «Καλύτερη Φωτογράφος της Αμερικής» από το περιοδικό Time το 2001.
Ο Σερ Ντέιβιντ Κινγκ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Prix Pictet, δήλωσε ότι ήταν η κατάλληλη περίοδος ο διαγωνισμός Prix Pictet να εστιάσει στο θέμα της πυρκαγιάς. «Το περασμένο καλοκαίρι κατακλυστήκαμε από εικόνες πυρκαγιάς στην πιο τρομακτικά καταστροφική της μορφή».
Το Prix Pictet θεσμοθετήθηκε από τον Όμιλο Pictet με έδρα τη Γενεύη, το 2008 και αναγνωρίζεται ως το κορυφαίο βραβείο φωτογραφίας στον κόσμο. Ένα νέο θέμα κάθε 18 μήνες στοχεύει στην προώθηση της συζήτησης και τη μετάδοση μηνυμάτων με την αξιοποίηση της φωτογραφίας για κρίσιμα ζητήματα βιωσιμότητας.
Πηγή: ΑΠΕ